Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
kreacjonizm a ewolucjonizm
Post dodany: |16 Sty 2010|, 2010 16:57
Data rejestracji: 17 Gru 2009 postów: 3
" "

Podstawowe argumenty w debacie:
Czy ewolucja przeczy stworzeniu?

PW
YIM
MSNM
»więcej

^
Post dodany: |17 Sty 2010|, 2010 00:59
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
" "

A jakie jest Twoje stanowisko?
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sty 2010|, 2010 16:13
Data rejestracji: 31 Sie 2009 postów: 58
" "

Mam pytanie, jeśli chodzi o kreacjonizm. W ogóle, nie jestem dobry z filozofii (nawet z biologii).

Zakładając, że ewolucja "ulepsza" życie z biegiem czasu, i tak dochodzimy do miejsca w czasie, w którym z materii nieożywionej powstaje coś "żywego". Czyli kreacjonizm i ewolucjonizm zaczynają się pokrywać. Czy dobrze rozumuję?

Pozdrawiam

PS

Przepraszam znawców tematu za naiwne rozumienie sprawy.

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sty 2010|, 2010 18:28
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

Cyzio napisał/a
w którym z materii nieożywionej powstaje coś żywego

Generalnie jest to błędne założenie. (pewnie nieświadomie) Nawiązujesz do teorii samorództwa Arystotelesa, która została obalona już wiele wieków temu. Ale mniejsza o to...

Odnośnie ewolucjonizmu i kreacjonizmu, to tak naprawdę ciężko zestawiać te pojęcia ze sobą gdyż opisują one tak naprawdę coś innego. Ewolucjonizm jak sama nazwa wskazuje koncentruje się na zmianach jakie zachodzą w czasie (nie skupia się na genezie). Jeśli zaś chodzi o samo powstanie życia to nie ma pewnych informacji na ten temat. Tu pojawiają się różne teorie. Jedną z nich jest teistyczna teoria kreacjonizmu (chociaż słowo teoria to według mnie za dużo powiedziane. To jest po prostu pogląd). Sądzę, iż najbardziej racjonalną teorią jest panspermia, zgodnie z którą życie przybyło do nas z kosmosu, np. w postaci bakterii w meteorycie.

Mam nadzieję, że jakoś w miarę wyjaśniłem relacje zachodzące między tymi pojęciami

[ Dodano: 19 Styczeń 2010, 18:52 ]
menio napisał/a
Czy ewolucja przeczy stworzeniu?

Oczywiście, że nie. Jak już wspominałem brak przyczyn powstania życia na Ziemi. Ewolucjoniści nie mogą zatem wykluczać kreacjonizmu, gdyż nie mają dowodów na nieprawdziwość tego poglądu. Innymi słowy nie mają dowodów potwierdzających prawdziwość innych teorii (m.in. panspermii). Oczywiście z naukowego punktu widzenia bardziej prawdopodobne jest istnienie życia na innej planecie niż istnienie Boga ale to o niczym nie świadczy.

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sty 2010|, 2010 21:25
Data rejestracji: 31 Sie 2009 postów: 58
" "

Dzięki za wyjaśnienie niektórych kwestii.

Jeśli jednak chodzi o panspermię, wydaje mi się, że jest to jednak odsuwanie problemu. Tak czy inaczej, te powiedzmy bakterie musiały gdzieś POWSTAĆ, czy ewoluować z jeszcze prostszych form żywych. Znowu panspermia?

Napisałeś:
"Oczywiście z naukowego punktu widzenia bardziej prawdopodobne jest istnienie życia na innej planecie niż istnienie Boga ale to o niczym nie świadczy"

To też ciekawy temat.
zakładając, że tylko 10% ludzi na Ziemi nie wierzy w Boga (jakiegokolwiek), to czy można twierdzić, że z naukowego punktu widzenia istnienie Boga jest bardzo mało prawdopodobne?

Napisałem bardzo mało, chociaż mogłem napisać znikomo mało, gdyż istnienie życia na innej planecie, choć prawdopodobne, jest mimo wszelkich starań astrofizyków dotychczas niepotwierdzone. Tak więc formalnie, wg dzisiejszej wiedzy nie ma życia na innych planetach.

Pozdrawiam

Cyzio

PW
»więcej

^
Post dodany: |20 Sty 2010|, 2010 15:01
" "

Cyzio napisał/a
Jeśli jednak chodzi o panspermię, wydaje mi się, że jest to jednak odsuwanie problemu. Tak czy inaczej, te powiedzmy bakterie musiały gdzieś POWSTAĆ, czy ewoluować z jeszcze prostszych form żywych. Znowu panspermia?

Przypominam, że teorie te opisują przyczyny powstania życia na ZIEMI, a nie ogólnie życia. Oczywiście kreacjonizm może w całości zaspokoić tą ciekawość ale jak już mówiłem, naukowcy nie traktują kreacjonizmu na poważnie (stwierdzam to na podstawie przeczytanych książek, a nie własnych domysłów :wink: ). Dlaczego ewolucjoniści nie szukają odpowiedzi na to pierwotne powstanie życia? Nie wiem. Może doszli do wniosku, że jeszcze za wcześnie na takie pytania :razz:

Cytat
Oczywiście z naukowego punktu widzenia bardziej prawdopodobne jest istnienie życia na innej planecie niż istnienie Boga ale to o niczym nie świadczy

Nie ukrywam, że to moje osobiste zdanie, które ukształtowało się na podstawie odkryć wody na kilku ciałach niebieskich naszego Układu. Nie upieram sie przy tym stanowisku. To już jest wkraczanie w takie "rozmyte" zagadnienia, z pewnością niepasujące do działu fizyka.

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2011|, 2011 22:50
Data rejestracji: 06 Sty 2011 postów: 6
" "

Cyzio napisał/a
Oczywiście z naukowego punktu widzenia bardziej prawdopodobne jest istnienie życia na innej planecie niż istnienie Boga ale to o niczym nie świadczy.

I tu się mylisz, bo istnienie Boga zostało wielokrotnie udowodnione jak i istnienie cudów.
A istnienie życia poza ziemskiego to tylko tania sensacja dla świata. Nikt niczego nie udowodnił, ale dużo na ten temat mówią, żeby się reklamować. Zostało uwodnione, że człowiek posiada duszę. W wielu eksperymentach na świecie przeprowadzono testy na osobach umierających wypełniając sale tylko światłem podczerwieni. Bo tylko w takim świetle widać odrywającą się człekokształtną postać. Na ten temat mógłbym jeszcze dużo pisać.

Podam ci linka do Polskiej strony w USA o dowodach na istnienie Boga

Zajrzyj, bo naprawdę warto, bardzo ciekawe informacje piszą.
kaktusy są twardsze niż bambusy.

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2011|, 2011 22:55
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
" "

Co masz na myśli mówiąc "udowodnione"?
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2011|, 2011 23:30
Data rejestracji: 06 Sty 2011 postów: 6
" "

Chodzi o to, że są niezaprzeczalne dowody, które nie można obalić. A wielu naukowców na świecie przeprowadziło podobne eksperymenty.

Tylko nie każ mi ich opisywać, bo nie chce mi się...

Jeden powyżej już wymieniłem, istnienie duszy oznacza, że człowiek nie powstał w drodze ewolucji. Na wspomnianej wcześniej stronie z USA gościu podaje wyliczenia prawdopodobieństwa powstania przez przypadek życia.

[ Dodano: 6 Styczeń 2011, 23:34 ]
Cyzio napisał/a

zakładając, że tylko 10% ludzi na Ziemi nie wierzy w Boga (jakiegokolwiek), to czy można twierdzić, że z naukowego punktu widzenia istnienie Boga jest bardzo mało prawdopodobne?

Cyzio

Profesor Edwin Conklin, biolog, także zaobserwował, że: „prawdopodobieństwo powstania życia przez przypadek jest porównywalne do powstania całego, kompletnego słownika za przyczyną eksplozji w drukarni

he he dobre....
kaktusy są twardsze niż bambusy.
Ostatnio zmieniony przez dzidek |6 Sty 2011|, 2011 23:31, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Sty 2011|, 2011 16:25
" "

dzidek, ruszyłem nieco ten link o "dowodach" ale jeśli dowodem na istnienie boga jest np. ludzki mózg, to nie boje się stanowczo stwierdzić, że ten tekst jest skrajnie nieobiektywny i nierzetelny.

Przestań wciskać ludziom kit, że istnieją naukowe, niezaprzeczalne dowody na istnienie boga, itp. Zachwyt nad złożonością organizmów nie jest żadnym naukowym dowodem tylko świadectwem nieznajomości darwinowskiej teorii ewolucji! Problemem jest chyba niepojmowanie przez niektórych istoty naukowego dowodu.

Kolejna sprawa - kreacjonizm. W grudniu na Discovery leciał dokument - coś nt. biologii - gdzie naukowcom udało się zaobserwować samodzielne stworzenie aminokwasu z jakiś tam prostych związków nieorganicznych. A wiadomo, z aminokwasów otrzymamy białka, z białek organizmy. Tak więc bardzo możliwe, że życie powstało i wyewoluowało na Ziemi samoistnie, niekoniecznie przybyło z kosmosu.

Odnośnie obcych cywilizacji. Ktokolwiek uważa, że tylko na Ziemi istnieje życie, jest strasznym, egocentrycznym ignorantem. Dlaczego? Wszechświat składa się z miliardów galaktyk. Każda z nich składa się z miliardów gwiazd. Wokół tych gwiazd krążą planety. Twierdzenie, iż nie ma drugiej takiej planety jak Ziemia jest z matematyczno/fizyczno-logicznego punktu widzenia po prostu absurdalna. Równie dobrze można twierdzić, że na plaży nie ma dwóch podobnych do siebie ziarenek piasku.

Problem osób wierzących jest taki, że potrafią na wszystko znaleźć odpowiedź. Tak jak pierwotne plemiona nie pojmując zjawiska burzy tłumaczą je gniewem jakiejś istoty wyższej, tak cywilizowani wierzący tłumaczą istnienie życia wolą boga. Z kolei naukowcy jeśli czegoś nie wiedzą, to po prostu mówią: nie wiem. To, że nauka nie potrafi odpowiedzieć na niektóre pytania, nie obliguje wierzących do twierdzenia, że jest to dzieło boga.

dzidek, może jednak wysil się trochę i przedstaw te dowody.

p.s. nawet jeśli człowiek ma dusze, to nie powstał na drodze ewolucjonizmu. Tutaj żadna implikacja nie zachodzi. To jest znów niepokorne odpowiadanie na pytania, na które odpowiedzi nikt nie zna.
Ostatnio zmieniony przez lemon |7 Sty 2011|, 2011 16:28, w całości zmieniany 3 razy  

PW
»więcej

^
Skocz do: