Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |10 Lut 2011|, 2011 14:11
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
Mam za kilka dni sprawdzian z genetyki, a opuściłam właściwie najtrudniejszą lekcję i dziwnie czuję się w tym zagadnieniu.
Kiedy wykonujemy krzyżówkę testową i po co? Koleżanka mówiła, że jak wychodzi 1:1:1:1 to mamy geny sprzężone, tak? A co robimy dalej?
Czy krzyżówkę testową wykonujemy przy każdym zadaniu?
Post dodany: |12 Lut 2011|, 2011 12:20
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
NIe nie robi sie krzyzowki przy kazdym zadaniu, to chyba musi byc w poleceniu XD, bo
istota krzyzowki jest taka:
Mendel - nie wiedzac jeszcze o chromosomach homologicznych- zakladal ze heterozygota wytwarza w jednakowych ilosciach gamety przenoszace allele ominujace i recesywne. Załozenie to można spr w prosty sposób,wykonujac krzyzowke osobnika heterozygotycznego z recesywna forma rodzicielska. Jest to własnie krzyzowka testowa- sprawdzajaca.
W potomstawie krzyzowki miedzy heterozygota i homozygota recesywna wsytepuja w proporcji 1:1 osobniki o fenotypie dominujacym i recesywnym. Stosuje sie ja w celu okreselenia heterozygotycznosci osobnikow ktore fenotyowo sa podobne do homozygot dominujacych.
Inaczej
Jesli skrzyzujesz Aa (czerwone) z aa (biale) i wyjdzie 50%/50% (czyli Aa, Aa, aa, aa) czyli 50%gamet osobnika o genotypie Aa mialo allel A, zas drugie 50% mialo allel a. W dominacji niemozliwe jest FENOTYPOWE odroznienie heterozygoty od homozygoty dominujacej. Tak jest np. kiedy nie znamy rodowodu roslin grochu o kwiatach czerwonych. I wlasnie wtedy genotyp tych osobnikow mozna ustalic wykonujac k.testowa z homozygota recesywna. Wykorzystanie w niej osobnika z pokolenia rodzicielskiego powoduje ze czasem nazywa sie je k.wstecznymi
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Ostatnio zmieniony przez majka0503 |12 Lut 2011|, 2011 12:22, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |14 Lut 2011|, 2011 20:01
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
Nie do końca o to mi chodziło, ale dzięki za pomoc i tak, a sprawa jest już jasna, bo rozmawiałam dzisiaj o tym ze swoją Panią Profesor  .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|