Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |24 Kwi 2008|, 2008 11:59
Data rejestracji: 17 Lis 2007 postów: 323
Post dodany: |24 Kwi 2008|, 2008 15:32
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
A to w takim razie moja ulubiona sałatka:
Sałatka "gyros":
0,5 kg piersi kurczaka
1-2 ząbki czosnku
4 małe cebule
6 ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzch
majonez, ketchup pikantny
Piersi pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Nie solić i nie pieprzyć. Po ostygnięciu przełożyć do miski. Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i posmarować ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w cienkie paski, położyć na kukurydzę. Czosnek zmiażdżyć i zmieszać z majonezem i ketchupem. Taki sos rozsmarować na kapuście. Na wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić.
Z czystym sumieniem mogę polecić, bo zawsze znika ze stołu najszybciej
Post dodany: |24 Kwi 2008|, 2008 16:00
Data rejestracji: 27 Cze 2005 postów: 29
_Mithrandir, ja mam podobny przepis na tę sałatkę, jednak z małymi modyfikacjami.
Zamiast cebuli - por. (mi po zbyt dużej ilości cebuli wątroba się bulwersuje, więc z porem jest dla mnie bardziej wskazane)
Zamiast ogórków kiszonych - ogórki po żydowsku - całość wychodzi mniej kwaskowata.
Do tego robię sos taki jak z Twojego przepisu (jednak zamiast czosnku daję taką "kostkę czosnkową" - Knorr bodajże). i każdą warstwę (tj. kurczak, por, kukurydza ...) pokrywam tym sosem.
Na wierzch daję pokrojoną pekinkę i troszkę posypuje VEGETĄ.
Jeśli ktoś dba o linię można użyć majonezu light.
Post dodany: |24 Kwi 2008|, 2008 16:04
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Scull, to już takie niuanse  Widziałem kilka różnych przepisów na tą sałatkę, ale wszystkie różnią się tylko szczegółami. Ja podałem przepis, według którego robi się tą sałatkę u mnie  Jak ktoś lubi, to przecież może sobie coś dodać/usunąć/zastąpić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|