Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |11 Wrz 2010|, 2010 15:08
Data rejestracji: 11 Wrz 2010 postów: 3
Od pewnego czasu pasjonują mnie spory kreacjonizm-ewolucjonizm.
Jak do tej pory radziłem sobie nadzwyczaj dobrze, ale ten błogostan minął. Otrzymałem takie oto pytanie, na które (co przyznaję otwarcie) nie umiem odpowiedzieć wyczerpująco:
| Ryba napisał/a | -jak wyewoluwoaly chromosomy?
-jak to sie stalo, ze rozne organizmy maja rozna liczbe chromosomow?
-jesli przy rozmanzaniu sie organizmu jakiegos gatunku, doszlo do mutacji i powstal organizm o innej liczbie chromosomow, w jaki sposob ten organizm moglby sie krzyzowac (prawdopodobinestwo powstania takiej mutacji, ktora zmienia liczbe chromosomow jest bardzo male, wiec musimy zalozyc, ze powstal tylko jeden zmutowny organizm w jakiejs populacji) z innymi niezmutowanymi organizmami |
Proszę o pomoc w zdobyciu odpowiednich informacji i w poszerzeniu mojej wiedzy na ten temat.
Przyznaję - jest to jak dotąd jedyne pytanie zadane mi przez kreacjonistę, które uznaję za sensowne i ciekawe.
Post dodany: |12 Wrz 2010|, 2010 19:33
Data rejestracji: 18 Lip 2010 postów: 198
witam
Po krótce – zróżnicowanie liczby chromosomów u różnych gatunków związane jest między innymi z poliploidyzacją. Ma ona miejsce wtedy, gdy w trakcie tworzenia gamet po podziale chromosomów nie nastąpi podział komórki. Geny u takich poliploidów mogą później ulegać dywergencji, czasem jednak dochodzi także to wtórnej diploidyzacji – to są już szczegóły, które można badać studiując historię genetyczną pojedynczych gatunków. Poza powyższym, w ewolucji za powstanie różnej liczby chromosomów u różnych gatunków odpowiadają także spontaniczne abberacje chromosomowe, na przykład -> translokacja i fuzja Robertsona. Osobniki z abberacją w chromosomie nie muszą być bezpłodne.
w ramach poszerzenia wiedzy w tym zakresie, aby lepiej odpowiedzieć na pytanie "kreacjonisty" proponuję po prostu zrobi małe poszukiwania w sieci używając takich pojęć jak poliploidyzacja, czy translokacje Robertsona. Ciekaw jestem, jak kreacjonista mógłby wytłumaczyć zróżnicowanie liczby chromosomów u różnych gatunków - na pierwszy rzut oka jest to raczej argument przeciwko kreacjonizmowi, ale przyznaje, że nie jestem za bardzo wtajemniczony w ten temat  .
Post dodany: |13 Wrz 2010|, 2010 05:19
Data rejestracji: 11 Wrz 2010 postów: 3
Dziękuję za informacje.
Jeśli ktoś jest ciekaw, jak wyglądają takie "dialogi na cztery nagi" to zapraszam tu i tu.
Post dodany: |6 Sty 2011|, 2011 22:38
Data rejestracji: 06 Sty 2011 postów: 6
| Jakub_J napisał/a |
Geny u takich poliploidów mogą później ulegać dywergencji, czasem jednak dochodzi także to wtórnej diploidyzacji – to są już szczegóły, które można badać studiując historię genetyczną pojedynczych gatunków. |
Osobiście uważam, że historia genetyczna gatunków opiera się raczej na tezach i domysłach naukowców niż na dowodach. Nie da się dokładnie zbadać i prześledzić historii zmian. Także traktuje to raczej jako bajeczkę na dobranoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|