Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |27 Kwi 2009|, 2009 18:31
Data rejestracji: 27 Kwi 2009 postów: 2
witam, czy ktoś mogłby napisać mi parę zdań na te 2 tematy lub podac jakies informacje bo nie wiem o co chodzi
1. Proszę podać 5 wartości pozytywnych niezbędnych współczesnemu społeczeństwu i 5 negatywnych ( antywartości), które stanowią źródło strukturalnego zła.
Proszę uzasadnić swój wybór.
2. Dawniejsze formy przedsiębiorczości ( firma, rodzina, własność indywidualna) , w których moralne autorstwo działań gospodarczych było widoczne, stoją dziś w cieniu wielkich korporacji o skomplikowanych strukturach własności zarządzania, ROZPRASZAJĄCYCH ODPOWIEDZIALNOŚĆ za podejmowane działania.
Jak, Twoim zdaniem, pogodzić rosnącą technicyzację i bezosobowość działań gospodarczych z moralną odpowiedzialnością za te działania ?
Post dodany: |29 Kwi 2009|, 2009 16:36
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
1.
+ miłość, szczeście, poczucie spełnienia, bezpieczeństwo, empatia
- chciwość, próżność, egoizm, zazdrość, niewierność
2. nei dko końca sie z tym zgadzam, troche jes to wyolbrzymione. Jednak skupiłbym się na oproszczeniu struktury i hierarchi przedsiębiorstwa. Odpowiedzialnosć według mnie powinien ponosić wykonawca z reszta chyba tak jest bo jak już mówiłem troche to założenie jest nihilistyczne i sie z nim nie zgadzam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|