Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |16 Lip 2007|, 2007 19:36
Data rejestracji: 16 Lip 2007 postów: 1
Witam Wszystkich bardzo serdecznie!!!!!!!
znalazlam to forum przez przypadek i mam nadzieję że mi odpowiecie na pytania!!!!
Chciałam Was zapytać o konflikt krwi.
Kiedy byłam w ciąży okazało się że mam grupę krwi B rh- a mąż ma Arh+ i wytworzyły się przeciwciała (na kartce z wynikiem miałam napis.że mam się zgłosić do Klin.KRwio.iKrwileczn.)
Był to dla mnie szok.Lekarz uspokoił mnie że przy pierwszym dziecku to nie ma znaczenia i wysłał na badania do szpitala dla pewności-miałam pobraną tylko krew i wyniku było napisane że nie stwierdzono coś w rodzaju że przeciwciał w surowicy nie stwierdzono.Nie podano mi jednak (chyba 28tydz ciąży) immuglobuliny i nie miałam więcej badań w kerunku przeciwciał.Dopiero po porodzie pobrano mi krew do badania i wyszło że przeciwciał było dużo (nie poinform.mnie ile i co to oznacza) Dziecko odziedziczyło krew AB rh- i dostałam immuglobulinę anty-D domięśnowo.Dziecko w 2 dobie dostało żółtaczki fizjol. czy te przeciwciała to spowodowały?????
Chciałam zapytać Was kiedy mogę zaplanować kolejną ciążę po jakim odstępie(dziecko ma 6m-cy)???I czy przed planowaniem mam zgłosić się do lekarza żeby zrobił mi jakieś dodat.badania??? Jakie badania będę musiała roić w ciąży (dot.rh-) czy będę musiała się poddać badanią inwazyjnym????Czy będzie potrzebna transfuzja???? Bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuję!!!
Post dodany: |17 Lip 2007|, 2007 09:00
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
Z tego co wiem jesli jest konflikt serolog. to własnie przy 2gim dziecku jest on niebezpieczny. tak wiec koniecznie muisz z tym isc od lekarza- tzn przed plnowaniem ciazy, i z tego co wiem powinnas cos dostac.
Zołtaczka u dziecka- jest to 1 z objawow choroby hemolitycznej- a ona sie bierze stad ze organizm matki wytwarza p/ciała.
tu jest opisane
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |19 Lip 2007|, 2007 19:55
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
| majka0503 napisał/a | Zołtaczka u dziecka- jest to 1 z objawow choroby hemolitycznej- a ona sie bierze stad ze organizm matki wytwarza p/ciała.
|
Nie rozumiem... Konflikt serologiczny, z tego co wiem występuje zazwyczaj przy niezgodności czynnika Rh... Chyba, że wytworzyły się przeciwciała anty-A, ale nie słyszałem nigdy o czymś takim...
Post dodany: |21 Lip 2007|, 2007 07:52
Mich@l!  czego Ty u diaska nie kumasz?
ja tam tez nie, tzn tak nie do konca  ale to wszytsko pisze na tej stronie co podałam
Post dodany: |21 Lip 2007|, 2007 15:07
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
Wiesz, w sumie jak zobaczyłem tyle tekstu to się przestraszyłem i nie przeczytałem...
Ale obiecuję poprawę - zaraz się za to zabiorę  .
Post dodany: |21 Lip 2007|, 2007 21:11
| Mich@l napisał/a | | Wiesz, w sumie jak zobaczyłem tyle tekstu to się przestraszyłem i nie przeczytałem... |
darowane
heh....
jestem za dobra... za dobra......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|