Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |2 Gru 2008|, 2008 18:34
Data rejestracji: 27 Maj 2008 postów: 10
Witam!
Mam zadanie z fizykii, na ktore nie wiem, czy dobrze odpowiedzialam:
Jadac na rowerze pokonujesz zakret ze stala predkoscia. Wyjasnij i uzasadnij, jaki sily dzialaja na Ciebie podczas tego ruch.
Ja odpowiedzialam, ze: Dziala sila dosrodkowa, ktore powoduje zakrzywienie ruchu ciala i jest skierowanea w strone srodka jego krzywizny. Jednak ta sila dziala tylko w ukladach inercjalnych, wiec jako sila dosrodkowa mozna uznac sile tarcia opon roweru. Dziala takze sila odsrodkowa, ktore dziala na zewnatrz toru ruchu. Sila dosrodkowa ma zwrot przeciwny do sily odsrodkowej i musi byc jej rowna aby utrzymac tor ruchu po okregu o stalym promieniu. Jest to inaczej sila bezwladnosci.
Jesli sie myle,albo cos brakuje, prosze mnie poprawic! Na bledach sie najlepiej uczyc
Post dodany: |3 Gru 2008|, 2008 16:43
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
No to tak: siła dośrodkowa to nie jest żadna nowa siła, ale wypadkowa sił działających na ciało.
W układzie inercjalnym na ciało działają siły: ciężkości, tarcia i reakcji od podłoża. Siła będąca wypadkową tych trzech sił jest siłą dośrodkową.
W układzie nieinercjalnym na ciało działają dokładnie te same siły co w układzie inercjalnym i do tego trzeba dodać siłę bezwładności - tutaj siłę dośrodkową, gdyż inaczej ten sam obiekt zachowuje się w układzie inercjalnym i inaczej w nieinercjalnym. Więc o tym przeczytasz na kompendium.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|