Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |9 Gru 2006|, 2006 20:46
Data rejestracji: 09 Gru 2006 postów: 6
Witam. Mam do rozwiazania 4 zadania na moją pracę semestralną z fizyki a niestety niczego z nich nie rozumiem. Więc zwracam się z prośbą do was. Jeżeli ktoś byłby w stanie to rozwiązać na dzisiaj jeszcze byłbym bardzo wdzięczny. Jeżeli to możliwe to prosiłbym o całą analizę zadania , gdyż sam wynik niczego mi nie da. Z góry dziękuje.
Zad1.
Przy jakiej prędkości pociągu , Resory wagonów wpadają w rezonans pod wpływem stuku kół o miejsca styku szyn? Długość szyn 15 m , obciążenie każdego resoru 60 kN. Resor ugina się pod wpływem tego ciężaru o 60
Zad2.
Cięzarek o masie 20g wykonuje drgania harmoniczne o amplitudzie 2cm współczynnik sprężystości ma wartość 10 N/m oblicz:
a) Energię potencjalną sprężystości dla wychylenia 1 cm
b) Maksymalną energię sprężystości
c) Maksymalną Wartość energii kinetycznej
d) Maksymalną wartość prędkości podczas przechodzenia przez położenie równowagi
Zad3.
Piszczałka organowa zamknieta na jednym końcu ma długość 240 cm. Oblicz częstotliwość piątej harmonicznej dźwieku pobudzonego w tej piszczałce. Prędkość Dźwieku w powietrzu 340 m/s
Zad4.
Wysokość przedmiotu 3cm. Przedmiot ten znajduje się w odległości 20 cm od zwierciadła kulistego , którego promień krzywizny 8cm. W jakiej odległości od zwierciadła powstanie obraz i jaka będzie jego wysokość. Narysuj konstrukcję obrazu.
PS: przepraszam za ewentualne błędy ale jestem bardzo zdenerwowany i omyłkowo mogłem popełnic błędy. Przepraszam!
Ostatnio zmieniony przez rumcajs72 |13 Gru 2006|, 2006 12:11, w całości zmieniany 3 razy
Post dodany: |12 Gru 2006|, 2006 19:03
Data rejestracji: 06 Kwi 2006 postów: 1477
zapamiętaj - nie przekręcisz przekreta...
Post dodany: |13 Gru 2006|, 2006 12:08
WIELKIE DZIĘKI. Mam nadzieję , że reszte zadań też da sie w jakikolwiek sposób zrobić. Ale oczywiście na początek dobre i to. Na prawdę jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI
Post dodany: |13 Gru 2006|, 2006 22:30
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Zad. 3.
Primo.
5 harmoniczna jest 5 wielokrotnością tonu podstawowego.
Secundo
Nie wiem czy można poczynić takie założenie, że długośc piszczałki odpowiada długości fali. Jeśli tak to:
wtedy:
A jeśli nie to nie za bardzo mam pojęcie jak to ugryźć. Nie wiem jak związać długość fali z długością piszczałki.
wymiennik
[ Dodano: 14 Grudzień 2006, 00:17 ]
Zad. 2.
Teraz będzie troche wzorków.
Mam nadzieję, że te wszystkie moje wypociny sa słuszne i nie poełniłem nigdzie błędu logicznego jak i matematycznego. Na wszelki wypadek nie przepisuj bezmyślnie tylko przemyśl to.
a)
b)
c)
d) Odpowiedź na to pytanie pada już w punkcie c), więc nie wiem po co one tu jest.
wymiennik

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |15 Gru 2006|, 2006 15:50
Post dodany: |15 Gru 2006|, 2006 21:47
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Już śpiesze z precyzyjniejsza odpowiedzią na pytanie.
W zadaniu jest pytanie o maksymalną energię kinetyczną.
Energię kinetyczna określamy wzorem:
Ta energia bedzie maksymalna wtedy i tylko wtedy, gdy maksymalna będzie prędkość (zakładam niezmienność masy ciała).
Prędkość określana jest wzorem:
Ponieważ amplituda i omega_0 są stałe i zmienny jest tylko funkcja trygonometryczna, to maksymalne V będzie wtedy i tylko wtedy gdy maksymalny będzie cosinus, czyli cos(omega_0*t) = 1. Wtedy wzór na prędkość upraszacza się do V=A * omega_0.
To już wiemy jaki jest wzór na prędkość:
Wiemy także:
Zatem:
Teraz powyższy wzór wstawiamy do wzoru na energię kinetyczną i otrzymujemy:
Teraz już powinno być wszystko jasne.
W razie dalszych pytań pisz śmiało. Postaram sie pomóc.
wymiennik

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |15 Gru 2006|, 2006 23:28
No teraz rozumiem podstawiłem liczby pod wzory i jakieś tam wyniki wyszły. Ale na prawdę nie wiem co bym zrobił bez Waszej pomocy. Gdybym mógł to bym wam dał po 1000 ² punktów jednak mogę dać tylko jeden! Szkoda jednak , że ja nie bede w stanie nikomu pomuc na tym forum! Dziękuje jeszcze raz i POZDRAWIAM SERDECZNIE!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|