Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bo¿ys³awa, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zag³ada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzieñ bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |30 Maj 2006|, 2006 16:36
Data rejestracji: 30 Maj 2006 postów: 4
Witam
// regulamin sie klania - tytul tematu zmieniam, ostrzezeniem nagradzam - Mr.
Mój drogi pan od fizyki postawil mnie przed bardzo trudnym zadaniem, któremu samemu na pewno nie podo³am Sad Niestety chyba nie jestem na tyle genialny z fizyki... By³bym wdziêczny, gdyby kto¶ mi pomóg³. To naprawdê bardzo wa¿na sprawa!
Chodzi o to, ¿eby przedstawic teorie i wzory itp. zwi±zane z:
1. CIEP£O PAROWANIA
- czym jest parowanie?
- od czego zalezy szybko¶æ parowania?
- czym jest wrzenie?
- w jakiej temperaturze zacznie skraplaæ siê wrz±tek?
2. CIEP£O TOPNIENIA
- czym jest topnienie i krzepniêcie?
- kiedy zachodzi reakcja topnienia lub krzepniêcia?
- co to jest ciep³o parowania lub skraplania?
Bardzo, bardzo, bardzo prosze o pomoc, to naprawdê wa¿ne, od tego zalezy moja ocena na koniec roku szkolnego :-/ B³agam ! ! !
Post dodany: |30 Maj 2006|, 2006 18:02
Data rejestracji: 06 Kwi 2006 postów: 1477
Parowanie - proces zmiany stanu skupienia, przechodzenia z fazy ciek³ej danej substancji w fazê gazow± (parê) zachodz±cy z regu³y na powierzchni cieczy.
W przyrodzie szybko¶æ parowania zale¿y przede wszystkim od takich czynników, jak: rodzaj i stopieñ uwilgotnienia pod³o¿a, natê¿enie promieniowania s³onecznego, temperatura i wilgotno¶æ powietrza i prêdko¶æ wiatru.
Wrzenie – zjawisko przemiany cieczy w gaz (parê), podczas którego powstaj± i rosn± pêcherzyki pary nasyconej w objêto¶ci, a nie tylko na powierzchni cieczy. Dlatego mówi siê, ¿e wrzenie, to parowanie ca³± objêto¶ci±. Wrzenie wymaga dostarczania energii do wrz±cego cia³a dlatego jest to przej¶ciem fazowym pierwszego rodzaju.
Topnienie - przemiana fazowa, polegaj±ca na przej¶ciu substancji ze stanu sta³ego w stan ciek³y.
Krzepniêcie - proces przechodzenia cia³a ze stanu ciek³ego w stan sta³y.
Ciep³o parowania jest to ilo¶æ energii potrzebnej do odparowania jednostki masy danej substancji.
Ciep³o skraplania jest to ilo¶æ energii oddanej przy skraplaniu przez jednostkê masy danej substancji.
w celu uzyskania reszty informacji polecam str:
tak± lub tak±
zapamiêtaj - nie przekrêcisz przekreta...
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|