• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Pozostałości wina sprzed 1,5 tys. lat odkryto na Ukrainie

    09.12.2010. 08:33
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Ogromną beczkę, zawierającą najprawodpodobniej resztki starożytnego wina odkrył polsko-ukraiński zespół archeologów prowadzący wykopaliska w ruinach miasta Tyritake, w pobliżu Kerczu na Ukrainie.



    Jak powiedział 7 grudnia na konferencji prasowej kierownik programu współpracy Muzeum Narodowego w Warszawie (MNW) z Muzeum Kerczeńskim, kustosz Zbiorów Sztuki Starożytnej MNW Alfred Twardecki trzeci sezon wykopalisk w Tyritake, zakończony latem tego roku, zaowocował odkryciem starożytnych budynków mieszkalnych, murów obronnych, które chroniły mieszkających tam Greków przed najazdami Scytów, oraz wielu przedmiotów, których dawni mieszkańcy miasta używali - monet, naczyń i metalowych narzędzi.

    "Tyritake leży na Półwyspie Kerczeńskim - jest to najbardziej wschodnia część Półwyspu Krymskiego - nad cieśniną, która łączy Morze Czarne z Morzem Azowskim. Stąd jego znaczenie gospodarcze i strategiczne w starożytności. Miasto zajmowało obszar ok. 10 - 12 hektarów. Wykopaliska trwają dopiero trzy lata, więc odkryliśmy na razie tylko jego część" - opowiadał Twardecki.

    Jednym ze znalezisk, z których archeolodzy szczególnie się ucieszyli, jest pitos - gliniana beczka, w której starożytni Grecy przechowywali np. wino lub oliwę. Pitos jest rozbity, ale większa jego część się zachowała. Wiadomo więc, że beczka miała ok. 150 cm wysokości. Jest pusta, ale na ściankach badacze znaleźli skrystalizowany osad - pozostałość przechowywanego wewnątrz płynu.

    "Osad znajduje się w tej chwili w laboratorium i poddawany jest badaniom w celu przede wszystkim ustalenia co to jest. Oczywiście wszyscy chcielibyśmy bardzo, żeby to było wino, bo wtedy dowiedzielibyśmy się jakie wino pili mieszkańcy Tyritake 1,5 tys. lat temu" - powiedział archeolog.

    Niestety, jak mówił, części miasta nie da się zbadać, gdyż została zniszczona w czasie II wojny światowej. Strategiczny dla starożytnych punkt był również ważny dla dwudziestowiecznych armii, a w okolicy przez pewien czas przebiegała linia frontu. Na terenie, gdzie znajdują się ruiny, stacjonowało wojsko sowieckie. Wbudowano baraki i schrony, co spowodowało zniszczenie pozostałości starożytnych zabudowań.

    Prace wykopaliskowe w Tyritake będą kontynuowane, a muzeum w Kerczu planuje urządzenie tam parku archeologicznego.

    "Będzie to pierwszy park archeologiczny na Ukrainie. Odwiedzający będą mogli zobaczyć w nim jak żyli kiedyś ludzie na tym terenie" - powiedziała pierwszy sekretarz ambasady Ukrainy Swietlana Myronczuk.

    W Muzeum Narodowym w Warszawie można oglądać wystawę zdjęć z wykopalisk. 

    PAP - Nauka w Polsce, Urszula Rybicka

    tot/bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Pitos (gr. πίθος píthos ‘beczka’, ‘kadź’) – w starożytności naczynie gliniane o kształcie zbliżonym do beczki, lub jajowatym, dochodzące do 2 m wysokości, które służyło do przechowywania żywności (wody, oliwy). Srebrny pitos był stosownym podarunkiem ślubnym. Tmutarakań (ros. Тмутаракань) – dawne miasto, którego pozostałości znajdują się na terenie Kraju Krasnodarskiego w Rosji. Położenie miasta umożliwiało kontrolowanie Cieśniny Kerczeńskiej i znajdujących się na niej dróg wodnych łączących Morze Czarne z Morzem Azowskim. Obecnie na terenie dawnego miasta znajduje się stanica kozacka Tamań. Muzeum Archeologiczne w Heraklionie – muzeum starożytności znajdujące się w Heraklionie na Krecie. Jest największym muzeum gromadzącym eksponaty z wykopalisk na wyspie i drugim pod względem wielkości greckim zbiorem antycznych pamiątek i wykopalisk (po Narodowym Muzeum Archeologicznym w Atenach).

    Alfred Twardecki (ur. 4 lutego 1962 w Warszawie), PhD – historyk starożytności, tłumacz; kurator Zbiorów Sztuki Starożytnej i Wschodniochrześcijańskiej Muzeum Narodowego w Warszawie. Krym (ukr. Крим, ros. Крым, krymskotatarski Qırım, Къырым, Półwysep Krymski) – półwysep na południu Ukrainy, zwany czasem półwyspem Taurydzkim, a w starożytności Chersonezem Taurydzkim bądź Taurydą, połączony jest z lądem tylko wąskim Przesmykiem Perekopskim, pomiędzy Morzem Czarnym i Azowskim, a od Rosji oddzielony Cieśniną Kerczeńską. Długość linii brzegowej 1000 km, powierzchnia 25 700 km².

    Londinium było największym rzymskim miastem w Brytanii i zarazem stolicą prowincji. Dziś obszar Londinium stanowi niewielki fragment londyńskiego City, a na powierzchni ziemi zachowało się bardzo niewiele z tamtego okresu. Można zobaczyć pozostałości murów miejskich oraz fundamenty świątyni. Przedmioty wydobyte w czasie wykopalisk można obejrzeć w muzeum miejskim, które prezentuje losy rzymskiego miasta. Barrique – dębowa beczka o pojemności 225 litrów, używana do dojrzewania wina. Beczki wykonywane są z dębu francuskiego lub amerykańskiego (najczęściej dąb biały). We włoskim winiarstwie wykorzystuje się też beczki barrique z drewna dębu szypułkowego z Europy Środkowej.

    Aerator (wino): Aerator – urządzenie do napowietrzania wina, mające za zadanie dostarczenie, przed podaniem, jak największej ilości powietrza (tlenu) celem uwypuklenia jego charakterystycznych cech zapachowych i smakowych. Węgrzyn – wino pochodzące z Węgier, produkowane z suszonych winogron, używana dawniej w Polsce nazwa win węgierskich. W XVI-XVIII beczka węgrzyna potrafiła kosztować około 100 złotych polskich, dlatego często dopuszczano się fałszerstw, przyprawiając kiepskie wina tak, by udawały lepsze gatunki.

    Clare Valley to jeden z najstarszych regionów uprawy wina w Australii, nie jest tak bardzo znany jak niedaleko położona Barossa Valley ale produkowane tam wina w niczym nie ustępują jakością słynnym na cały świat winom z Barossa, a według wielu osób odwiedzających ten obszar, Clare Valley jest znacznie bardziej malownicza i "romantyczna".

    Półwysep Tamański, Tamań (ros. Тама́нский полуостров) – półwysep na południu Federacji Rosyjskiej w Kraju Krasnodarskim, położony na wschód od Krymu, od którego jest oddzielony (konkretnie od jego odnogi – Półwyspu Kerczeńskiego) Cieśniną Kerczeńską. Półwysep jest przedłużeniem Wielkiego Kaukazu i oddziela Morze Azowskie od Morza Czarnego.

    Muzeum Winogrodnictwa w Bratysławie (słow. Múzeum vinohradníctva; ang. Museum of Viticulture) – muzeum dokumentujące historię winogrodnictwa (uprawy i hodowli winorośli) i winiarstwa (produkcji i pielęgnacji win) w Bratysławie i jej okolicach; oddział Muzeum Miasta Bratysławy. Wina portugalskie – wina produkowane w kontynentalnej części Portugalii i na Maderze. Portugalia jest ojczyzną klasycznych wzmacnianych win porto i madera, a także tradycyjnego rześkiego vinho verde. Z czasem uznanie zyskały również wina stołowe, przede wszystkim czerwone. Pod względem powierzchni upraw winorośli zajmuje z 243 tys. ha siódme miejsce na świecie, a pod względem produkcji wina – dziesiąte. Miejscowi winiarze wytwarzają go ok. 7 mln hl rocznie, z czego eksportuje się jedną trzecią.

    Wina argentyńskie – wina produkowane na terenie Argentyny. Argentyna jest (1990-2011) piątym producentem wina na świecie, z roczną produkcją około 15 mln hl. Winnice uprawiane są przede wszystkim w zachodniej części kraju, między 25. a 40. równoleżnikiem. Muzea w Łodzi: Wśród licznych placówek muzealnych, które znajdują się w Łodzi, jest m.in. Muzeum Sztuki – z unikatową w skali Europy, gromadzoną od lat 30. XX w., kolekcją sztuki nowoczesnej, Centralne Muzeum Włókiennictwa – posiadające (w zabytkowym gmachu Białej Fabryki Ludwika Geyera) największą w Polsce kolekcję tkaniny artystycznej, Muzeum Historii Miasta Łodzi (w pałacu Izraela Poznańskiego, jednego ze współtwórców XIX-wiecznej potęgi przemysłowej miasta), czy Muzeum Archeologiczne i Etnograficzne – z zabytkami regionu łódzkiego oraz dużą kolekcją numizmatyczną – z monetami, wśród których wiele prezentowanych ocalało tylko w kilku lub kilkunastu egzemplarzach na świecie.

    Wino porzeczkowe jest napojem alkoholowym produkowanym z czerwonych lub białych porzeczek. W funkcjonującym nazewnictwie do kategorii wina porzeczkowego nie zalicza się wina z czarnej porzeczki, które stanowi odrębną kategorię. Wino porzeczkowe zaliczane jest do grupy najlepszych win owocowych. Jest to także jedno z najczęściej wytwarzanych win domowych. Amatorzy produkcji wina domowego cenią ten rodzaj wina ze względu na jakość, łatwy i szybki proces wytworzenia, klarowność gotowego wina, oraz dostępność owoców. Wadą tego rodzaju wina jest konieczność sporego rozcieńczenia moszczu ze względu na wysoką kwasowość owoców. Kwaśne wino porzeczkowe może być kupażowane z winami mało kwaśnymi jak np. z winem jabłkowym dając w rezultacie wino o odpowiedniej zawartości kwasów i ekstraktu.

    Dodano: 09.12.2010. 08:33  


    Najnowsze