Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |6 Maj 2010|, 2010 20:34
Data rejestracji: 07 Wrz 2007 postów: 50
1. W poleceniach zwykle jest zapisz wzór półstrukturalny (grupowy). Czy mogę pomiędzy grupami używać kresek? Bo rozwiązuje różne matury i w arkuszach z odpowiedziami, zazwyczaj jest wzór typu CH3CH2COOH.
Jak zapiszę to
CH3
|
CH2
|
C=0
|
OH
to będzie nadal dobrze? Grupę funkcyjną też mogę rozpisywać? I czy odejmują punkty za napisanie wodorów na skraju jakiegoś wzoru przy wiązaniu?
2. Strzałki w równaniach reakcji... już się nie nauczę, by wiedzieć co jest odwracalne co nie itd itp, macie jakąś regułę? Na pewno w dwie strony strzałki będą przy hydrolizie, przy dysocjacji słabych elektrolitów czy przy wszelkich zadaniach typu określ czym jest dana substancja wg teorii Bronsteda
 gdzieś jeszcze?
3. Tak samo czy są jakieś konkretne zadania gdzie trzeba oznaczać strzałkami osad bądź gaz? Bo w kluczach znów jest różnie, jedno zadanie jest NH3 ze strzałką w górę, zaraz kolejne zadanie i już nie ma, więc nie wiem...
4. I jeszcze kwestia odpowiedzi w zadaniach obliczeniowych - w przypadku gdy nie ma konkretnie miejsca wyznaczonego na pisemną odpowiedź, to wystarczy wtedy tylko podkreślić np dwa razy wynik?
a co do fizyki
Fizyka - czy odejmują na arkuszu podstawowym punkty za napisanie wzoru bez zaznaczenia wektorów?
Post dodany: |7 Maj 2010|, 2010 21:10
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
| Cytat | 1. W poleceniach zwykle jest zapisz wzór półstrukturalny (grupowy). Czy mogę pomiędzy grupami używać kresek? Bo rozwiązuje różne matury i w arkuszach z odpowiedziami, zazwyczaj jest wzór typu CH3CH2COOH.
Jak zapiszę to
CH3
|
CH2
|
C=0
|
OH
to będzie nadal dobrze? Grupę funkcyjną też mogę rozpisywać? I czy odejmują punkty za napisanie wodorów na skraju jakiegoś wzoru przy wiązaniu? |
Wzór ma być półstrukturalny, więc nie rozpisywałbym grupy funkcyjnej. Według mnie najlepsze postaci takich związków to CH3CH2COOH i CH3-CH2-COOH.
| Cytat | 2. Strzałki w równaniach reakcji... już się nie nauczę, by wiedzieć co jest odwracalne co nie itd itp, macie jakąś regułę? Na pewno w dwie strony strzałki będą przy hydrolizie, przy dysocjacji słabych elektrolitów czy przy wszelkich zadaniach typu określ czym jest dana substancja wg teorii Bronsteda
gdzieś jeszcze? |
Ciężko powiedzieć Na pewno pojawią się też przy zadaniach z równowagi chemicznej. Z tego, co pamiętam, każda reakcja jest odwracalna, tzn. jednocześnie zachodzi reakcja w jedną i w drugą stronę, tyle, że najczęściej "przewaga" jednej strony jest tak duża, że w przybliżeniu przyjmuje się, że reakcja przebiega w jedną stronę. Mam nadzieję, że niczego nie pomyliłem.
| Cytat | 3. Tak samo czy są jakieś konkretne zadania gdzie trzeba oznaczać strzałkami osad bądź gaz? Bo w kluczach znów jest różnie, jedno zadanie jest NH3 ze strzałką w górę, zaraz kolejne zadanie i już nie ma, więc nie wiem...
|
Tam gdzie jest gaz lub osad w równaniu reakcji, tam powinna być napisana strzałka. Zresztą - podaj konkretny przykład, to zobaczymy o co chodzi.
| Cytat | | 4. I jeszcze kwestia odpowiedzi w zadaniach obliczeniowych - w przypadku gdy nie ma konkretnie miejsca wyznaczonego na pisemną odpowiedź, to wystarczy wtedy tylko podkreślić np dwa razy wynik? |
Jak wyżej - pokaż przykład.
| Cytat | a co do fizyki
Fizyka - czy odejmują na arkuszu podstawowym punkty za napisanie wzoru bez zaznaczenia wektorów? |
Chodzi Ci o oznaczenie wektorów w równaniu wektorowym czy na rysunku? Jeżeli to pierwsze, to w równaniu wektorowym muszą być wektory i trzeba to zaznaczyć. Jeżeli to drugie, to zależy od sytuacji. Jeżeli zadanie jest na tyle proste, że nie wymaga rysunku, to się nie zaznacza. Jeżeli rysunek jest potrzebny (albo nawet wymagany w poleceniu), to wypadałoby zaznaczyć wektory.
Post dodany: |9 Maj 2010|, 2010 22:30
Data rejestracji: 07 Wrz 2007 postów: 50
Co do fizyki... Chodziło mi o... daję przykład:
Jaka jest siła, przy przyspieszeniu a i masie m?
Zaczynam zadanie i piszę:
F = am
Czy nad F i a muszę napisać strzałkę?
Post dodany: |9 Maj 2010|, 2010 22:46
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
Jeżeli to jest cała treść, to nikt na maturze nie odjąłby punktów za brak równania wektorowego  Oczywiście ładniej to wygląda z tym równaniem, ale tak też jest dobrze. Chyba, że zrobisz rysunek w układzie współrzędnych i będziesz operować na współrzędnych, wtedy trzeba uważać.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|