Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |13 Lut 2008|, 2008 20:53
Data rejestracji: 13 Cze 2007 postów: 115
| Cytat | być może jeszcze nie pracujesz, ale kiedy dostaniesz wypłatę, to tę parę groszy robi różnicę. krew mnie zalewa jak widzę brutto tyle i tyle, a na rękę dostaję marne kilkaset złotych.
i to właśnie dlatego, że biorą mi tę 'parę groszy' na osoby w więzieniu, na to i tamto. |
No ok zgadzam sie przesadzilam. Ale mam na mysli tez to, ze kara smierci na to nie wplynie - bo jesli zabijesz 1 os na rok - to przeliczajac na wszystkich ludzi, ktorzy na to placa - rocznie - naprawde sie nie zmieni. no dobra ale to faktycznie moze byc powod za. Po co mam placic za jakiegos smiecia, no racja. ws umie to mam go gdzies.
| Cytat | | Dajmy im więc do wyboru - niewolnicza praca, albo kara śmierci. Jestem za |
To jest jakis bezsens. Bez przesady.
Takim ludziom nie powinno sie dawac wyboru, bo to inaczej kara smierci albo praca stala by sie wybawieniem. a tu chodzi o narzucenie, o cos o czym nie mozesz decydowac - to jest kara. Jestem za niewolnicza praca, ciazka praca, a nawet bardzo ciezka i to byloby sprawiedliwe - poniekad oczywiscie, bo nic nie da rekompensaty za smierc człowieka - ani kara smierci, ani tortury. No wlasnie, w czym pomoze nam kara smierci?
| Cytat | | A przecież niewolnictwa nie ma (oficjalnie). Gdyby to było możliwe, byłbym za. |
nie ma niewolnictwa to prawda, ale wiezienie to jest ograniczenie wolnosci (swiadome i ma jakis w tym cel) - jednak oni sobie na to zasluzyli. No sory mowisz, ze nie mozna mordercy zmusic do pracy, a do tego zeby poszedl do wiezienia mozna? przeciez mamy prawo do wolnosci - podstawowe prawo kazdego clowieka. Morderca to morderca... Chodzi o to, ze nie moge Ciebie wziac i kazac pracowac na polu. a niektorzy wiezniowie pracuja chyba, z tego co wiem, ale nie za kase (tego akurat nie jestem pewna). Tylko praca to jest przyjemnosc (zalezy tez jaka, no dobra np. nie wiem chyba ze w kamieniołomach, jakas ciezka fizycznie). Tylko nalezy im ograniczyc kontakt z ludzmi i spoleczenstwem - to jest jakby priorytet, a przez prace nie wiem, czy to byloby mozliwe.
| Cytat | | ale kiedy trzeba zabić MORDERCĘ! - wtedy podnosi się szum. paranoja jakaś |
Przepraszam, kto powiedzial, ze trzeba?? Wlasnie o to chodzi, nie trzeba!!! - to jest taki stary "zwyczaj" tylko, ktory nie musi byc kontynuowany. a ze od czasow sredniowiecza, albo nawet dawniejszych - zdazyly sie pojawic juz prawa człowieka i te sprawy to cos powinno sie zmieniac w naszych pogladach. Swiat idzie do przodu.
A co myslicie o artykule Przekroju, pare postow wyzej go zamiescilam - no wiecie kara smieri mnie przeraza w szczegolnoscie po przeczytaniu go. Np z kary smierci Husajna zrobiono widowisko - wystarczy youtube. Oczywiscie nie to, ze bronie tego czlowieka, ale moralnosci i jakiejs etyki, ktora w nas powinna pozastac. Bo sa tacy ludzie, ktorzy sie ciesza ogladajac takie rzeczy - a to nie jest normalne.
[ Dodano: 13 Luty 2008, 20:00 ]
hm zreszta moj poglad zmieni sie jeszcze 100o razy, no ale narazie jestem takiego zdania, nie jestem go 100% pewna, ale gdybym miala glosowac to na pewno przeciw. a wy gdybyscie szli na glosowanie takie ostateczne (wiecie ze wprowadzaja do kodekdu prawnego) za czy przeciw, ale konkretnie, nie ma "ale" albo 'z drugiej strony"??
- przeciw
Ostatnio zmieniony przez amelia |13 Lut 2008|, 2008 20:57, w całości zmieniany 2 razy
Post dodany: |14 Lut 2008|, 2008 10:26
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: queen nothing
Post dodany: |14 Lut 2008|, 2008 21:35
Data rejestracji: 13 Lut 2008 postów: 2
Sam nie wiem, ale kara śmierci to w pewnym sensie żadna kara. Skazaniec sobie zasypia i tyle...
Post dodany: |15 Lut 2008|, 2008 11:01
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |15 Lut 2008|, 2008 13:28
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Za.
| Innocentz napisał/a | | Sam nie wiem, ale kara śmierci to w pewnym sensie żadna kara. Skazaniec sobie zasypia i tyle... |
Ilu ludzi chce być skazanym na śmierć, ilu chce umrzeć? Myślisz, że to nie odstrasza?
Post dodany: |15 Lut 2008|, 2008 18:59
Data rejestracji: 13 Cze 2007 postów: 115
Ja mysle, ze psychopata zrobi to, co chce zrobic, bo odgórnie jest stuknięty i w chwili poleniania zabojstwa nie przypuszcza nawet , ze taka kara go spotka. Poza tym takim ludziom sprawia to przyjemnosc. A czy dozywocie kogos odstrasza - ja bym nie chciala siedziec 100 lat w wiezieniu, myslisz, ze inni chca? Wiec mysle, ze z kara smierci byloby to samo.
Post dodany: |15 Lut 2008|, 2008 20:36
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|