Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |13 Sty 2007|, 2007 19:36
Data rejestracji: 12 Sty 2007 postów: 11
Mam problem z napisaniem konspektu do mojej pracy maturalnej. Mam już bibliografię i wiem o czym pisać (chyba:)), brakuje mi tylko pomysłu na dobry konspekt- to będzie mój pierwszy poważny konspekt. Może ma ktoś jakiś gotowy konspekt, na którym mogłabym się wzorować?? Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc. Z góry dzienkuję.
Post dodany: |19 Sty 2007|, 2007 09:27
Data rejestracji: 10 Sie 2006 postów: 115
Nie opieraj się na żadnym "dobrym" konspekcie. Bo nie ma uniwersalnego narzędzia na dobrą pracę.
Tak naprawdę wszystko zależy od dwóch rzeczy: 1 - czy dobrze posługujesz się językiem ojczystym (słownictwo, gramatyka, ortografia, frazeologia, cytaty...) oraz: 2 - kto sprawdza Twoją pracę.
Według mnie dobra praca, jeśli nie musi być esejem, a maturalna nie do końca musi, powinna uderzyć:
a) dobrym pomysłem kompozycyjnym,
b) dobrym pomysłem kompozycyjnym,
c) dobrym pomysłem kompozycyjnym.
Ewentualnie d) powinna być smutna.
Co mam na myśli:
moja praca maturalna była utrzymana w konwencji spowiedzi (zamerykanizowanej). Rozpocząłem ją od: "Wybacz mi, Ojcze, bo zgrzeszyłem..."
Potem wstęp, który był namiastką skruchy za to, co widziałem lub zrobiłem, następnie rozwinięcie, które od czasu do czasu było kierowane do Boga, a przede wszystkim opisywało wydarzenia nie jak dziennikarz, lecz jak osoba mocno uczuciowa. Potem zakończenie: najlepiej było dać znać, że cierpię (bo to moja postać skakała przez czas) i że nie da rady mi tego wszystkiego wybaczyć.
Czemu smutna? Bo tylko silne emocje zostają w pamięci. Ciężko jest napisać śmieszną pracę i nie dostać pały. Ale smutną - da radę. Ta zapada w pamięć i jej urok już winduje ocenę.
Jeśli możesz sobie na to pozwolić, to polecam takie rozwiązania.
(W innych pracach byłem towarzyszem Krasickiego w wędróce po świecie, obrońcą na rozprawie u bogów greckich, pisarzem własnego pamiętnika... Pomysłów jest wiele.)
"...wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy..."
www.wsms.pl - szybki zarobek w Internecie
Post dodany: |19 Sty 2007|, 2007 14:00
Data rejestracji: 14 Maj 2006 postów: 910
taaa...tylko, ze pisales mature 8(?) lat temu...teraz za podroze z Krasickim dostalbys nie za dobra ocene i jeszcze bylby krzyk, ze pajacujesz  ... teraz wiekszosc opiera sie na drobiazgowej analizie tekstu i trafieniu w klucz odpowiedzi, ewentualnie w gusta komisji...wiele zalezy od szczescia...
natalka.g, skoro wiesz o czym pisac to do dziela...postaraj sie umiescic najwazniejsze slowa - klucze, najistotniejsze mysli...tak bys mogla bez problemu sie zaprezentowac...mozesz wykorzystac rodzine jako komisje zeby potrenowac... i uszy do gory...
Post dodany: |19 Sty 2007|, 2007 14:07
Data rejestracji: 10 Sie 2006 postów: 115
Makbeth, czasem jak coś napiszesz, to aż nie wiem, co o tym myśleć...
Dla Twojej informacji: od czasu matury napisałem dziesiątki gotowców dla moich młodszych kolegów.
A gdy pisałem maturę te 8 lat temu, to zapewniam cię - też były klucze.
"...wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy..."
www.wsms.pl - szybki zarobek w Internecie
Post dodany: |19 Sty 2007|, 2007 14:13
Data rejestracji: 24 Lis 2006 postów: 274
Motoopony...ale mnie sie zdaje,ze w tym przypadku chodzi o prezentacje, a tej nie musiales robic... (zazdroszce tego )
a do prezentacji badz co badz, ale klucza nie ma;];]
bo o ile sie orientuje(a ze zdaje w tym roku mature. to chyba cosik wiem;);) ) innej pracy maturalnej, ktorej temat bylby znany juz teraz, byc nie moze;];]
...i nic jakos mi nie zal, a powinno byc zal...(?)..
Profil PW
»więcej
Opis: agór;)
Post dodany: |19 Sty 2007|, 2007 15:48
Data rejestracji: 14 Maj 2006 postów: 910
| Motoopony napisał/a | | Makbeth, czasem jak coś napiszesz, to aż nie wiem, co o tym myśleć... |
wiec nie mysl...
| Motoopony napisał/a | | Dla Twojej informacji: od czasu matury napisałem dziesiątki gotowców dla moich młodszych kolegów. |
ciesze sie bardzo...a ja zawsze bylem tepiony za pomysly podobne do Twoich...
| Motoopony napisał/a | | A gdy pisałem maturę te 8 lat temu, to zapewniam cię - też były klucze. |
swietnie...porownaj sobie mature stara z obecna...jest roznica...zreszta jak chcesz rozmawiac to pisz na pw albo gg...
Post dodany: |19 Sty 2007|, 2007 21:23
Data rejestracji: 12 Sty 2007 postów: 11
Widzę, że tu z mojego powodu jakaś większ dyskusja sie rozpętała:) Dziękuję za sugestie. Wszystkim.
Post dodany: |10 Mar 2007|, 2007 19:46
Data rejestracji: 09 Lis 2005 postów: 77
Jeżeli pomogłam to byłoby miło gdybyś nacisnął/-ęła taki magiczny kwadracik -"pomogła"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|