Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.
Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby. Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.
Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?
Akademia Górniczo - Hutnicza nie przerywa prac nad projektem systemu INDECT, który ma się przyczynić do podniesienia bezpieczeństwa i pomóc w wykrywaniu [...]dalej »
Mam taki problem z fizyki, że nie wiem od czego zacząć rozwiązywać zadanie.
zad 1
kierowca jadącego samochodu z szybkością v=72km/h zauważył przeszkodę na jezdni i rozpoczął gwałtowne hamowanie z przyśpieszenie o wartości a=6m/s
a) Oblicz z jaką szybkością samochód uderzył w przeszkodę znajdującą w odległości l=30m i po jakim czasie to nastąpiło.
b) Oblicz droge jaką przejechałby samochód od chwili rozpoczęcia hamowania aż do zatrzymania się gdyby nie było przeszkody; ile wyniósłby czas hamowania?
c) Ile razy wydłużyła się droga hamowania, gdyby szybkość początkowa samochodu była dwa razy większa od v? Ile razy zwiększyłby się czas hamowania?
Zacząłem od wypisania danych i szukanych
D Sz
v= 72km/h v=?
a= 6m/s2
i co dalej? Od czego mam zacząć?
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |3 Paź 2009|, 2009 12:52, w całości zmieniany 2 razy
Po pierwsze jest to ruch opóźniony jednostajnie i prostoliniowy. Dla całego zadania mamy dane: prędkość początkową i opóźnienie. Ponadto dla a) mamy podaną drogę. Dla b) mamy ukrytą daną: prędkość końcową równą zeru. W c) jest tak samo jak w b), ale zamiast mamy w równaniach.
Jakie równania opisują ruch jednostajnie opóźniony prostoliniowy?
Kris kiedyś napisał/a
Powołując się na zasady dynamiki Newtona można pokazać, że jeśli wypadkowa siła działająca na ciało jest stała i różna od zera to równanie ruchu jednostajnie przyspieszonego prostoliniowego można zapisać w jednej z poniższych postaci. Przyjmuję tutaj , , .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum