Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Nowe publikacje
Post dodany: |24 Sty 2007|, 2007 22:36
Data rejestracji: 24 Sty 2007 postów: 2
muszę zrobić projekt w matlabie, na temat podany w temacie:)konkretnie
-teoria: dynamika dwu naelektryzowanych kul zawieszonych na nieważkich i nierozciągliwych niciach
-parametry: kąt wychylenia, wartości łądunków, masy kul, długość wahadła
-program: rysuje kule, liczy energię kinetyczną i potencjalną, podaje współrzędne położenia x. Określa opóźnienie.
-np. widzimy 2 kule, ustawiamy kąt i obserwujemy jak kule zbliżają się do siebie, mogą się zderzyć ale nie muszą.
INNE możliwości: naelektryzowana kula na wahadle, w którą wbija się naelektryzowany pocisk, zadawane parametry to między innymi prędkość początkowa pocisku, program liczy wysokość na jaką wzniesie się kula
Hmm... no cóż, jestem informatykiem a nie fizykiem:) napisanie programu uważam za problem najmniejszy, ale żeby cokolwiek zrobić to trzeba wiedzieć ocb, coś rozumieć. Czy ktoś mógłby być tak dobry i napisać mi jakich potrzeba mi wzorów, jakie pojęcia, prawa, zasady i takie tam, bez definicji, samo pojęcie, żeby wiedział czego mam szukać, mam tydzień:(
Z góry dziękuję za pomoc!
Post dodany: |25 Sty 2007|, 2007 00:20
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Wydaje mi się, że są ważne dwie kwestie. Po pierwsze kwestia zderzeń, czyli zderzenia sprężyste i nie sprężyste. A po drugie kwestia przekazywania ładunku, indukcji. Duzo rzeczy. Mam ebooka, który może ci pomóc. Jest dosyć obszerny i powinieneś znaleźc tam coś co może ci się przydać.
Wrzuć maila to ci wyśle.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |25 Sty 2007|, 2007 11:36
Data rejestracji: 24 Sty 2007 postów: 2
o duży rośnij, mój email robertludkiewicz@o2.pl. Dzisiaj dowiedziałem się że najlepiej by bylo rozważyć kilka przypadków i na tym opierać się w całym projekcie.
1. obie kule są naładowane łądunkami i się odpychają
2. w kulę trafia pocisk
a. pocisk i kula są bez ładunku
b. pocisk i kula są z ładunkami
-ładunki jednoimienne
-ładunki różnoimienne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|