Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |9 Cze 2008|, 2008 21:06
Data rejestracji: 09 Cze 2008 postów: 1
Witam,
Znalazłem się w wielkiej potrzebie, chciałbym prosić Was o pomoc w tej trudnej sytuacji. Mam do rozwiązania kilka zadań z fizyki, od których zależy moja ocena końcoworoczna. Bardzo liczę na Waszą wyrozumiałość i dobre chęci. Zadania zamieszczam poniżej.
1. Na wysokości 40 m rzucono pionowo w dół kamień o masie 2 kg, nadając mu szybkość początkową 10 m/s. Oblicz:
a) wartość całkowitej energii mechanicznej kamienia w momencie, gdy rozpoczął ruch
b) szybkość z jaką uderzy on w grunt.
2. Jaką pracę trzeba wykonać, aby podnieść ciało o masie m=20 kg na wysokość h=5m z przyspieszeniem a=2m/s².
3. Na siłomierzu w windzie zawieszono kulkę. Największe wskazanie siłomierza to 48 N, najmniejsze 12N. Podczas przyspieszania i hamowania winda ma to samo przyspieszenie. Wyznacz masę i przyśpieszenie kulki.
4. Masa pewnego samochodu wynosi 1200kg, a jego szybkość 72km/h. Znaleźć siłę nacisku samochodu na most w dwóch przypadkach: 1) samochód znajduje się na moście poziomym, 2) samochód znajduje się w najwyższym punkcie mostu wypukłego promieniu krzywizny r=50m
Z góry bardzo dziękuję za każdą udzieloną mi pomoc.
Pozdrowienia
Nie dało się tego skopiować z Worda? Chyba jednak tak. Kris
Ostatnio zmieniony przez Kris |10 Cze 2008|, 2008 14:30, w całości zmieniany 3 razy
Post dodany: |10 Cze 2008|, 2008 14:52
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
1.
Co to jest energia mechaniczna lub z jakich rodzajów energii się składa? O czym mówi zasada zachowania energii?
2.
Praca jest związana ze wzrostem energii potencjalnej jak i ze zmianą energii kinetycznej. Zastosuj związek:  jak i wzory na energię kinetyczną i potencjalną.
3.
Największe będzie wskazanie siłomierza podczas stanu przeciążenia (winda porusza się w górę z przyspieszeniem a)
Najmniejsze będzie wskazanie siłomierza podczas stanu niedociążenia (winda porusza się w dół z przyspieszeniem a)
Tworzy to układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi.
4.
1) Na płaskim torze siła nacisku jest równa co do wartości ciężarowi samochodu
2) Proponuję poczytać trochę o sile dośrodkowej: Ruchy krzywoliniowe. Podpowiem, ze siły działające na samochód to siła reakcji od podłoża R i ciężar ciała Q. Powiem też, że wartość siły nacisku jest równa wartości siły reakcji: N=R. Mogę jeszcze powiedzieć, że siła wypadkowa (tutaj: jak się nazywa ta siła?) to wypadkowa sił Q i R.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|