Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |3 Sty 2008|, 2008 08:35
Data rejestracji: 03 Sty 2008 postów: 1
Ciekawa dyskusje tu zauwazylem zupelnie przypadkiem, ciekawe czy ktos tu jescze zaglada, bo i ja mam kilka spostzrezen, moze niekoniecznie odnosnie gromu Jezusa, ale takze sa to sprawy zwiazane z podwazeniem fundamentow Chrzescijanstwa. Od kilku lat chadza mi po glowie rozne mysli, np czy slyszeliscie takie zdanie : " czy Bog jest w stanie stworzyc kamien ktorego nie jest w stanie podniesc?? " Jakkolwiek by na nie nieodpowiedziec, wynika z niego ze jednej z tych czynnosci Bog nie jest w stanie zrobic - oznacza to ze nie jest wszechmogacy, w ogole zaprzecza istnieniu czegos takiego jak "wszechmoc". A moze ktos ma inne zdanie i potrafi inaczej odpowiedziec na to zapytanie???
A teraz w druga strone, pomijajac rozwazania na temat istnienia wszechmocy i zakladajac ze ona rzeczywisie istnieje to kim my jestesmy w oczach Boga??? Czy rzeczywiscie mamy wolna wole?? Bog jest wszechmogacy - czyli moze wszystko, wie wszystko itd....i tu jest "pies pogrzebany"..."wie wszystko". oznacza to ze Bog wie czy czlowiek bedzie dobry czy zly - czy wybierze dobra droge czy zla, czy pojdzie do nieba czy do piekla.Wiec coz to za wolny wybor skoro w oczach Boga z gory jestesmy na cos skazani??? Zanim sie jesczew urodzilem - On juz wiedzial jak, gdzie i kiedy skoncze. Jak dla mnie to sie kupy nie trzyma. A co wy o tym sadzicie?
Kolejna sprawa, Jezus byl zydem, wiec czemu nie uwazamy ze zydowska religia jest tym glowneym nurtem Chrzescijanstwa??? Jesli Jezus byl zydem i stworzyl "swoja religie" tzn zdradzil ta do ktorej nalezal, mozna zatep powiedziec ze byl jednoczesnie zdrajca jak i wizjonerem - ale jesli dzis ktos tak postepuje to za kogo uwaza go Kosciol???? Chyba nazywaja go wtedy heretykiem??
Nastepna sprawa, kto jest grzesznikiem a kto nie... chodzi mi o inne religie, czy w oczach naszego Boga innowiercy sa grzesznikami bo wierza w "innego Boga"??? Łamia przeciez 1-sze przykazanie. A co z roznymi plemionami zyjacymi gdzies poza cywilizacja, tymi do ktorych poprostu Chrzescijanstwo nie dotarlo??? Zyja tak od wiekow, nie znajac poprostu innych Bogow niz swoje duchy ziemi czy lasu itd, co z tymi korzy zyli np 10 000 lat przed nasza era, nie znali Chrzescijanstwa, co z muzulmanami i innymi religiami, czy wszyscy oni sa grzesznikami??? Jesli tak, to gdzie Bog sprawiedliwy?? Jaka w nich wina ze urodzili sie "tam i wtedy" a nie gdzie indziej i w innym czasie????
Na koniec moge wszytskich zaskoczyc - chcialem dodac ze jestem osoba wierzaca, chac majaca pewne watpliwosc  Nie chce nikogo obrazac - chcialem podzielic sie tylko swoimi spostrzezeniami, mam nadzieje ze rozgorzeje tu goraca dyskusja, pozdrawiam wszystklich
Post dodany: |7 Kwi 2010|, 2010 21:30
Data rejestracji: 07 Kwi 2010 postów: 1
witam!
napisze swoje refleksje:
czy Bog jest w stanie stworzyc kamien ktorego nie jest w stanie podniesc?? - ciężkie pytanie
,,napisane jest nie będziesz Pana Boga swego na próbe wystawiał,,
Czy rzeczywiscie mamy wolna wole?? Bog jest wszechmogacy - czyli moze wszystko, wie wszystko:
Tak mamy wolną wole! ale Bóg jest wszechmogący i zna nasze myśli mimo że coś się nie wydarzyło on wie co sie stanie, jak postąpimy, jest przecierz Wszystkowiedzący. Czasem nurtuje mnie pytanie. Dlaczego Judasz został skazany na piekło, przecież już Bóg zaplanował że Jesus musi być wydany, ktoś musiał to zrobić, a przecież napisane jest że diabeł napełnił Judasza czy jakoś tak.. może ktoś potrafi mi odpowiedzieć?
Clavish słyszałeś może takie wyrażenie jak Starsi Bracia w wierze. nasza Religia pochodzi od żydowskiej. O i Jezus jako człowiek nie stworzył religi żydowskiej więc nie może być zdrajcą. Żydzi mieli obiecanego Mesjasza przegapili go i czekają dalej, niech czekają.
O i na ostatnie mogę odpowiedzieć pewnie:
NIE. np. muzumanie wierzą w tego samego Boga co my, jedynego, ale w troche inny sposób
ostatnio czytałem taką książke o babce co się z duszami czyścowymi kontaktowała i pytała je.
Mówiły one żę wyznawcy innej religi mają letszy czyściec bo nie mają takich żródeł jak my, chrześcijanie ale za to nie mogą osiągną całkowitego szczęścia. Każdy człowiek może się zbawić ważne by dobrze żył
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|