Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Kontrowersyjny temat
Przesunięty przez: przem_as - |1 Wrz 2008|, 2008 21:54
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 18:10
Data rejestracji: 19 Gru 2007 postów: 32
" "

Podpisałem kontrowersyjny temat dla bezpieczeństwa. To od ciebie zależy, a raczej od tego w jakim zostałaś/eś środowisku społecznym wychowana/y lub na jakim poziomie intelektualnym jesteś, czy uznasz go za kontrowersyjny czy raczej najzupełniej normalny o zrozumiałych powodach napisany.

Rozchodzi się o ostrzeżenia tego forum i dość zakręcony samonapędzający się paradoks pętli.

Płenta: Gdybyście byli tak bardzo bezkonfliktowi nie wystawiali byście ostrzeżeń.

Przeglądając ogólno dostępną ogólną listę ostrzeżeń widzę że przytłaczająco przeważająca jej części jest wystawiana przez pewne trzy osoby. Ich Nicków nie będę tutaj przytaczał żeby treść tego tematu nikomu w jakikolwiek sposób nie ubliżała ( nie takie jest jego główne założenie. Tutaj nie mam zamiaru nikomu ubliżać bo na tym wszystko się kończy a ja chcę zrozumieć kilka rzeczy ) Prawdą jest że nie musze przytaczać Nicków tych osób.

Mówiąc potocznie: „Psiak” (Paradoks…)… polega na tym że Regulamin tego forum jest bardzo skromny i nieskomplikowany lecz uogólniony w swoim zakresie by wypełnić prawdopodobne i ewentualne luki. To zrozumiałe. Ostatnią rzeczą jaką chciałby robić internauta to bawić się w nową konstytucje. ( Jego ogólny wygląd jest w 95 procentach poprawny. Poniższy paradoks opiera się na pozostałych 4 procentach nie 5 bo niemożliwym jest stworzenie idealnego prawa. ) Z tego lecz powodu osoby które posiadają rozleglejszy zakres menu na forum w swoich wystawianych ostrzeżeniach nie mogą dokładnie sprecyzować jaki punkt regulaminu został pogwałcony bo jest on uogólniony. Sprawa kręci się wtedy ( nie zawsze ) na gruncie domysłów i na niejednoznacznych ( często nie pisanych celowo ) zdaniach. To nie powinno być podstawą do wystawienia ostrzeżenia.

Prawo powinno zobowiązywać w obydwu „kierunkach” by nikt kto jest bardziej uprzywilejowany go nie wykorzystywał. To proste i uczciwe. Jak powiedział pewien filozof : Króla poznasz po tym jak dbają o najmniejszego. Moderatorzy nawet nie muszą się tłumaczyć z wystawionych ostrzeżeń administratorowi. ( A ostrzeżenia często urągają internauty. ) Wystarczy że moderatorzy przywołają punkt regulaminu i tu się sprawa kończy. Jeśli ich poprosisz o powód wystawienia ostrzeżenia niekiedy bezczelnie piszą że post który go obraził tak kole jego oczy że go z miejsca wykasował. ( między innymi i mnie to spotkało ) Czy to poważne? Ten mechanizm zaistniał dlatego bo moderator dobrze wie że przytaczany punkt regulaminu na jakiego podstawie wystawił ostrzeżenie nie jest sprecyzowany i że sprawa toczy się na poziomie jego domysłów i subiektywnym rozumieniu tzw. dwuznacznych odpowiedz.

Każdy kto ma prawo wystawiać ostrzeżenia jest inny. Inaczej odczuwa, inaczej rozumie, ma większą i mniejszą cierpliwości. Jeśli napisze że np. panie „X” nie ma pan racji…mogę dostać ostrzeżenie i nie musze to zależy do kogo skieruje moja odpowiedz. Moderatorzy chyba lubią o sobie przypominać i czuć się ważnymi. Nie dla mnie. W regulaminie forum powinien się znajdować próg opisujący kiedy można wystawić ostrzeżenie i na jakiej podstawie!

W pewnym punkcie regulaminu forum jest artykuł odnoście nie wzbudzania nawet najmniejszych konfliktów. Szkoda tylko że nie jest tam napisane kiedy się zaczyna konflikt w dyskusji! Dyskusja TO KONFLIKT poglądów!! Przecież to forum!! Same dyskusje. To oczywiste że ludziom pękają żyłki na czole szczególnie w tak poważnych i trudnych tematach na takim forum jak to. Na tym polega mocna ciekawa dyskusja. Oczywiście nie na zasypywaniu wulgaryzmami lecz mocnymi stwierdzeniami typu…TUTAJ NIEMASZ RACJI!!….GDZIE TY SIĘ TEGO NA BOGA NAUCZYŁEŚ??! CZY TY W OGÓLE ROZUMIESZ O CO MI CHODZI??! – oto cytaty dyskusji filozofów.

Te forum paradoksalnie istnieje dzięki ostrzeżeniom!

Przykłady z historii mojego pierwszego Loginu Astre Occlu:

Przyznaje na początku miałem mocną wymianę zdań z pewną osobą okazującą się moderatorem. W końcu Dyskusja. Dostałem od niego ostrzeżenie. Pokornie przyjąłem to do wiadomości i zacząłem uważać na to co pisze bo sam oceniłem swój post jako trochę za mocny. Ale po jakimś czasie dostałem jeszcze jedno ostrzeżenie od tej samej osoby i niemiałem pojęcia za co. Napisałem do niego w PW pytając się go na jakiej podstawie wystawił mi te drugie ostrzeżenie i otrzymałem odpowiedz że na podstawie postu zamieszczonego w dziale zadania i prace domowe…o charakterze fizyki. Odpisałem mu że kompletnie nie mam pojęcia o czym on mówi…nigdy nie wchodziłem w działy prace i fizyka…sprawdziłem swoje posty...…zażądałem sprecyzowania mówiąc mu że jeśli tego nie uczyni osobiście sam mu wystawie ostrzeżenie ( niestety nie jest to możliwe bo prawo forum nie działa w obydwie strony) lub że zawiadomię administratora. Odpisał mi że rzekomy mój post który go obraził po prostu wykasował i że nie widzi problemów w zgłoszeniu tej sprawy Admionowi.

Szlak mnie trafił. Moje pierwsze konto zostało częściowo zablokowane bez podstawnie.

Moi drodzy koledzy z forum niedługo trafi się moderator który będzie przewrażliwiony na punkcie gramatyki i na podstawie jej poprawności w naszych postach będzie nam wystawiał ostrzeżenia. A obok napisze że powodem jest… prymitywna wypowiedz

Nikola88 na przykład dostała ostrzeżenia za Duplikowanie postów. Czy to ujmuje regulamin?

Życzliwie zapraszam do przedstawienia swoich podobnych spraw na stronach tego tematu

Skoro moderatorze jesteś taki mądry i inteligentny dlaczego nie możesz doszukać się w swoim umyśle w swoim umyśle miejsca na uprzejmości i życzliwe powiadomienie na PW o złamaniu regulaminu przed wystawieniem ostrzeżenia. To jest negatywne Egzaltowane zachowanie. Wielu uczestników forum kompletnie nie ma pojęcie że łamie a raczej denerwuje Moderatora który ma prawo rozumienia regulaminu wedle swoich potrzeb i widzi mi się.

Panie MAX Proszę o uaktualnienie regulaminu forum i wprowadzenie obowiązku precyzyjnego przedstawienia przez moderatorów sprawy na podstawie której wystawili ostrzeżenie po groźbą ostrzeżenia administracji Przedstawienie inicjujących konflikt postów i nie omylne przypisanie ich do określonego punktu regulaminu.

Skoro przestrzegasz regulaminu dlaczego rozpoczynasz konflikty naginając go jak tylko ci się podoba. Moderatorze…chcesz być osobliwą personą na tym forum??? Coś ci nie wyszło??

Jeśli temat według was moderatorzy nie pasuje do działu proszę o okazanie swojej wyższości i jego przemieszczenie do odpowiedniego działu a nie o zamykanie lub na podstawie tego wystawiania ostrzeżeń. Bardzo proszę byście się jednak wspólnie dogadali na ten temat bo nie chciałbym go szukać co dzień gdzieś indziej.

PS. – wysłałem PW do Mr Max-a informując go o tym temacie.

Samowolka się skończyła.
Astre Occlu
Ostatnio zmieniony przez Devon |19 Gru 2007|, 2007 18:42, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 18:28
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
" "

Moderatorzy są tutaj po to, żeby pilnować porządku. gdyby każdy mógł wlepiać ostrzeżenia, byłby tu totalny syf.
Co Ci przeszkadza w ostrzeżeniach? po co informować o tym na pw? jak dostajesz ostrzeżenie to jest w napisane za co je dostałeś i koniec.
poza tym, jakbym miała każdemu pisać pw, że zrobił coś źle, to nie doszlibyśmy do ładu na forum. ktoś umieści źle temat, przeniosę i dostanie ostrzeżenie, żeby pamiętał o zasadach. i jakby nie spojrzeć, większość po jednym ostrzeżeniu więcej nie dostaje.
większość, bo jak widać np. po Twojej osobie, można mieć zablokowany dostep do pisania postów.

a, a co do ostrzeżenie odnośnie zaśmiecania SB - przytoczę tutaj punkt z regulaminu, bo tak się zarzekasz, że nic w nim na ten temat nie ma, a jednak:
Cytat
12. Shoutbox

a) Shoutbox służy do prowadzenia luźnej dyskusji pomiędzy użytkownikami Forum
b) Zabronione jest wykorzystywanie shoutboxa do zamieszczania odnośników (linków) do tematów na forum [tego typu praktyki będą karane ostrzeżeniem o wartości 1]

jeszcze co do precyzowania ostrzeżeń - lepiej napisać, że 'temat jest w nieodpowiednim dziale', niż 'punkt II, 5a', bo pewnie zdecydowania mniejszość zerknie do regulaminu, żeby się dowiedzieć, o co moderatorowi chodzi.

I kto jak kto, ale samowolki to Ty kończył nie będziesz.

Ostatnio zmieniony przez shonia |19 Gru 2007|, 2007 18:34, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 18:33
" "

Mój błąd... ;] dziecko kochane czy ty wogóle zrozumiałaś płęte tematu?

[ Dodano: 19 Grudzień 2007, 18:43 ]
Zrozumiałaś dziewczynko?

[ Dodano: 19 Grudzień 2007, 18:44 ]
Przeczytaj go raz jeszcze proszę.
Astre Occlu
Ostatnio zmieniony przez Devon |19 Gru 2007|, 2007 18:33, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 18:52
" "

ależ przeczytałam raz jeszcze i zauważyłam, że usunąłeś fragment o ostrzeżeniu danym Tobie odnośnie SB. nie potrafisz się pogodzić z czymś, że nie masz racji? najlepiej wyciąć, żeby nie było śladu.
i nie mów do mnie 'dziewczynko' ani 'słoneczko', bardzo proszę o większą formalność, bo nie jesteś żadną bliższą mi osobą, żeby tak się do mnie zwracać.

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 19:06
" "

A ty zawsze masz cudowne wytłumaczenie... W końcu jesteś moderatorem/....usunełem ten akapit bo jest on już niepotrzebny...przyznaje się nie zauwarzyłem. ale nieczuje sie z tym źle...

Ach...pewnie aż cie skręca by zamknąc temat.

mam go zapisanego na dysku...będe jesli trzeba zakładał go setki razy az do pierwszego postu Maxa

prosze wypowiedz sie w kwesti spujności regulaminu skoro tak dobże ci wychodzi wlepianie ostrzeżeń.

jako osoba która ma do tego prawo powinnaś wiedziec że jest to obraźliwe. wpierw powinniście wysyłac PW z nieformalnym ostrzeżeniem a dopiero potem szpecic login...

wypowiedz sie o płęcie tematu prosze.

a...fajny avatar
Astre Occlu
Ostatnio zmieniony przez Devon |19 Gru 2007|, 2007 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 19:10
" "

ostrzeżenie nikogo nie obraża.

nie zamknę tematu i nie skręca mnie od tego - jesteś chyba przewrażliwiony.

co do PŁĘTY Twojego tematu, ja jej osobiście nie znalazłam, przyznaję się bez bicia. może ktoś inny jest mądrzejszy i znajdzie.

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 19:12
" "

shonia napisał/a
i nie mów do mnie 'dziewczynko' ani 'słoneczko', bardzo proszę o większą formalność, bo nie jesteś żadną bliższą mi osobą, żeby tak się do mnie zwracać.

na całe szczęście formalna uczestniczyni forum

[ Dodano: 19 Grudzień 2007, 19:14 ]
No tak...potwierdziłaś to co wiedziałem od początku ;] apropo niezrozumienia płęty

to ty jestes przewrażliwiona notorycznie wystawiając opstrzezenia

[ Dodano: 19 Grudzień 2007, 19:16 ]
twoja aktywnośc na forum ogranicza sie tylko do wystawiania ostrzezen...masz jakiś kompleks??? lepiej sie po tym czujesz??? pytam uprzejmnie

[ Dodano: 19 Grudzień 2007, 19:17 ]
fajny avatar...lubisz gołębie?

[ Dodano: 19 Grudzień 2007, 19:31 ]
pozdro sławek ;]

[ Dodano: 19 Grudzień 2007, 19:33 ]
czekam na sensowny ripost jakiegokolwiek moderatora.

[ Dodano: 19 Grudzień 2007, 19:34 ]
Panie MAX Proszę o uaktualnienie regulaminu forum i wprowadzenie obowiązku precyzyjnego przedstawienia przez moderatorów sprawy na podstawie której wystawili ostrzeżenie po groźbą ostrzeżenia administracji Przedstawienie inicjujących konflikt postów i nie omylne przypisanie ich do określonego punktu regulaminu.
Astre Occlu

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 20:11
" "

temat jest o regulaminie więc odczep się od mojej osoby, bo jest to post nie na temat w tym momencie.

liczba postów nie jest uzależniona od liczby wystawionych ostrzeżeń, więc się nie wypowiadaj. nie mów o moich kompleksach, jeśli nic o tym nie wiesz, skup sie na temacie, który sam sobie stworzyłeś. chcesz coś wiedzieć o moim avatarze? działa mi pw, zapraszam.

zejdź ze mnie albo ja wejdę na ciebie.

chcesz pomóc na forum? zgłoś się do Maksa jako chętny na moda. albo umieść to w dziale "problemy i propozycje", bo zastanawiam się, czy tego nie przenieść

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 20:37
" "

zejdz ze mnie albo ja wejde na ciebie???? pragniesz wykorzystac swoje przywileje?? to nieświadczy dobrze o tobie.

dobrze...najmocniej przepraszam ( szczerze ) za treści które mogły cie urazic...masz racje..nieznam cie więc niemoge nic powiedziec na twój temat...wybacz....

prosze wypowiedz sie na temat głównego założenia tematu.
Astre Occlu

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Gru 2007|, 2007 20:38
" "

patrz wyżej, moje zdanie zostało napisane. nie mam nic do dodania, bo nie znalazłam ukrytej przecież PŁĘTY, a ona to rzecz najważniejsza.

PW
»więcej

^
Skocz do: