Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |4 Sty 2008|, 2008 12:09
Data rejestracji: 04 Sty 2008 postów: 6
Chciałbym być szczery wobec siebie. Uczę się kontroli myśli (świadome postrzeganie uczuć, emocji itp.) i wykonuję trening relaksacyjny Jacobsona, bo chyba od tego trzeba zacząć. Chciałbym pokazywać ludziom moją szczerość, jednak to mi nie wychodzi. Gdy spotkam się już z ludźmi zaczynają się we mnie budzić emocje i negatywne myśli: "A czemu on tak na mnie patrzy? Jejku zaraz zrobię się czerwony! Ale jestem zdenerwowany!" itp. Chociaż muszę przyznać, że ograniczyłem w dużej mierze te myśli poprzez ćwiczenia. Chciałbym zapytać jak można szybko nauczyć się szczerości wobec siebie, żebym mógł szczerze się śmiać, a nie pokazywać wymuszony, neurotyczny uśmiech. Pewnie dlatego nie czerpię przyjemności z przebywania wśród ludzi, nie potrafię być sobą, chcę być szczery, niezależny i odpowiedzialny za siebie aż do bólu. Chciałbym pozbyć się negatywnych myśli. Jak pozbyć się ich. Chcę myśleć tak żebym był pełen entuzjazmu, kreatywności i miał motywację do działania. Chcę mieć szczere i zdrowe kontakty z ludźmi. Chcę posiadać bardzo ogromną pewność siebie. Wiem że tego można się nauczyć, ponieważ dużo czytam. Ale mimo wszystko chcę trochę pomocy od ludzi, którzy się znają na tym.
Są jakieś cenne wskazówki albo ćwiczenia praktyczne dla mnie z waszej strony?
P.S. Co do treningu Jacobsona chciałbym powiedzieć, że rozgrzewa mi ręce, bo tak to mam cały czas zimne, a jak rozluźnię mięśnie ciała to od razu żyły mi się rozkurczają i jest mi gorąco. Kiedy zaprzestaję treningu ręce spowrotem stają się zimne. Ktoś mi kiedyś powiedział, żę zimne ręce i rumianą twarz dlatego mam ponieważ mam nerwicę wegetatywną.
Post dodany: |7 Sty 2008|, 2008 16:22
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
| Cytat | | Wiem że tego można się nauczyć, ponieważ dużo czytam. |
A co czytasz?
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |7 Sty 2008|, 2008 16:22, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |8 Sty 2008|, 2008 16:03
Data rejestracji: 04 Sty 2008 postów: 6
"Pełna wiara w siebie", "6 filarów... coś tam", i artykuły dużoooooo
z neta
Post dodany: |11 Gru 2008|, 2008 20:12
Data rejestracji: 11 Paź 2008 postów: 10
Najważniejszy jest dystans wobec samego siebie i racjonalizm.
Post dodany: |11 Gru 2008|, 2008 20:17
Data rejestracji: 26 Lis 2008 postów: 223
Jeśli chodzi o czytanie poradników, to wszystko zależy od człowieka.
Do niektórych takie sposoby walczenia ze swoimi wewnętrznymi problemami czy po prostu zmienianie siebie, to najlepsze i najbardziej efektowne wyjście.
Znam też ludzi, którzy największą motywację i efektywność osiągają po kursach i spotkaniach tematycznych ze specjalistami- a ja nie potrafię np. czerpać tego z książek, od innych też. Sama muszę wszystko zaplanować i sukcesywnie piąć się do góry.
Więc tak jak napisałam- każdy z nas jest inny i każdy musi znaleźć swój złoty środek
By być ze sobą szczerym, chyba trzeba odbywać sporo wewnętrznych rozmów z samym sobą, analizować się bez przerwy, ale bez obsesyjności
I, co bardzo ważne, a może najważniejsze? trzeba akceptować siebie, żyć z sobą w zgodzie
Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym...
Post dodany: |11 Gru 2008|, 2008 21:00
Data rejestracji: 09 Gru 2008 postów: 63
hm, konstruktywna krytyka, może też ocena swojego zachowania w kryteriach własnych zasad
powietrze pachnie, jak malinowa mamba!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|