Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Kara Śmierci
Post dodany: |13 Lut 2008|, 2008 20:53
Data rejestracji: 13 Cze 2007 postów: 115
" "

Cytat
być może jeszcze nie pracujesz, ale kiedy dostaniesz wypłatę, to tę parę groszy robi różnicę. krew mnie zalewa jak widzę brutto tyle i tyle, a na rękę dostaję marne kilkaset złotych.
i to właśnie dlatego, że biorą mi tę 'parę groszy' na osoby w więzieniu, na to i tamto.

No ok zgadzam sie przesadzilam. Ale mam na mysli tez to, ze kara smierci na to nie wplynie - bo jesli zabijesz 1 os na rok - to przeliczajac na wszystkich ludzi, ktorzy na to placa - rocznie - naprawde sie nie zmieni. no dobra ale to faktycznie moze byc powod za. Po co mam placic za jakiegos smiecia, no racja. ws umie to mam go gdzies.

Cytat
Dajmy im więc do wyboru - niewolnicza praca, albo kara śmierci. Jestem za

To jest jakis bezsens. Bez przesady.
Takim ludziom nie powinno sie dawac wyboru, bo to inaczej kara smierci albo praca stala by sie wybawieniem. a tu chodzi o narzucenie, o cos o czym nie mozesz decydowac - to jest kara. Jestem za niewolnicza praca, ciazka praca, a nawet bardzo ciezka :) i to byloby sprawiedliwe - poniekad oczywiscie, bo nic nie da rekompensaty za smierc człowieka - ani kara smierci, ani tortury. No wlasnie, w czym pomoze nam kara smierci?

Cytat
A przecież niewolnictwa nie ma (oficjalnie). Gdyby to było możliwe, byłbym za.

nie ma niewolnictwa to prawda, ale wiezienie to jest ograniczenie wolnosci (swiadome i ma jakis w tym cel) - jednak oni sobie na to zasluzyli. No sory mowisz, ze nie mozna mordercy zmusic do pracy, a do tego zeby poszedl do wiezienia mozna? przeciez mamy prawo do wolnosci - podstawowe prawo kazdego clowieka. Morderca to morderca... Chodzi o to, ze nie moge Ciebie wziac i kazac pracowac na polu. a niektorzy wiezniowie pracuja chyba, z tego co wiem, ale nie za kase (tego akurat nie jestem pewna). Tylko praca to jest przyjemnosc (zalezy tez jaka, no dobra np. nie wiem chyba ze w kamieniołomach, jakas ciezka fizycznie). Tylko nalezy im ograniczyc kontakt z ludzmi i spoleczenstwem - to jest jakby priorytet, a przez prace nie wiem, czy to byloby mozliwe.

Cytat
ale kiedy trzeba zabić MORDERCĘ! - wtedy podnosi się szum. paranoja jakaś

Przepraszam, kto powiedzial, ze trzeba?? Wlasnie o to chodzi, nie trzeba!!! - to jest taki stary "zwyczaj" tylko, ktory nie musi byc kontynuowany. a ze od czasow sredniowiecza, albo nawet dawniejszych - zdazyly sie pojawic juz prawa człowieka i te sprawy to cos powinno sie zmieniac w naszych pogladach. Swiat idzie do przodu.

A co myslicie o artykule Przekroju, pare postow wyzej go zamiescilam - no wiecie kara smieri mnie przeraza w szczegolnoscie po przeczytaniu go. Np z kary smierci Husajna zrobiono widowisko - wystarczy youtube. Oczywiscie nie to, ze bronie tego czlowieka, ale moralnosci i jakiejs etyki, ktora w nas powinna pozastac. Bo sa tacy ludzie, ktorzy sie ciesza ogladajac takie rzeczy - a to nie jest normalne.

[ Dodano: 13 Luty 2008, 20:00 ]
hm zreszta moj poglad zmieni sie jeszcze 100o razy, no ale narazie jestem takiego zdania, nie jestem go 100% pewna, ale gdybym miala glosowac to na pewno przeciw. a wy gdybyscie szli na glosowanie takie ostateczne (wiecie ze wprowadzaja do kodekdu prawnego) za czy przeciw, ale konkretnie, nie ma "ale" albo 'z drugiej strony"??

- przeciw
Ostatnio zmieniony przez amelia |13 Lut 2008|, 2008 20:57, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Lut 2008|, 2008 10:26
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
" "

-za

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Lut 2008|, 2008 21:35
Data rejestracji: 13 Lut 2008 postów: 2
" "

Sam nie wiem, ale kara śmierci to w pewnym sensie żadna kara. Skazaniec sobie zasypia i tyle...

^
Post dodany: |15 Lut 2008|, 2008 11:01
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
" "

przeciw
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:

PW
»więcej

^
Post dodany: |15 Lut 2008|, 2008 13:28
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Za.

Innocentz napisał/a
Sam nie wiem, ale kara śmierci to w pewnym sensie żadna kara. Skazaniec sobie zasypia i tyle...

Ilu ludzi chce być skazanym na śmierć, ilu chce umrzeć? Myślisz, że to nie odstrasza?
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |15 Lut 2008|, 2008 18:59
Data rejestracji: 13 Cze 2007 postów: 115
" "

Ja mysle, ze psychopata zrobi to, co chce zrobic, bo odgórnie jest stuknięty i w chwili poleniania zabojstwa nie przypuszcza nawet , ze taka kara go spotka. Poza tym takim ludziom sprawia to przyjemnosc. A czy dozywocie kogos odstrasza - ja bym nie chciala siedziec 100 lat w wiezieniu, myslisz, ze inni chca? Wiec mysle, ze z kara smierci byloby to samo.

PW
»więcej

^
Post dodany: |15 Lut 2008|, 2008 20:36
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
" "

przeciw

PW
»więcej

^
Skocz do: