Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |29 Maj 2010|, 2010 12:43
Data rejestracji: 03 Kwi 2008 postów: 12
Wczytaj podany przez użytkownika tekst. Na jego podstawie utwórz (i wypisz) nowe zmienne klasy string, które mają:
Wszystkie litery duże
Wszystkie litery małe
Co druga litera duża
Co trzecia litera zastąpiona znakiem *
Poszczególne znaki wypisane od końca
Np. dla tekstu: "Litwo Ojczyzno moja" ROZWIĄZANIE wygląda następująco:
LITWO OJCZYZNO MOJA
litwo Ojczyzno moja
lItWo OjCzYzNo MoJa
Li*wo*Oj*zy*no*mo*a
ajom onzyzcjO owtiL
mam poczatek programu lecz nie wiem jak wykonac 3 kolejne punkty:
| Kod | #include <iostream>
#include <iomanip>
#include <string>
using namespace std;
int main(int argc, char *argv[])
{
string a,b;
cout << "Wprowadz tekst malymi literami: ";
getline (cin,a);
cout << "Podales tekst: "<< a <<" o dlugosci: " << a.length()<< endl;
for(int n = 0 ; n < a.length() ; n++)
{
b=b+(char)(a[n]-('a'-'A'));
}
cout << b << endl<< endl;
string c,d;
cout << "Wprowadz tekst wielkimi literami: ";
getline (cin,c);
cout << "Podales tekst: "<< c <<" o dlugosci: " << c.length()<< endl;
for(int n = 0 ; n < c.length() ; n++)
{
d=d+(char)(c[n]-('a'-'A'));
}
cout << d << endl<< endl;
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
} |
ps. program musi byc koniecznie w tych bibliotekach ktore sa wczesniej uzyte
www.RadioFTB.net zapraszam wszystkich na moje audycje na kanale MIX oraz DISCO POLO
Post dodany: |29 Maj 2010|, 2010 13:03
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
Do czego to wprowadzanie tekstu wielkimi literami?
Co do zmiany co drugiego i co trzeciego znaku: też pętle, wewnątrz instrukcja warunkowa sprawdzająca czy mamy co drugi/trzeci znak (warunek x mod 2 == 0, x mod 3 == 0), w przypadku spełnienia warunku zmieniamy znak.
A do zmiany kolejności znaków można utworzyć drugi ciąg znaków o tej samej długości i ostatniemu elementowi przypisz pierwszy itd., też w pętli.
[ Dodano: 29 Maj 2010, 14:04 ]
Btw. możesz popróbować też z funkcjami toupper i tolower, nie pamiętam już czy te biblioteki do tego wystarczają, czy nie.
Post dodany: |29 Maj 2010|, 2010 14:00
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
| _Mithrandir napisał/a | [ Dodano: 29 Maj 2010, 14:04 ]
Btw. możesz popróbować też z funkcjami toupper i tolower, nie pamiętam już czy te biblioteki do tego wystarczają, czy nie. |
One należą do biblioteki cctype
Post dodany: |29 Maj 2010|, 2010 19:24
| _Mithrandir napisał/a | | Co do zmiany co drugiego i co trzeciego znaku: też pętle, wewnątrz instrukcja warunkowa sprawdzająca czy mamy co drugi/trzeci znak (warunek x mod 2 == 0, x mod 3 == 0), w przypadku spełnienia warunku zmieniamy znak. |
hmm nie wiem za bardzo o co w tym chodzi ale dzieki chociaz za odp
www.RadioFTB.net zapraszam wszystkich na moje audycje na kanale MIX oraz DISCO POLO
Post dodany: |29 Maj 2010|, 2010 20:00
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
Przykład: masz tablicę t[5]. Wtedy co drugi element tablicy począwszy od t[0] to: t[0], t[2], t[4]. Jak to sprawdzić w instrukcji warunkowej? Mamy t. Teraz: if (i % 2 == 0) {...} - jeżeli jest spełniony ten warunek, to instrukcje w klamrach {} będą wykonywane właśnie dla wymienionych wyżej elementów, bo np. 2 % 2 = 0, co się zgadza z i % 2 == 0
[ Dodano: 29 Maj 2010, 21:00 ]
Jeśli czegoś nie rozumiesz, to chociaż zadawaj bardziej szczegółowe pytania dotyczące odpowiedzi...
Post dodany: |30 Maj 2010|, 2010 10:12
ok juz mniej wiecej rozumiem  jeszcze troche pomogla wytlumaczyla mi troche moja nauczycielka od programowania i program jakos napisalem
dzieki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|