Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |5 Gru 2008|, 2008 13:40
Data rejestracji: 05 Gru 2008 postów: 11
To mój pierwszy temat i post na tym forum, więc witam wszystkich użytkowników
Mam problem z wyznaczaniem funkcji odwrotnych w przykładach z funkcjami logarytmicznymi i wykładniczymi. Wiem, że jedna jest funkcją odwrotną do drugiej, i tu przykład, który potrafię rozwiązać:
 - jest to funkcja wykładnicza, więc jej odwrotnością jest funkcja logarytmiczna: jeśli funkcję wykładniczą mogę zapisać w postaci:
to jej odwrotnością będzie funkcja:
 , bo jest to to samo co
Czy ten sposób myślenia jest poprawny? Jeśli nie to proszę o pokazanie miejsca gdzie popełniam błąd.
Następny przykład jest łudząco podobny, ale nie potrafię go rozwiązać poprawnie:
idąc poprzednim tokiem rozumowania ten przykład zapiszę:
 więc jego odwrotnością powinno być:
jednak w odpowiedziach jest:
Kolejny przykład wygląda tak:
w tym przykładzie nie wiem co zrobić z tą nieszczęsną 2, próbowałem ją przenieść na drugą stronę równania, jednak mój wynik nie pokrywa się z tym w odpowiedziach.
Wydaje mi się, że w tych ćwiczeniach należy wykorzystać własność logarytmu:
Post dodany: |6 Gru 2008|, 2008 20:22
Data rejestracji: 05 Gru 2008 postów: 11
Tak o założeniach pamiętam, po prostu ich nie wpisałem. Wszystko zrobiłeś dobrze, z tym nawiasem to się machnąłem, po rozwiązaniu wszystko gra i huczy
Wielkie dzięki:))
[ Dodano: 6 Grudzień 2008, 22:53 ]
Hmmmm.... muszę jeszcze raz napisać w tym temacie, mam nadzieję, że ktoś jeszcze raz mi pomoże.
Ten sam typ zadania, funkcja odwrotna do:
Żeby nie było, że ktoś za mnie robi to postaram się przedstawić jak to robię i proszę o korektę bo niestety wychodzi źle.
Więc:
 a  ----->
i znów mi wychodzi źle. Proszę o pomoc.
Post dodany: |7 Gru 2008|, 2008 12:34
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|