Mam tu kilka zadań z optyki i troche nie wiem jak się do nich zabrać ;/ mógłby mi ktoś pomóc je rozwiązać nie chodzi mi o same wyniki tylko o algorrytm zebym zrozumiał jak to robić !! z góry wielkie dzięki
1.Jakiej wysokości musi być płaskie zwierciadło aby człowiek o wzroście 2m mógł się w nim zobaczyć cały?
2.Soczewka o zdolności skupiającej 5 dioprii daje rzeczywisty i dwukrotnie powiększony obraz przedmiotu . Oblicz odległość obrazu od soczewki
3. Na pryzat o kącie łamiącym 30 (stopni) pada promień świetlny pod kątem alfa takim ze kąt odchylenia biegu promienia w pryzmacie przyjmuje najmniejsza wartość.
Oblicz wartość kąta alfa jeśli kąt odchylenia jast równy 18 stopni
4. Siatka dyfrakcyjna ma 200 rys na 1mm . pod jakim kątem wystąpi prążek 3 rzędu, jeśli na siatkę pada światło o długości 60mikro metrów
5.Na siatkę dyfrakcyjną mającą 300 rys na 1 mm, pada prostopadle wiązka światła monochromatycznego. Jasny prążek pierwszego rzędu zaobserwowano pod kątem 10 stopni. Oblicz długość fali światła padającego na siatkę dyfrakcyjną
6.Jaka jest maksymalna prędkość wybijanego z powierzchni płytki sodowej ( praca wyjścia Wo=2,28eV0 przy naświetleniu jej światłem o długości fali lambda=410 nm (me=9,1 razy 10 (-31)kg, h=6,62 razy 10 (-34) Jrazy s, c=3razy 10 do 8 m/s)