Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |13 Sie 2007|, 2007 18:40
Data rejestracji: 22 Kwi 2007 postów: 127
Dlaczego po wypiciu herbaty z dziurawca nie wolno przebywać na słońcu?
Post dodany: |13 Sie 2007|, 2007 18:44
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
| Cytat | | Ostrzeżenia: musi być stosowany w małych ilościach, gdyż zwiększa wrażliwość skóry na słońce (hiperycyna może spowodować reakcje fototoksyczne) |
| Cytat | | Także negatywnie wpływa na zwierzęta o jasnej skórze, wywołując uczulenie na światło. | Wiki
| Cytat |
Wyciąg z dziurawca stosowany w leczeniu depresji jest dobrze tolerowany przez pacjentów, mimo że zawiera hyperycynę i jej pochodne, substancje o działaniu zwiększającym wrażliwość na światło. Stwierdzono, że dawki hyperycyny powodujące podwyższoną wrażliwość na światło słoneczne są znacznie większe niż stosowane w leczeniu depresji.
Warto jednak pamiętać, że różna wrażliwość osobnicza pacjentów nie pozwala wykluczyć ostrzejszej reakcji na światło słoneczne w czasie kuracji preparatami z dziurawcem. Noszenie ubrania chroniącego przed słońcem, nieopalanie się i stosowanie preparatów z filtrem przeciwsłonecznym zabezpieczy przed przykrymi konsekwencjami nadwrażliwości. | resmedica.pl
| Cytat | Ziele dziurawca zawiera olejek eteryczny, liczne garbniki, związki żywiczne i flawonoidowe, a także glikozyd i hiperacynę barwiącą napar na czerwono i uczulającą organizm na promienie nadfioletowe. Dlatego lecząc się dziurawcem unikajmy promieni słonecznych, zwłaszcza w lecie, aby nie ulec poparzeniom i porażeniu słonecznemu.
| http://parda.w.interia.pl/049.html
| Cytat | | Objawem ubocznym stosowania dziurawca może być uczulenie skóry na światło słoneczne, ujawniające się w postaci zaczerwienienia, poparzeń, pęcherzy i osłabienia. W razie wystąpienia tych objawów leczenie powinno się przerwać. | grupa synapsis
Post dodany: |13 Sie 2007|, 2007 18:53
wielkie dzięki, tak k'woli wyjaśnienia, nie piję naparu z dziurawca na depresję, tylko na bóle wątroby
Post dodany: |13 Sie 2007|, 2007 18:56
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
Ta depresja to zaplątała mi się tu zupełnie niechcący...
A zresztą działanie (zwiększenie wrażliwości na światło), pewnie od tego nie zależy.
Pozdrawiam
M.
Post dodany: |13 Sie 2007|, 2007 21:30
żeby była wzmożona wrażliwość na światło, należało by chyba wypić tone herbaty z dziurawca
Post dodany: |21 Sie 2007|, 2007 23:50
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
ja tez pije czasem na watrobe ( na depresje trzeby by była zrobic nalewke z dziurawca, napar nie zadziała), i tak szczerze piszac  nie zauwazyłam zeby potem, po wyjsciu na słonce cos mi tam było;)
| Lupi2001 napisał/a | | eby była wzmożona wrażliwość na światło, należało by chyba wypić tone herbaty z dziurawca |
tez tak mysle;) i godzinami lezec na słoncu;)
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|