Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Farmacja - uprawnienia farmaceuty
Przesunięty przez: Mr_Maks - |1 Wrz 2008|, 2008 21:48
Post dodany: |17 Sie 2007|, 2007 17:54
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
" "

Nie bardzo mogę znaleźć co takiemu absolwentowi farmacji wolno.

Szczególnie interesuje mnie kwestia leków na receptę - jeżeli np. jest chory i potrzebuje jakiegoś leku z tej grupy, to musi lecieć do lekarza i prosić o receptę na środek o którym wie wszystko? :?

Czy też wolno mu wypisać receptę tylko w stanie zagrożenia życia, bez względu na to dla kogo lek jest przeznaczony?

I jeszcze małe pytanie do studentów (ukłon w stronę Majki, sorry nikogo innego jakoś nie kojarzę) - jak wam się podoba ten kierunek? Pytam, bo mam wrażenie, że wielu się na niego decyduje z braku innych opcji (np. nie dostałem się na wydział lekarski... a więc niech już tam będzie...)?

PW
»więcej

^
Post dodany: |18 Sie 2007|, 2007 16:35
Data rejestracji: 20 Cze 2007 postów: 26
" "

Pogrzebałam trochę w prawie farmaceutycznym:
Art. 96.
2. W przypadku nagłego zagrożenia zdrowia lub życia aptekarz może wydać bez recepty lekarskiej produkt leczniczy zastrzeżony do wydawania na receptę w najmniejszym terapeutycznym opakowaniu, z wyłączeniem środków odurzających, substancji psychotropowych i prekursorów grupy I-R.
3. Fakt wydania produktu leczniczego, o którym mowa w ust. 2, aptekarz odnotowuje na sporządzanej recepcie farmaceutycznej; recepta farmaceutyczna powinna zawierać nazwę wydanego produktu leczniczego, dawkę, przyczynę wydania produktu leczniczego, tożsamość i adres osoby, dla której produkt leczniczy został wydany, datę wydania, podpis i pieczątkę aptekarza. Recepta farmaceutyczna zastępuje receptę za 100% odpłatnością i podlega ewidencjonowaniu.

Z tego wynika, że mgr farmacji może wydać lek na receptę tylko w stanie zagrożenia życia pacjenta i wtedy bierze na siebie całą odpowiedzialność. Jeśli przepisałby sobie jakiś lek na receptę, to chyba musiałby zapłacić za nią 100%, więc raczej by mu się to nie opłacało ;)

Niech Majka mnie poprawi, jeśli coś pokręciłam ;P

PW
»więcej

^
Post dodany: |18 Sie 2007|, 2007 17:13
" "

Dziękuję.

Wydaje mi się to trochę absurdalne:
pracuje w aptece ---> potrzebuje danego leku ---> zapisuje się do lekarza ---> czeka n dni/tygodni/miesięcy ---> dostaje wreszcie upragnioną receptę ---> idzie do pracy ---> wklepuje swoje dane etc do komputera, po czym płaci za lek i sam go sobie wydaje.

Cóż, nic nie poradzimy.... :(

Jeszcze raz dzięki.

PW
»więcej

^
Post dodany: |18 Sie 2007|, 2007 21:42
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
" "

Nie wiem jak to jest...nie pracowałam w aptece- nr tych ustaw znam, ale dotycza one poprostu pacjentow. Nie wiem czy na tej samej zasadzie farmaeuta moze wziasc sobie lek z połki, prawodopodobnie tak.
farmaceuta wie wszytsko o leku, to prawda, ale jest tak, ze tylko lekarz moze postawic diagnoze i lek wypisac. Poza tym farmaceuta sam siebie raczej nie zbada, moze tylko ..jak chyba kazdy, domyslac sie na co choruje. Ale domysły to za malo chyba;) Chyba ze juz wie na co choruje i co miesic musi wykupic opakowanie leku, ale wtedy lekarz moze zapisac (kiedy choroba jest przewlekła) wiecej niz 1 op (chyba 3 max.), wiec juz 3 miechy z głowy :D

[ Dodano: 18 Sierpień 2007, 21:48 ]
Mich@l napisał/a
jak wam się podoba ten kierunek? Pytam, bo mam wrażenie, że wielu się na niego decyduje z braku innych opcji (np. nie dostałem się na wydział lekarski... a więc niech już tam będzie...)?

zapewne tak jest;) W wiekszosci, jest inaczej.
W wiekszosci poporstu rodzice sa farmaceutami.
A ja chce pracowac w aptece bo jak byłam mała i pozniej tez poprostu mi sie tam pdobało :D Zapach, ten szelst pudełeczek, robienie lekow :twisted: to jest czadowe i tyle 8)
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2007|, 2007 09:54
" "

Dzięki, pewnie i tak skończę na MISHu... ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2007|, 2007 10:21
" "

Skonczysz tam gdzie bedziesz chciał :wink:

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2007|, 2007 13:03
" "

majka0503 napisał/a
Skonczysz tam gdzie bedziesz chciał

Taaa, tyle że gdybym skończył faktycznie dokładnie i tylko tam gdzie chcę, to pewnie potem sprzedawałbym pączki na dworcu ;)

Zresztą sam nie jestem jeszcze pewien gdzie chcę...

Nieważne. Mam jeszcze trochę czasu.

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2007|, 2007 20:06
" "

paczki?..ale takie z czekolada? :twisted: powiedz na jakim dworcu bedziesz je sprzedawał 8) wykupie wszystkie :D

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2007|, 2007 21:01
" "

Dzięki Majka, przywracasz mi wiarę w sens tego co robię :P
Co do dworca to pewnie Kraków, może Warszawa, a może Poznań.

Jak już mówiłem jestem jeszcze trochę niezdecydowany.... :wink:

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2007|, 2007 23:59
Data rejestracji: 20 Cze 2007 postów: 26
" "

Będziesz musiał podwoić produkcję :wink: . Trochę daleko ode mnie :cry: , ale jeśli będę przejazdem w Warszawie lub Krakowie to nie omieszkam ustawić się w długiej kolejce. Uwielbiam pączki :twisted:

PW
»więcej

^
Skocz do: