Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |17 Maj 2010|, 2010 14:04
Data rejestracji: 17 Maj 2010 postów: 2
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam polecenie. Jestem w trakcie pisania pracy i boje się że źle realizuję ten temat .. Moja teza brzmi: Sposoby przedstawienia cierpienia są tak różne jak jego oblicza, tak odmienne jak doświadczenia życiowe i pochodzenie autorów.
Rok 1984- absurd cierpienia
jabłka Adama (film) - cierpienie w krzywym zwierciadle
Kto nigdy nie żył (film)- cierpienie uniwersalne, realistyczne
Wieża- cierpienie przedstawione za pomoca symboli.
Na czym się skupić? Przeanalizuj kojarzy mi się z bardziej techniczną strona utworu-zabiegi artystyczne, budowa itp. A w swojej pracy przedstawiłam na czym polega to cierpienie w poszczególnych przypadkach, nie skupiając się za bardzo na budowie, bardziej interpretując. Jedno słowo, a tyle kłopotu. Proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony przez ew09 |17 Maj 2010|, 2010 14:16, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |17 Maj 2010|, 2010 14:15
Data rejestracji: 21 Sty 2005 postów: 458
Widzę, że bierzesz się za wyższą szkołę jazdy, czyli korelację literatury z obrazem. Też tak zrobiłam na swojej
Przede wszystkim analizując odpowiedz sobie na takie pytania
a) jak przedstawiono cierpienie "na papierze", a jak za pomocą obrazu?
b) jaką rolę odgrywa muzyka? jakich słów używa autor książki, aby opisać cierpienie (tu wchodzi w grę analiza słowna)
Nie do końca rozumiem, jak mogłaś analizować sposób przedstawienia z pominieciem np. budowy dialogów mówiących o cierpieniu, opisów miejsc itp. Nikt nie chce, abyś pisała, że książka ma 200 stron i tu i tu jest napisane to i to. Wyciągasz fragmenty 'o cierpieniu' i myślisz, co takiego sprawiło, że ten fragmnet filmu/książki widz/czytelnik odbiera jako ten, który ma wzruszać/szokować itp. oraz dlaczego  Interpretacja nie może być oderwana od analizy.
Pozdrawiam,
Rośka
Post dodany: |17 Maj 2010|, 2010 14:46
Data rejestracji: 17 Maj 2010 postów: 2
Wielkie dzięki za pomoc! Rozwiałaś moje wątpliwości i rzuciłaś nowe światło na mój temat!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|