Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Kandydat w konkursie Popularyzator Nauki 2010 - Krzysztof Orliński
Dodano:
|6 Lis 2010|, 2010 09:04
|
|
|
Wszystko jest chemią - twierdzi Krzysztof Orliński, nauczyciel w szkole ponadgimnazjalnej i dziennikarz naukowy. Swoim uczniom i czytelnikom chce pokazać, że chemia to nie tylko "wybuchy" i zagrożenie dla środowiska. Pisze przekrojowe szkice i artykuły, w których omawia historię odkryć i zastosowania poszczególnych dziedzin chemii. Redaktor kandyduje - w kategorii Dziennikarz/Instytucja nienaukowa - w VI edycji konkursu "Popularyzator Nauki", organizowanego przez serwis Nauka w Polsce PAP przy współpracy Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
"Wszystko zaczęło się od potrzeby prostego wytłumaczenia i zainteresowania przedmiotem moich uczniów. W ten sposób zaczęły powstawać pierwsze szkice popularnonaukowe. Po latach wróciłem (czytałem go w dzieciństwie) do +Młodego Technika+ i napisałem kilka listów z wyjaśnieniami i rozszerzeniem publikowanych artykułów. Widocznie spodobały się redakcji, ponieważ zaproponowano mi współpracę" - tak początki swojej działalności popularyzatorskiej wspomina Krzysztof Orliński.
Chemię nazywa swoim "konikiem"; od najmłodszych lat nie wyobrażał sobie bardziej fascynującej dyscypliny wiedzy. Właściwie wszystko, w warunkach ziemskich, jest dla niego chemią - deklaruje.
"Moją motywacją jest chęć pokazania owej trudnej dziedziny wiedzy od bardziej przystępnej strony i wyjaśnienie, że chemia to nie tylko wybuchy, zatrucia i zanieczyszczenie środowiska" - opowiada.
Przepis Orlińskiego na udaną popularyzację jest prosty: przede wszystkim lubić to, co się robi. Dodaje, że najprzyjemniejszą rzeczą jest samo pisanie tekstu, najtrudniejszą zaś znalezienie niewyeksploatowanego jeszcze tematu.
Od 2007 roku Orliński jest stałym współpracownikiem zasłużonego dla krzewienia kultury technicznej oraz popularyzacji wiedzy technicznej i ścisłej miesięcznika "Młody Technik". Pisze w nim artykuły z dziedziny chemii.
W latach 2007-2010 ukazywał się cykl jego artykułów z serii "Parada pierwiastków"( http://www.mt.com.pl/?id=pp ) opisujących własności, historię odkryć i zastosowania wszystkich pierwiastków chemicznych. Obecnie rozpoczęła się publikacja cyklu "Parada tworzyw sztucznych" przedstawiająca "wczoraj, dziś i jutro" materiałów syntetycznych.
Od 2008 prowadzi dział e-chemia, w którym publikuje filmy i opisy doświadczeń chemicznych zamieszczane na płytach dołączanych do miesięcznika. Jego inne artykuły dotyczyły o historii chemii: "150 lat spektroskopii" ( http://mt.com.pl/?id=12&ar=wsp&art=3054) i "100 lat chromatografii" (http://mt.com.pl/?id=12&ar=wsp&art=3195) oraz elektrochemii. Jeden z nich pt. "140 lat układu okresowego" stał się hitem numeru w marcu 2009 roku.
Od stycznia 2011 przejmuje prowadzenie stałego działu chemicznego. "Z informacji otrzymywanych od redakcji +Młodego Technika+ wynika, iż moje teksty i sfilmowane doświadczenia znalazły uznanie u czytelników i cieszą się sporą popularnością" - mówi z satysfakcją.
W 2010 roku podjął współpracę z dwumiesięcznikem "Chemia w Szkole" (http://edupress.pl/chemia-w-szkole.php ), w którym opublikował tekst o baterii z Bagdadu. W przyszłości zostanie opublikowany jego artykuł o pierścieniach Lieseganga.
PAP - Nauka w Polsce
kol/ agt/bsz
Czy wiesz że...?
wersja BETA
Krzysztof Michalski (ur. 4 października 1954 r.), polski dziennikarz i komentator naukowy, z radiem związany od 1981 roku. Pracował we wszystkich programach Polskiego Radia, zajmując się przede wszystkim popularyzacją nauki i techniki. Przygotowywał takie programy jak: Człowiek i Nauka, Klub Trójki, Bliskie Spotkania, Wieczór Muzyki i Myśli, Widnokrąg, Eksperyment Teoria Praktyka, WIST quiz popularnonaukowy, Cudowny Świat Nauki, Echo, Wieczór z Jedynką.
pełny tekst
Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń.
Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: brak |
|