Co to jest giełda?!?!?!?! No może regułke znam, no ale w ogole nie kumam tego.. I w związku z tym ma do Was wielką prośbe.. Pomoglibyście mi odpowiedzieć na poniższe pytania?? Oczywiście, żeby nei było tak, że chce gotowych odpowiedzi od tak.. Też odpowiem na te pytania, ale nie wiem czy o to chodzi.. Moglibyście mnei sprawdzić i pomóc??? Nie mam się kogo spytać o takie rzeczy, bo nikogo nie znam kto sie tym zajmuje... ;(
Oto te kilka pytań:
1) Do kogo zwrócisz się o pomoc, jeśli zechcesz zainwestować na giełdzie swoje oszczędności (czyżby do maklera, biura maklerskiego???) i jakie czynności powinieneś wykonać (no z tego co rozumiem to znaleźć odpowiedniego maklera i sie z nim skontaktować co nie?)?
2) Jakie korzyści możesz mieć z zakupionych na giełdzie akcji ( no jeśli dobrze myśle to chyba coś takiego: zyski, akcje rosną, można liczyć na dywidendę.. tylko tyle wiem z podręcznika), a jakie ponosisz ryzyko (no to na przeciw to: straty, akcje spadają, może zbankrutować..)?
3) Dlaczego przedsiębiorcy sprzedają akcje przedsiębiorstw na giełdzie? Odpowiedź mam uzasadnić. ( no ale co mam tu napisać? )
Prosze o sprawdzenie tego co napisałam. Jeśli mam dobrze to prosze napiszcie, a jeśli źle to mnei poprawcie...