Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |30 Mar 2006|, 2006 17:17
Data rejestracji: 30 Mar 2006 postów: 63
Czym jest dylatacja czasu opisuje fizyka relatywistyczna oraz STW. Ale jak można wytłumaczyć samo zjawisko i co znaczy w odniesieniu do innych zjawisk jak czas, prędkość, masa.
Post dodany: |30 Mar 2006|, 2006 17:23
Data rejestracji: 15 Lis 2005 postów: 606

Profil PW
»więcej
Opis: Teoretyk
Post dodany: |30 Mar 2006|, 2006 18:12
To już napisałem co wiadomo z STW, tylko w formie sprostowania nie względem układu spoczynkowego a względem siebie. Interesuje mnie rozszerzenie same go określenia „opóźnienie” tempa biegu czasu. Czy to oznacza że czas trwania sekundy (tempa biegu), jest różny w różnych układach poruszających z różną prędkością.
Post dodany: |30 Mar 2006|, 2006 19:16
| sfera2 napisał/a | | tylko w formie sprostowania nie względem układu spoczynkowego a względem siebie |
Ale każdy układ poruszający się może być traktowany jako spoczywający w innym układzie odniesienia. Nie poruszam tu układów nieinercjalnych, gdyż tymi STW nie zajmuje się. Musisz dokładnie nakreślić, względem jakiego układu chcesz rozpatrywać zagadnienie.
| sfera2 napisał/a | | Czy to oznacza że czas trwania sekundy (tempa biegu), jest różny w różnych układach poruszających z różną prędkością. |
Tak, ale zależne jest to od obranego układu poruszającego się z umówioną prędkością zero. Ty nie poruszasz się wzgledem Ziemi, ale już względem Słońca tak. Rakieta, która nie poruszała się względem Ciebie i Ziemi rozpoczęła lot, występuje w niej dylatacja czasu (z punktu widzenia Ciebie i Ziemi) zależna od jej prędkości względem Ciebie; względem Słońca występuje inna dylatacja, gdyż i prędkość rozpatrywanego układu jest inna. Właśnie pojęcie względności ruchu jest podstawą zrozumienia STW i OTW i przesłanką do pojęcia jej piękna .

Profil PW
»więcej
Post dodany: |31 Mar 2006|, 2006 09:59
Mówiąc o dylatacji czasu błędem jest mówić o układzie zero, ponieważ nic we wszechświecie niema prędkości zero. Również piękno może odnosić się do uczuć, krajobrazu, czy w ogóle do jakieś sztuki. W naukach ścisłych jest logika i dokładność analiz danego zjawiska. Co do STW i OTW to jak z każdą teorią albo się z nią zgadzamy całkowicie, albo częściową ale możemy w ogóle z nią się nie zgadzać. Teoria to nie hipoteza którą trzeba obalić, a jeśli nieuda się jej obalić, to automatycznie staje się prawem naukowym. Teoria jest interpretacją w sposób logiczny, zbioru pewnych zjawisk naturalnych czy problemów matematycznych, pozwalających na ich przewidywanie czy obliczanie przez ogół zainteresowanych osób.
Ja należę do tych co zanim uznają jakąś teorię to przeprowadzają samodzielnie doświadczenia aby potwierdzić lub nie dane interpretacje. W odniesieniu do dylatacji czasu też przeprowadziłem obserwacje według których nie tylko zostało potwierdzone samo zjawisko spowolnienia czasu ale również to że dylatacja jest zjawiskiem czysto energetycznym.
Post dodany: |31 Mar 2006|, 2006 12:04
| sfera2 napisał/a | | Mówiąc o dylatacji czasu błędem jest mówić o układzie zero, ponieważ nic we wszechświecie niema prędkości zero. |
A ja nigdzie tego nie napisałem . Mam wrażenie, że chyba niezbyt dokładnie czytasz moje posty.
Brak układu, który oferowałby idealny brak jakiejkolwiek prędkości równoznaczny byłby z układem absolutnym - a takiego w STW i OTW nie ma, gdyż założenia względności go wykluczają. Jednak dwa układy pozostające w spoczynku względem siebie mają względem siebie prędkość zero - o czy wyraźnie pisałem, wydawało mi się, że dość przejrzyście.
| sfera2 napisał/a | | Również piękno może odnosić się do uczuć, krajobrazu, czy w ogóle do jakieś sztuki. W naukach ścisłych jest logika i dokładność analiz danego zjawiska. |
Wkraczamy na pole dywagacji filozoficznych, które jest polem z gruntu założenia niestabilnym. Różni ludzie widzą piękno w różnych zjawiskach, ja jestem w stanie dostrzec je w nauce, w logice i doskonałości interpretacji fiycznej, opisanej matematycznym, zuniwersalizowanym i skonsolidowanym w przekazie formalizmem; mam nadzieję, że ty również.
| sfera2 napisał/a | | W odniesieniu do dylatacji czasu też przeprowadziłem obserwacje według których nie tylko zostało potwierdzone samo zjawisko spowolnienia czasu ale również to że dylatacja jest zjawiskiem czysto energetycznym. |
Jakie obserwacje Zaciekawiłeś mnie, czy możesz uściślić zagadnienie?

Profil PW
»więcej
Post dodany: |31 Mar 2006|, 2006 17:07
Jeśli faktycznie interesują Ciebie moje dotychczasowe prace i przeprowadzone doświadczenia to zapraszam na moją stronę http://sfera2000.fm.interia.pl nie jest to żadna super strona, ponieważ jestem dopiero raczkującym webmasterem ale prace tam opisane stanowią to co wykonałem praktycznie oraz wyłącznie moją interpretacja zjawisk i doświadczeń. Całość nazwałem wstępem do teorii „czasoprzestrzeń wymiarem energetycznym”. Jest tam również zaprezentowana hipoteza powstania materii we wszechświecie, którą na podstawie dotychczasowych badań jestem w stanie obronić (tak przynajmniej mnie się wydaje). Hipotezę przestrzeni przed powstaniem materii jeszcze nie mogę opublikować ponieważ do jej obrony brakuje dowodów w postaci przeprowadzonych doświadczeń. Strona ta dla początkujących fizyków może być trudna do zrozumienia, ale chociaż interpretacja jest jaka jest, to opisane doświadczenia można samemu przeprowadzić. Praca nie jest skończona ponieważ jest w trakcie przepisywania. Z wcześniejszej, zostały usunięte opisy dotyczące nowych technologii energetycznych. Właścicielem tych informacji jest sponsor opłacający ostatnie badania. Z jego polecenia zostały usunięte wszelkie informacje o tych próbach, ma to związek z ochroną zgłoszonych patentów.
Opisane doświadczenia to prace wykonane w latach siedemdziesiątych oraz własna interpretacja doświadczeń wykonanych przez innych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|