Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Lis 2005|, 2005 21:17
Data rejestracji: 30 Paź 2005 postów: 86
kolorami podstawowymi światła są czerwony zielony niebieski pośwdnimi taki różowy zółty i morski w fabach jest DOKŁADNIE odwroteni (kolory świateł się sumują a faby jako, ze światło pochłaniaja to tam sie odejmują) tylko używa si czerwonego zamiast różowego bo był keidyś łatwiejszy do otrzymania bodajże.. w drukarce jest różowy
Post dodany: |17 Sty 2006|, 2006 14:48
Data rejestracji: 17 Sty 2006 postów: 1
Witam!
Jestem tu nowy i mam nadzieje ze wniose cos do tego wątku...
Quantum Bit trafila w sedno: sa 2 modele kolorów: addytywny i substraktywny. Jakkolwiek to nazywac, pierwszy polega na sumowaniu barw (np. swiatlo emitowane przez luminofor monitora), drugi - na odejmowaniu (np. malujemy papier na zółto - powierzchnia juz nie odbija calego widma, a jedynie widmo bez barwy zółtej, jako ze te czesc promieniowania pochlania nasza zolta farba). Tak wiec w jednym modelu mamy barwy RGB, w drugim CMY(K).
Przy okazji, przypomnialem sobie takie szkolne doswiadczenie: kolo podzielone na 3 czesci, czerwona, zolta i niebieska (coś jak torcik  ). Kiedy tarcza zacznie szybko wirowac, barwy zlewaja nam sie w cos zblizonego do brudnej bieli (nie śnieżnobiała bo pewnie farba troche przyblakla od lezenia przez kilka pokoleń w szkolnej pracowni  ).
Pozdrawiam
Post dodany: |29 Lut 2008|, 2008 14:20
Data rejestracji: 29 Lut 2008 postów: 1
Witam,
Quantum Bit dobrze zaczął a kretul dopiął tą sprawę!
A teraz moje trzy grosze: Gdyby spojżeć na przestrzeń barw to model CMYK i RGB zawierają się w sobie, i nie da się jednoznacznie powiedzieć jakie kolory są kolorami podstawowymi. tak jak już zostało powiedziane jest model barw substraktwnych i addytywnych - z tym nie ma sensu się kłucić, tyle że kolory podstawowe np. w CMYK dla drukarstwa są dodatkowo wspomagane kolorami spoza tego obszaru jak fiolet, pomarańcz czy zieleń, ponieważ można osiągnąć każdy kolor z CMYK'a, ale nie można osiągnąć każdego odcieniu,i tak z podstawowych 4 już zrobiło się 7. Dla druku jest też stosowany model chexachrom, który przewiduje 6 podstawowych kolorów CMYK+Orange+Green.
A tak wogóle to znalazłem gdzieś opinię gościa, który napisał że kolory podstawowe to czarny i biały i już!
Pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|