Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |8 Lis 2007|, 2007 13:21
Data rejestracji: 08 Lis 2007 postów: 3
Włóczęga, łotr, złodziej - przedstaw portrety bohaterów w literaturze i filmie. Określ funkcje kreacji postaci.
Tak naprawdę to mam na razie tylko przykłady pasujące do włóczęgi, postanowiłem też do każdego z 3 pojęć tj. jak w temacie włóczęga, łotr i złodziej przyporządkować po 2 przykłady z literatury i po jednym z filmu. Nie wiem czy to jednak dobry pomysł. A może dobrać jakieś przykłady pasujące jednocześnie do wszystkich trzech? Jak doradzicie? Jak narzazie jednak wybrałem tylko ludzi bezdomnych do włóczęgi, a co do pozostałych to mam problem. Dlatego liczę na każde pomysły podejścia do tego tematu, pomoc w dobraniu przykładów... A może dobrać tak przykłady żeby pasowało do 3 od razu? A może ktoś ma całkiem inny pomysł? jestem otwarty na wszystko. Aha i jeszcze jedno może mi ktoś tak dokładnie wytłumaczyć o co tak dokładnie chodzi z tym określeniem funkcji kreacji bohaterów, bo coś mi tam świta ale nie do końca. Pozdrawiam czekam na odpowiedz.
Post dodany: |15 Lis 2007|, 2007 03:10
Data rejestracji: 13 Wrz 2007 postów: 27
złodziej
- Ojciec Goriot - Vautrin - zbiegły galernik o pseudonimie Ołży-Śmierć jest członkiem Stowarzyszenia Dziesięciu Tysięcy, które zajmuje się kradzieżami.
Do tej postaci pasują także pozostałe określenia tj. łotr i włóczęga
- Nędznicy - kluczowym wątkiem w powieści jest kradzież dokonana przez Jana Valjean kradzież chleba, za co skazany zostaje na galery, i o ile na tym etapie jego życia można dopasować do niego określenia łotr i włóczęga to w dalszej części powieści już nie można o nim powiedzieć, iż pozostał łotrem. Po odbyciu kary nie szuka zemsty a pragnie się zrehabilitować.
- Janko Muzykant - przejmująca nowela w której dziecko zostaje pobite na śmierć posądzone o domniemaną kradzież
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|