Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |7 Paź 2006|, 2006 14:55
Data rejestracji: 07 Paź 2006 postów: 28
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum
Przejdę od razu do rzeczy:
Studiując książkę o podstawach fizyki natknąłem się na dziwny(wg. mnie  ) wzór, mianowicie:
pod tym dziwnym lim jest: Δ t->0 (nie wiem jak to we wzorze umieścić)
co oznacza te lim i d?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdr
Post dodany: |7 Paź 2006|, 2006 16:43
Data rejestracji: 15 Lis 2005 postów: 606
| Bzq napisał/a | | pod tym dziwnym lim jest: Δ t->0 |
Lim (czyli akronim słowa limes) to granica, w tym wypadku granica ilorazu przyrostu funkcji położenia od czasu przez przyrost czasu dążący do zera. Cały zapis to pochodna funkcji położenia po czasie. W praktyce stosuje się taki zapis, gdy prędkość ciała jest zmienna w czasie - w czasie zmienia się także (i to nieregularnie) pokonywana przez ciało droga, tutaj w pewnym uproszczeniu równoznaczna z zapisem x(t). Kiedy obliczymy pochodną (czyli granicę przy ), otrzymamy wprost wzór określający, jak prędkość zależy od czasu - jaką jest funkcją, czy jest zmienna, czy stała, jak się zmienia itp. Równolegle będzie można wyznaczyć przyspieszenie ciała, tym razem obliczając pochodną względem czasu, ale nie funkcji położenia, a funkcji prędkości.
| Bzq napisał/a | | (nie wiem jak to we wzorze umieścić) |
Zważywszy na Twój wiek, najprawdopodobniej nie musisz. Zapewne formalizm z wykorzystaniem granicy został umieszczony w podręczniku tylko informacyjnie.
Ostatnio zmieniony przez Amon-Ra |7 Paź 2006|, 2006 19:03, w całości zmieniany 1 raz

Profil PW
»więcej
Opis: Teoretyk
Post dodany: |7 Paź 2006|, 2006 17:59
Dzięki wielkie  Chyba jednak za wcześnie na to dla mnie, o pochodnych jeszcze na matematyce nie miałem, ciekawe kiedy to będe miał...
Post dodany: |7 Paź 2006|, 2006 19:02
| Bzq napisał/a | | ciekawe kiedy to będe miał... |
Najpewniej pod koniec liceum, o ile w ogóle. Często, co jest zatrważające, późniejsi studenci kierunków ścisłych przyznają, iż pochodną - co jest absolutnym minimum w edukacji matematyki lub fizyki - mieli tylko na kółku matematycznym. A potem się dziwią, że droga w ruchu przyspieszonym to at²/2, a nie at², co z rachunku różniczkowo-całkowego wynika .

Profil PW
»więcej
Post dodany: |7 Paź 2006|, 2006 23:19
Hm, więc wygląda na to, że musze znaleźć sobie korepetytora... Chce zdawać rozszerzoną mature z fizyki...
Post dodany: |8 Paź 2006|, 2006 10:49
Data rejestracji: 11 Lip 2005 postów: 618
| Bzq napisał/a | Hm, więc wygląda na to, że musze znaleźć sobie korepetytora... Chce zdawać rozszerzoną mature z fizyki... |
Sorry za offtop ale na maturze z fizyki rozszerzonej nie jest potrzebny az tak rozbudowany aparat matematyczny. Ale jak nie jestes w klasie z rozszerzona fizyka to bedziesz potrzebna pomoc
Post dodany: |8 Paź 2006|, 2006 16:04
No właśnie, zdaję mi się, że z książek które posiadam mógłbym się nauczyć, musiałbym się konsultować z kimś w sprawie tych wzrorów nieszczęsnych. Całki, różniczki...strasznie brzmi
Ostatnio zmieniony przez Bzq |8 Paź 2006|, 2006 17:29, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |8 Paź 2006|, 2006 16:24
| Bzq napisał/a | | Całki, różniczki...strasznie brzmi |
Eee tam, wcale nie jest takie straszne - a po jakimś czasie okaże się, iż nie dość, że ich zastosowanie jest logiczne, to jeszcze niezwykle ułatwia życie .
Tak, jak pisze Dethropo - nie masz powodu, aby się bać. Na maturze z fizyki - nawet rozszerzonej - pojawienie się pochodnej jest wątpliwe. Całki nie będzie na pewno.

Profil PW
»więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|