Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |9 Sty 2010|, 2010 23:53
Data rejestracji: 09 Sty 2010 postów: 1
Witam!
W grupie moich przyjaciół wybuchła niedawno dyskusja na temat, czy zdanie typu: "czy możesz to zrobić?" zawiera w sobie prośbę o zrobienie wskazanej rzeczy. W domyśle chodzi tu o rzecz, którą trzeba by było zrobić teraz, np.: "Czy możesz mi podać ten kubek?". Dla mnie jest rzeczą jasną, że w tak postawionym pytaniu jest zawarta prośba o zrobienie tej rzeczy, ale szukam potwierdzenia tego dla tych, którzy uważają, że to pytanie nie wyraża prośby. Byłbym wdzięczny za ewentualne odnośniki do źródeł.
Post dodany: |22 Kwi 2010|, 2010 14:30
Data rejestracji: 20 Kwi 2010 postów: 4
Nie jestem językoznawcą, więc się nie wypowiem. Moim zdaniem jednak swego rodzaju odpowiedź na Twoje pytanie wyraża mniej więcej taki dialog:
- Czy mógłby mi pan wskazać drogę na dworzec?
- Owszem, mógłbym...
(po tej odpowiedzi rozmówca odchodzi w swoją stronę)
Tak więc zwrot "Czy możesz mi podać ten kubek?" jest raczej pytaniem o to, czy byłbyś tak uprzejmy, żeby to zrobić, ale nie jest do końca tym samym, co "Proszę podać mi ten kubek". W codziennej mowie potocznej każdy wie jednak o co chodzi - to tak samo, jak ze sformułowaniem "Damy radę" (czyli "Uporamy się z tym, podołamy temu zadaniu"), a nie "Damy radę" w sensie "Damy komuś jakąś poradę, wskazówkę" itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|