Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Maj 2010|, 2010 15:18
Data rejestracji: 20 Maj 2010 postów: 1
1.U psów gen A jest epistatyczny wzgl. B i b i powoduje, że umaszczenie psów jest białe. Gen B warunkuje umaszczenie czarne, a jego allel brązowe. Przedstaw krzyżówkę pomiędzy białymi psami w wyniku, której otrzymujemy psy białe i czarne. Określ stosunki pomiędzy pojawiającymi się fenotypami.
2. U królików umaszczenie łaciate dominuje nad jednolitym, a czarna barwa futerka nad brazowa. Łaciatą czarną samice skrzyżowano z jednolitym brązowym samcem.
/Jakie były genotypy krzyżowanych zwierząt, jeżeli w potomstwie otrzymano zwierzęta jednolicie czarne i brązowe oraz łaciate czarne oraz brązowe?
/Jakie były genotypy krzyżowanych zwierząt, jeżeli w potomstwie otrzymano zwierzęta jednolicie czarne i łaciate czarne?
3. U pewnej rośliny epistatyczny gen A powoduje bezbarwność kwiatow, natomiast hipostatyczny gen B daje kwiaty czerwone, a jego allel b kwiaty białe. Skrzyżowano rośliny o kwiatach czerwonych roślinami o kwiatach białych. W potomstwie zaobserwowano następujący stosunek liczbowy pod względem barwy kwiatów 3 białe : 1 czerwony. Jakie były genotypy krzyżowanych roślin? Odpowiedź zilustruj odpowiednią krzyżówką.
Post dodany: |24 Maj 2010|, 2010 11:52
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
ad 1- gen epistatyczny tylko wtedy sie ujawnia kiedy wystepuje jako homozygota recesywna.
Tak wiec jesli mamy otrzymac psy białe nalezałoby skrzyzowac homozygote aa
ad 2- przyjmujemy np
umaszczenie łaciate to AA, jednolite to aa
b.czarna BB, brazowa bb
Łaciata czarna samice skrzyzowano z jednolitym brazowym samcem
czyli AABB skrzyzowano z aabb
lub
AaBb skrzyzowano z aabb
I teraz rozrysuj krzyzowki zeby spr
ad 3
A- bezbarwne
B czerwone
b białe
skrzyzowane czerwona z biała
czyli Bb i bb
lub
BB i bb
Po rozrysowaniu wychodzi 3:1 w pierwszym przypadku (Bb i bb)
Ale nie wiem jak uwzglednic tu A, czy w ogole to robic jesli epistatyczny ujawnia sie tylko kiedy wystepuje w postaci homozygoty recesywnej
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |7 Cze 2010|, 2010 13:07
Data rejestracji: 04 Maj 2008 postów: 45
| Cytat | | .U psów gen A jest epistatyczny wzgl. B i b i powoduje, że umaszczenie psów jest białe. Gen B warunkuje umaszczenie czarne, a jego allel brązowe. Przedstaw krzyżówkę pomiędzy białymi psami w wyniku, której otrzymujemy psy białe i czarne. Określ stosunki pomiędzy pojawiającymi się fenotypami. |
A-e[istatyczny
a- ujawnienie się pary Bb
B-czarne
b-brąz
AaBB*AaBB
F1
........AB........aB
AB...biale....biale
aB...biale....czarne
3:1
[ Dodano: 7 Czerwiec 2010, 13:19 ]
| majka0503 napisał/a | | Ale nie wiem jak uwzglednic tu A, czy w ogole to robic jesli epistatyczny ujawnia sie tylko kiedy wystepuje w postaci homozygoty recesywnej |
To błędne przekonanie. Mamy epistazę recesywną (i tu masz recję), epistazę dominującą (o tą chodzi w tych zadaniach), z genem inhibitorem.......
W zadaniu 3 mają być 3 białe a nie czerwone
| Cytat | | U pewnej rośliny epistatyczny gen A powoduje bezbarwność kwiatow, natomiast hipostatyczny gen B daje kwiaty czerwone, a jego allel b kwiaty białe. Skrzyżowano rośliny o kwiatach czerwonych roślinami o kwiatach białych. W potomstwie zaobserwowano następujący stosunek liczbowy pod względem barwy kwiatów 3 białe : 1 czerwony. Jakie były genotypy krzyżowanych roślin? Odpowiedź zilustruj odpowiednią krzyżówką. |
A-bezbarwne - czyli białe
a-kolor
B-czerwone
b-białe
aaBb*Aabb
F1
........aB.......ab
Ab...białe.....białe
ab...czerw....biale
3:1
Post dodany: |7 Cze 2010|, 2010 18:10
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
| malgosi35 napisał/a | | To błędne przekonanie. Mamy epistazę recesywną (i tu masz recję), epistazę dominującą (o tą chodzi w tych zadaniach), z genem inhibitorem....... |
Ok, teraz już sama zrozumiałam xD
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|