Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |17 Lut 2007|, 2007 14:29
Data rejestracji: 10 Lut 2007 postów: 15
1.Napisz program sprawdzający czy dany tekst jest palindromem
2.Napisz program wypisujący z tekstu wszystkie wyrazy zaczynające się na literę p i jednocześnie posiadające nieparzysta liczbę liter
Proszę o odpowiedź
"Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku."
Antoine de Saint-Exupéry
Post dodany: |17 Lut 2007|, 2007 21:18
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Ad. 1.
Tak na pierwszy rzut oka lub pomysłu, zrobiłbym tak. Odczytujesz poszczególne litery do tablicy (pomijając spacje i inne znaki). Teraz sprawdzasz, czy pierwsza litera jest taka sam jak ostatnia, jeśli tak to przechodzisz do drugiej litery i przedostatniej. Postępujesz tak długo, ąz warunek w pętli nie będzie spełniony lub do końca znaków w tablicy.
Ad. 2.
Wczytujesz pokolei wyrazy i jeśli zaczyna sie na literę 'p' to sprawdzasz, czy ma parzysta liczbę liter. Musiałbyś jakąś funkcją sprawdzić ilość liter w wyrazie. Nie pamiętam jak to funkcja w Pascal'u. Jeśli nie to przechodzisz do nastepnego wyrazu.
Albo zczytywać pokolei znaki aż do trafienia na spacje lub inny znak (nie literę).
Tylko tyle potrafięna szybko wymysleć. Jak będziesz miał juz coś gotowego, a nie będzie działać, to wstaw tutaj kod. Może uda mi sięcoś wymyśleć. Dawno nie pracowałem w Pascalu, ale może coś sobie przypomnę.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |17 Lut 2007|, 2007 22:16
Data rejestracji: 10 Lut 2007 postów: 15
| wymiennik napisał/a |
Jak będziesz miał juz coś gotowego, a nie będzie działać, to wstaw tutaj kod.
|
Tyle, że ja wogóle nie umiem tego napisac
Potrzebuję gotowego kodu...
"Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku."
Antoine de Saint-Exupéry
Post dodany: |17 Lut 2007|, 2007 23:53
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Ha. Gotowego kodu niestety nie dostaniesz.
Skoro ktoś ci zadał takie zadanie, tzn. że powinienies mieć jakies podstawy. A to jużcoś. MOze masz książkę. Może ktoś ze znajomych posiada, moze w bibliotece jest. Poczytaj, poszukaj w necie jakiegoś samouczka, informacji dla początkujących. Kiedyś też korzystałem z takich źródeł informacji.
Mogę pomóc w jakimś konkretnym przypadku, ale gotowca to ci nie zrobie. Przykro mi ale w ten sposób nie mogę ci pomóc.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |21 Kwi 2008|, 2008 20:09
Data rejestracji: 15 Sty 2008 postów: 88
Może komuś jeszcze będzie potrzebne
Ad 1.
uses crt;
function ispalin(s:string):boolean;
var b:boolean;
x:string;
begin
x:=s;
b:=true;
while (length(x)>1)and (b) do
begin
b:=b and(x[1]=x[length(x)]);
delete(x,1,1);
delete(x,length(x),1);
end;
ispalin:=b;
end;
var s:string;
ch:char;
begin
clrscr;
repeat
writeln('Podaj text');
readln(s);
if ispalin(s) then
writeln('Podany text jest palindromem')
else writeln('Podany text nie jest palindromem');
ch:=readkey;
until ch=#27;
end.
Ad 2.
uses crt;
var f:fext;
s:string;
begin
assign(f,'text.txt');
{$I-}
reset(f);
{$I+}
if ioresult = 0 then
begin
reset(f);
while not eof(f) do
begin
readln(f,s);
if (s[1]='p')and odd(length(s)) then
writeln(s);
end;
end;
readkey;
close(f);
end.
Ostatnio zmieniony przez mariom123 |21 Kwi 2008|, 2008 20:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|