Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Forma cząsteczkowa.
Post dodany: |11 Wrz 2008|, 2008 18:44
Data rejestracji: 11 Wrz 2008 postów: 1
" "

Otóż mam zadanie ( jesli ktos posiada taką książkę to ze "zbiór zadań z chemii dla szkół ponadgimnazjalnych, zakres rozszerzony, oficyna edukacyjna, krzysztof pazdro" taka brązowa ;P) nr 10.27 F) i G)

f)SO3 2- + HPO3 2- + H+ -> S + HPO4 2- + H2O

(g mi się nie chce pisać)
I szanowni autorzy prosza mnie o zaproponowanie formy cząsteczkowej... nie do końca wiem co to znaczy, i bardzo prosiłabym jakiegoś łaskawce o wytłumaczenie mi podanego zadania, najlepiej na przykładzie (bez takowego nie obrażę się ;p)... Byłabym bardzo wdzięczna :) )

Dodano: 11 Wrzesień 2008, 19:00
mam jeszcze jedno pytanie ;P
czy jest taka możliwość żeby w reakcji redox występowała tylko reakcja redukcji? wydaje mi się to dziwne... a mając równanie:

AsO4 3- + S 2- + H= -> AsO3 3- + S + H2O

nie wiem czy siarka może nagle oddać komuś te swoje 2 elektorony.. schodząc na czyste konto... bo chyba zostanie na poziomie zerowym i będzie marnym reduktorem? czy się mylę

prosze o szybką pomoc :oops: :mrgreen:

Usunięto z tematu słowo PROBLEM - jest ono zabronione przez regulamin, przeczytaj go.

_Mithrandir
Ostatnio zmieniony przez Mr_Maks |11 Wrz 2008|, 2008 19:26, w całości zmieniany 4 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Wrz 2008|, 2008 19:12
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Forma cząsteczkowa, to taka, w której cząsteczki zapisuje się w ten sposób:

MgSO_4, H_2SO_4 itp, bez ładunków jonów, tak jakby to były substancje niezdysocjowane.

Cytat
nie wiem czy siarka może nagle oddać komuś te swoje 2 elektorony.. schodząc na czyste konto... bo chyba zostanie na poziomie zerowym i będzie marnym reduktorem? czy się mylę

Elektrony nie znikają. Podejrzewam, że czymś trzeba te równania uzupełnić, ale nie jestem tego pewien, przydałoby się, żeby ktoś moje podejrzenia potwierdził.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |11 Wrz 2008|, 2008 19:12, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Wrz 2008|, 2008 19:54
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
" "

Czy ta reakcja z tlenkiem arsenu wygląda tak?

AsO_4^{3-} + S^{2-} + 2H^+ ---> AsO_3^{3-} + S + H_2O

dwójka przed jonem wodoru.

Arsen redukuje się z +5 na +3 stopień utlenienia.
Siarka utlenia się z -2 na 0 stopień utlenienia.

Czy w rzeczywisości taka reakcja istnieje? Nie wiem. Ta siarka na + stopniu dziwnie wygląda, ale kto wie, może rzeczywiście taka reakcja istnieje.

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Kwi 2011|, 2011 21:27
Data rejestracji: 14 Kwi 2011 postów: 1
" "

Nie wiem gdzie Ty tu widzisz siarkę na dodatnim stopniu utlenienia.. S 2- pochodzi z kwasu H2S który zdysocjował i stąd właśnie S2- i 2 H+ a z tego co wiem to gr. 16 w wodorkach ma stopień utlenienia -II... następna zaś jest pierwiastkiem więc ma stopień utlenienia równy 0. Gdzie tu jakiś + ?

Proponowana reakcja w formie cząsteczkowej:

Na3AsO4 + H2S ---> Na3AsO3 + S + H2O

Odświeżam aby nikt w przyszłości nie miał z tym zadaniem więcej problemów, gdybym jednak się mylił proszę o poprawienie mnie.

^
Post dodany: |15 Kwi 2011|, 2011 20:23
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

wierzba2222 napisał/a
Nie wiem gdzie Ty tu widzisz siarkę na dodatnim stopniu utlenienia..

buch_buch napisał/a
f)SO3 2- + HPO3 2- + H+ -> S + HPO4 2- + H2O

Zagadka: Na jakim stopniu utlenienia jest siarka w SO3 2- ?
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Skocz do: