Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |4 Paź 2010|, 2010 19:10
Data rejestracji: 18 Mar 2010 postów: 14
Mam pytanie co do interpretacji wyników testu Chi kwadrat:
Załóżmy, że ankietując pewną próbę populacji zadałam pytanie "Jak często zdarza Ci się.....?"
przy czym były możliwe 4 odpowiedzi:
- bardzo często
- często
- sporadycznie
- nigdy
analizowałam odpowiedzi uwzględniając 3 zmienne:
- płeć (k, m)
- wykształcenie (mgr, lic, studium medyczne)
- staż pracy ( do 5 lat, 6-10 lat, >10 lat)
potrzebuje wyciągnąć wnioski z wyników tylko, że nie wiem w jaki sposób.
Powinnam mieć możliwość sformułowania wniosków w stylu np : "im dłuższy staż pracy tym częściej (ew. rzadziej) zdarza się osobom ankietowanym...." lub
"Im wyższe/niższe wykształcenie tym częściej/ rzadziej zaznaczają odp....."
Mam takich pytań 42 i chciałabym na przykładzie jednego z nich jakoś zrozumieć jak to się interpretuje.
Wyniki są załączone jako obraz.
Występuje zależność miedzy odpowiedzią na to pytanie a stażem pracy (ponieważ p<0,05) ale zważywszy na to, że odpowiedzi układają się procentowo tak nieregularnie nie wiem jaki ew. w jaki sposób analizować takie dane aby wyciągnąć wniosek brzmiący podobnie jak te wzory wyżej.
-------------------------------------------------------------------
Oczywiście edit
mozliwe odpowiedzi w tym pytaniu były trochę inne:
- Wiele razy
- Kilka razy
- Jeden raz
- Nigdy
Chi kwadrat.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 73 raz(y) 691.4 KB |
Ostatnio zmieniony przez Jurkowska K |5 Paź 2010|, 2010 11:52, w całości zmieniany 2 razy
Post dodany: |6 Paź 2010|, 2010 10:00
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
Przyglądając się tabeli i przykładom hipotez, które chcesz potwierdzić bądź obalić mam kilka wątpliwości. Jednocześnie chcę powiedzieć, że kluczowym momentem jest ustalenie tak zwanej hipotezy  , którą należy odrzucić bądź stwierdzić, że nie ma podstaw do jej odrzucenia (sic!).
Jeżeli wiesz jak brzmi hipoteza  (bo ja nie wiem), to przyjmując standardowy poziom istotności  możemy powiedzieć czy odrzucamy hipotezę  . Wynika to z kształtu obszaru krytycznego, który najczęściej (w tym przypadku chyba też) ma postać  gdzie  .
Ostatnio zmieniony przez przem_as |8 Paź 2010|, 2010 10:04, w całości zmieniany 2 razy
Post dodany: |6 Paź 2010|, 2010 14:49
tiaaaaaaa....
Przemku-litości  ja potrzebuje jak "prostemu chłopu" żeby mi ktos wytłumaczył, bo ja z matmy/statystyki jestem zielona
...i nie chodzi o standardowe jak w pracy mgr potwierdzanie lub odrzucanie hipotez, bo przecież nie stawiam hipotezy do każdego pytania z kwestionariusza, tylko chodzi mi o to, że chce się nauczyć interpretować wyniki tegoż własnie kwestionariusza żeby potem móc podsumowując odrzucić lub potwierdzić hipotezę....ale teraz muszę z każdego pytania wyciągnąć jakis wniosek..tyle, że nie wiem jak to się robi, dlatego dałam tu jedno pytanie żeby ktoś mi powiedział jak mogę je zinterpretować, wtedy może zrozumiem i na tej podstawie zrobię pozostałe 41
Post dodany: |6 Paź 2010|, 2010 18:03
Kurcze, to ja nie umiem pomóc :/
| Wikipedia napisał/a | | Test chi-kwadrat - każdy test statystyczny, w którym statystyka testowa ma rozkład chi-kwadrat, jeśli teoretyczna zależność jest prawdziwa. Test chi kwadrat służy sprawdzaniu hipotez. Innymi słowy wartość testu oceniana jest przy pomocy rozkładu chi kwadrat. |
W tym teście chodzi właśnie o testowanie hipotez, które stawia się przed wykonaniem jakichkolwiek obliczeń.
Ostatnio zmieniony przez przem_as |6 Paź 2010|, 2010 18:04, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |6 Paź 2010|, 2010 19:22
to ja juz nic nie rozumiem...zamówiłam sobie statystyke i dostałam wszystko obliczone testem Chi kwadrat  czyli o co chodzi??
Post dodany: |8 Paź 2010|, 2010 10:11
Najprawdopodobniej użyto tutaj testu niezależności Chi-kwadrat. Przyjmuje się wówczas hipotezę zerową, że pewne zmienne losowe są niezależne, hipoteza alternatywna mówi, że zmienne są niezależne. Na podstawie uzyskanego prawdopodobieństwa można stwierdzić czy odrzucamy hipotezę  i przyjmujemy tym samym hipotezę  czy nie mamy podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej.
Masz wyliczone prawdopodobieństwo, ale nie masz określonego obszaru krytycznego i nie wiemy, o zależność bądź niezależność których zmiennych losowych chodziło.
Podstawy teoretyczne testu możesz sprawdzić sobie tu: http://www-users.mat.umk....nie_hipotez.pdf
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|