Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |1 Kwi 2007|, 2007 22:54
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Aby nie robić offtopicu kwestię tę rozpatrzmy tutaj.
Post i wypowiedź Macbeth'a
Jak Macbeth słusznie zauważył jest pewien problem dotyczący rozwiązywania zadań.
Zdarzają się czasami takie odpowiedzi, które ewidentnie nie zmuszają pytającego do wysiłku, tylko podają gotowe rozwiązanie.
Mnie także sie to nie podoba. Niestety nie zmusisz nikogo, do nie rozwiązywania, a tylko do pomagania. Nie wiem czy wprowadzenie do regulaminu kar za rozwiązanie zadania, a nie pomoc w rozwiązaniu dało by jakiś skutek. Może tak, nie wiem. Ale czy byłby sens wywalić kogoś z forum za to, ze rozwiązał komuś innemu zadanie.
Tylko gdzie przebiega granica pomiędzy rozwiązaniem a pomocą? Kto to będzie oceniał?
Może dać moderatorom prawo do usunięcia odpowiedzi, jeśli ktoś ewidentnie rozwiąże zadanie i poda gotową odpowiedź? Hmm. Nie wiem czy nie byłaby to zbyt daleko idące ingerowanie w treść postów?
Może poskutkowałoby wpisanie do regulaminu punktu mówiącego, właśnie o usuwaniu takich odpowiedzi. Wg mnie największy problem właśnie byłby w tej granicy, gdzie jest pomoc a gdzie rozwiązanie. Czy wpisanie wzoru, to jest rozwiązanie? Czy podanie prawa mówiącego o treści zadania to jest rozwiązanie? Naprawdę ta granica jest płynna i tym bardziej dla każdego może być w innym miejscu.
Co sądzą inni? Czy da się jakoś rozwiązać tę kwestię? Czy taki problem rzeczywiście, czy jest to nagminne, czy to tylko jednostkowe przypadki?
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |3 Kwi 2007|, 2007 12:45
Data rejestracji: 19 Lut 2005 postów: 1343
| wymiennik napisał/a | | Nie wiem czy wprowadzenie do regulaminu kar za rozwiązanie zadania, a nie pomoc w rozwiązaniu dało by jakiś skutek. |
Jeśli ktoś chce rozwiązywać za kogoś zadanie, to czemu mielibyśmy mu tego zabronić? Ci co chcą rozwiązywać, niech to robić, a Ci co chcą edukować;) niech edukują. W przypadku, gdybyśmy wprowadzali kary, została by garstka osób które chciałyby cokolwiek dopomóc. Mało pomagających -> mało chętnych do uzyskania pomocy -> mały ruch na forum.
Przynajmniej ja to tak widzę.
W PRACY - weekend

Profil PW
»więcej
Opis: nowy tu jestem ;)
Post dodany: |3 Kwi 2007|, 2007 15:39
Data rejestracji: 10 Lut 2007 postów: 705
Czasami są zadania, których się nie da zrobić inaczej niż podać odpowiedź. Ogólnie, to jest trudna kwestia, ale lepiej by było, gdyby pomagający starali się tłumaczyć, a nie robić, bo potem, kto prosił o pomoc może nie zrozumieć skąd się wzięły różne rzeczy. Choć jak powiedziałeś Wymienniku, trudno jest znaleść granicę pomiędzy pomaganiem, a rozwiązywaniem...

Profil PW
»więcej
Opis: Black Phoenix
Post dodany: |3 Kwi 2007|, 2007 16:56
Data rejestracji: 14 Maj 2006 postów: 910
a regulaminu i tak nikt nie czyta  ... moze jako jakas stopke, albo gdzies na gorze strony glownej dac jakies chwytliwe haslo  ...
Post dodany: |13 Kwi 2007|, 2007 23:55
Data rejestracji: 10 Wrz 2006 postów: 378
właśnie, jeżeli ktoś chce to czemu ma nie rozwiązać zadania ? jesto to też test dla niego czy umie takie coś zrobić, no i chce być bardziej pomocny;)
"Ad accedendum ad caelum, terram fodere opportet"
Post dodany: |14 Kwi 2007|, 2007 16:52
Data rejestracji: 13 Sty 2005 postów: 1327
A może usunąć przycisk pomógł? Wtedy nie byłoby dziwnej rywalizacji na liczbę pomagaczy  . Wtedy może łatwiej by było zachęcić forumowiczów do pomagania, a nie "pomagania".
Kazdy kij ma dwa konce...
... a proca nawet trzy
Post dodany: |14 Kwi 2007|, 2007 17:10
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
tylko że usunięcie tego przycisku też sprowokuje burze... podejrzewam, że nikt nie pomaga dla tego, żeby ktoś mu kliknął "pomógł". spójrzmy na takiego Wymiennika, który jest tutaj liderem, jeśli chodzi o pomoc i uważam że robi to bezinteresownie.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: queen nothing
Post dodany: |14 Kwi 2007|, 2007 17:17
Data rejestracji: 20 Lis 2005 postów: 442
| shonia napisał/a | | podejrzewam, że nikt nie pomaga dla tego, żeby ktoś mu kliknął pomógł. |
Nie chce nikogo urazic, ale sadzac z liczby postów w których wyrazna jest prosba o kliknięcie"pomógł", to nigdy nic nie wiadomo
Post dodany: |14 Kwi 2007|, 2007 17:25
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
| Mamak napisał/a | | shonia napisał/a | | podejrzewam, że nikt nie pomaga dla tego, żeby ktoś mu kliknął pomógł. |
Nie chce nikogo urazic, ale sadzac z liczby postów w których wyrazna jest prosba o kliknięciepomógł, to nigdy nic nie wiadomo |
no fakt, są tacy delikwenci, przepraszam za nieuwagę

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: queen nothing
Post dodany: |14 Kwi 2007|, 2007 22:40
Data rejestracji: 06 Kwi 2006 postów: 1477
a ja oprocz Wymiennika dodałabym jeszcze Amona, troszke sie nam o Nim zapomniało (od samego początku był moim ulubionym userem, taki autorytet i w dodatku taki normalny  szkoda że zniknął  )
zapamiętaj - nie przekręcisz przekreta...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|