Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.
Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby. Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.
Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?
Akademia Górniczo - Hutnicza nie przerywa prac nad projektem systemu INDECT, który ma się przyczynić do podniesienia bezpieczeństwa i pomóc w wykrywaniu [...]dalej »
Witam! Jestem w drugiej klasie liceum. Za parę dni mam ważny sprawdzian z fizyki. To moje być albo nie być. Moja nauczycielka dała nam do rozwiązania trzy kartki z zadaniami do poćwiczenia i powiedziała, że kilka z nich będzie na tym sprawdzianie. Niestety kompletnie sobie z nimi nie radzę. Będę mega wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
1.Znając graniczne częstotliwości dźwięków słyszanych przez ludzkie ucho (20 Hz-20 000 Hz) oceń rozmiary piszczałek organowych zakładając, że tony najniższe wytwarzane są przez piszczałki wytwarzane są przez tonu zamknięte natomiast tony najwyższe przez piszczałki otwarte.
[ Dodano: 1 Styczeń 2010, 19:34 ]
2. W jakiej odległości od początku rury będzie poziom wody dla drugiego rezonansu, jeżeli pierwszy rezonans został usłyszany wtedy, gdy odległość ta wynosiła h=20 cm. Jaka była częstotliwość drgań kamertonu użytego w doświadczeniu?
3. Jaka będzie częstotliwość tonu wydanego przez strunę, której ton podstawowy ma częstotliwość f, jeśli ją skrócimy o jedną czwartą.
I kiedy wydawało mi się, że jestem już na dnie, ktoś podał mi łopatę...
Ostatnio zmieniony przez IwonaŁ |1 Sty 2010|, 2009 19:10, w całości zmieniany 1 raz
ad 3.
Częstość (nie częstotliwość) drgań dla fali w strunie wyraża się następującym wzorem: , gdzie l to długość struny, v - prędkość fali w strunie, a n=1,2,3,... . Dla częstości podstawowej mamy n=1.
ad 2.
Potrzebne będzie równanie fali płaskiej, trochę teorii i rysunki. Zrobisz rysunki? Aha, i wiesz dlaczego powstanie w ogóle rezonans?
ad 1.
W piszczałkach zamkniętych węzły fali stojącej powstają na końcach piszczałki, czyli . Z kolei dla piszczałek jednostronnie otwartych węzeł powstaje ze strony zamknięcia, czyli , gdzie przydatny będzie też związek , gdzie v jest prędkością fali dźwiękowej w powietrzu.
PS Właśnie tak sobie pomyślałem, że z tego wzoru wynika, że podstawiając n=1 i ω=2Πf otrzymamy, że , czyli to co można było stwierdzić od razu - , czyli to co napisałem w zadaniu pierwszym.
Załącznik z zadania 3. powinien sugerować zarówno tok myślenia jak i odpowiednie zależności.
[ Dodano: 2 Styczeń 2010, 17:55 ]
tam gdzie jest 25 cm oczywiście zaszła pomyłka, powinno być 20 cm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum