Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |24 Cze 2008|, 2008 00:33
Data rejestracji: 16 Cze 2008 postów: 17
Witam lekaż zbadał u mnie leekie skrzywienie kręgosłupa, i jeśli zaczne ćwiczyć na np. siłowni, robić różne przeciążenia dzwigania itp. planuje tez biegać i podobne ćwiczenia fizyczne to czy się może zacząć bardziej krzywić prosze o pomoc pozdrawiam.
Post dodany: |24 Cze 2008|, 2008 08:24
Data rejestracji: 23 Mar 2008 postów: 25
To zależy od rodzaju ćwiczeń... np gra w tenisa albo inne prace wykonywane jedną stroną ciała mogą przyczynić się do pogłębienia "wady". Musisz pamiętać, że noszenie ciężarów bardzo źle działa na Twój kręgosłup więc nie powinieneś za bardzo przemęczać się na siłowni. Natomiast bardzo pomogą Ci zajęcia na basenie. Jednak uważam, że to ortopeda powinien Ci wybrać zestaw ćwniczeń.
polecam:
http://www.seoteka.pl/a2h..._leczenie79.php
http://www.skolioza.com/skolioza_n.html
pozdrawiam
"Someday I'll learn to love these scars
Still fresh from the red-hot blade of your words"

Profil PW www
»więcej
Opis: ...Miss Murder...
Post dodany: |7 Wrz 2008|, 2008 12:13
Data rejestracji: 07 Sie 2008 postów: 16
jak bylam mala mialam rowniez skrzywienie kregoslupa. co wieczor cwiczylam z tata i teraz moj kregoslup jest jak nowy  nie byly to trudne cwiczenia, ale to jakie Ty masz wykonywac zalezy od tego jakie masz skrzywienie.
Post dodany: |7 Wrz 2008|, 2008 13:05
Data rejestracji: 21 Sty 2005 postów: 458
Witam,
idealny sport, kiedy ma się lekko skrzywiony kręgosłup? Pływanie! Woda wpływa świetnie na kręgosłup!
Musisz odciążyć kręgoslup, a siłownia i bieganie przeciążają niemiłosiernie.
Ostatnio zmieniony przez Rochelle |7 Wrz 2008|, 2008 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |7 Wrz 2008|, 2008 13:33
Data rejestracji: 06 Kwi 2006 postów: 1477
z tym, że trzeba pamiętać, że nie każdy styl jest odpowiedni do danego skrzywienia
zapamiętaj - nie przekręcisz przekreta...
Post dodany: |7 Wrz 2008|, 2008 15:16
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
Co do siłowni to jak najbardziej tak ale zależe jak mocną masz wadę postawy...
Jeśli nie ćwiczyłeś nigdy wcześniej siłowo to odradzam bardzo intensywne treningi. Nie polecam Ci wszelakiego dźwigania typu martwy ciąg czy wyprosty z opadu bo możesz sobie tylko krzywde zrobić tym bardziej jak byś nei zakładał pasa.
Jeśłi masz drązek do podciągania to było by to najlepsze rozwiązanie dla twoich pleców.
Na początek tez możesz robić pompki...
Nie wiem jak bardzo masz te skrzywnienie wiec ciężko mi cokolwiek powiedzieć.
Post dodany: |7 Wrz 2008|, 2008 18:15
odradzam jakiekolwiek ćwiczenie sobie samemu (w sensie układania sobie treningu) przy wadach postawy. można ćwiczyć samemu - w domu, na salach, basenie- ale ćwiczenia musi dobrać osoba, która się na tym zna, która potrafi określić stopień wady, możliwości korekcji, sposób korekcji, cele bliższe i dalsze, a także która potrafi w ciągu procesu ćwiczeń korekcyjnych weryfikować czy dany cel został osiągnięty i czy można przejść do kolejnego zadania.
trzeba sobie zdawać sprawe z tego, że ćwiczenia w przypadku wad postawy dobierane sa wg odpowiedniego schematu - nie wzmacniamy mięśni poki nie zajmiemy się innymi sprawami i ich nie wypracujemy w odpowiedniej kolejności
Post dodany: |14 Wrz 2008|, 2008 20:23
Data rejestracji: 05 Lut 2008 postów: 3
Witam, skoro już mowa o wadach i sposobach dążenia do ich redukcji mam pytanie dotyczące dziedziny dość pośredniej:) Otóż chiropraktyka, czy to rzeczywiście pomaga, czy jest "zdrowe" i można tak sobie przestawiać kręgi? Mam wadę kręgosłupa i koleżanka namówiła mnie, żebym pojechała z nią do Poznania do znanego chiripraktyka, który "nastawia kręgosłup". Na początku znałam tylko opinie jej rodziny i schemat takiej wizyty, no ale skoro niby tak wszystkim pomógł, to dlaczego nie spróbować:) Wizyta kosztowała 120 zł, oczywiście plus dojazd do Poznania i takie tam... Pan przejrzał zdjęcia, określił wadę, powiedział co i jak i przeszedł do szczegółów. Specjalne "łóżeczko" i nastawiamy... Dość niewiarygodne uczucie, na początku poczucie strachu,ale ten "Pan Doktor" działa tak na każdego, że po prostu nie da się denerwować, martwić, ma coś takiego w oczach:) Ale koniec o miłym Panu lekarzu, bo nie o tym chce mówić. Chodzi mi o fakt, że byłam u niego 3 razy. Po pierwszej wizycie nastawiał mi kręgi szyjne, które niby "wyskoczyły" i dlatego w tym miejscu tak mnie bolało. Wszystko pięknie,ale przy następnej wizycie, za około miesiąc okazało się, że wyskoczyły znowu...troszkę się zmartwiłam, ale powiedział, że tak bywa i bardzo trzeba uważać, jak się śpi, aby nie wykonywać gwałtownych ruchów itd. Nastawił mi wtedy także któreś z kręgów lędźwiowych. No i trzecia, ostatnia wizyta na której byłam, kręgi lędźwiowe ładnie pozostały na "swoim nowym" miejscu, natomiast te z odcinka szyjnego znowu "wyskoczyły". Stwierdziłam wtedy, że nie warto jechać kolejny raz. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo odczuwam duży ból, ale też słyszałam negatywne opinie na tego typu zabiegi. Zna się może ktoś na tym, żeby poradzić, podpowiedzieć, co zrobić dalej? Podałabym stronę www tego Pana,ale żeby nie było, że to tekst PR-owy czy sponsorowany pozostawię to tajemnicą:) Z góry dziękuję za odpowiedz:)
"Być szczęśliwym, to Kochać i Być Kochanym"
Post dodany: |15 Wrz 2008|, 2008 11:19
terapia manualna jest w porządku o ile wykonywana jest przez osoby znające się na tym, posiadające odpowiednie uprawnienia i odpowiedni poziom doświadczenia.
sama korzystałam z "nastawiania" (pomagali mi pracownicy przychodni w ktorej mialam praktyki- strasznie bolały mnie plecy w odcinku piersiowym, tak na wysokości zapiecia od stanika, miałam taką hymm blokade i na wysokości odcinka szyjnego kregosłupa) nie twierdze, że czułam się po tym jak z super nowym kręgosłupem ale na jakiś czas pomagało - zwiększał się moj zakres ruchomości. moja mama tez przechodziła cos takiego + jakieś ćwiczenia na rozciąganie i twierdzi że pomogło. u mnie nie ma takiego długotrwałego efektu dlatego czasem muszę się "odblokować"
Post dodany: |6 Lis 2009|, 2009 16:19
Data rejestracji: 06 Lis 2009 postów: 5
jeszcze a propo tych skolioz nie nienajlepszym pomysłem są ogólnie ćwiczenia i sporty zawierające element skoku. przy większym skrzywieniu potrafią wywoływać dość duże dolegliwości bólowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|