Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |2 Sty 2010|, 2009 23:33
Data rejestracji: 21 Wrz 2008 postów: 60
Witam ponownie mam pytanie w sprawie tego zadania
Krótkowidz widzi dobrze z odległości 10cm.
Jakich okularów musi używać by widzieć dobrze z odległości 25cm.
 =  -  =  -  =  =-  =
To tak czy to jest zrobione dobrze, bo mam wątpliwości czemu minus jest przed -  temu bo to obraz pozorny to się stawia - ?? a i przy -  też stoi minus no i własnie czemu bo tu w żaden sposób nie moge sobie wytłumaczyć.(bo soczewka jest rozpraszająca) ??
Zadanie przkładowe nie robione przezemnie, będe wdzięczny za pomoc. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony przez cdplayer |2 Sty 2010|, 2009 23:35, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |3 Sty 2010|, 2009 11:25
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Na pewno jest źle, bo  No i odległości od początku powinny być zamienione na metry, bo powinno wyjść Z=-6 D.
Co do minusów - przeczytaj sobie to, powinno co nieco wyjaśnić.
Zapisz sobie dwa równania soczewki - dla krótkowidza patrzącego bez okularów i z okularami, potem rozwiąż układ równań.
Post dodany: |3 Sty 2010|, 2009 15:41
 no tak ale tutaj to nie moge pojąc dlaczego minus. Czy to nie ma tak ze jak bez okularów to + zawsze a jak w okularach to wtedy zależy czy zdolność skupiająca jest większa bądz mniejsza od 0(soczewka skupiająca lub rozpraszająca) ? Niby wyliczyłem z tego wzoru i wyszło -6D ale mi sie wydaje że powinno byc tak:  Chyba że jak liczymy co innego niż X to wtedy rzeczywiscie minus bo to obraz pozorny
a i jeszcze jedno czy ogniskowa nigdy nie może wyjść na minusie nawet jeśli zdolność skupiająca jest mniejsza od 0 ? Bo jak by nie patrzeć ogniskowa to odległość pomiędzy soczewką a płaszczyzną obrazu więc chyba nie bardzo a to nie jest obraz zaden pozorny.
Pewnie w tym co pisze to troche napisałem ale taki moj tok myślenia bo innaczej nie potrafie sobie tego wytłumaczyc.
[ Dodano: 3 Styczeń 2010, 18:22 ]
Ok to innaczej : obraz rzeczywisty jest z okularami a pozorny bez okularów tak ? odpowiedz na to pytanie mi wystarczy.
Ostatnio zmieniony przez cdplayer |3 Sty 2010|, 2009 16:09, w całości zmieniany 4 razy
Post dodany: |3 Sty 2010|, 2009 19:53
| Cytat | | no tak ale tutaj to nie moge pojąc dlaczego minus. |
To jest już wzór końcowy, który Ci wyjdzie po rozwiązaniu układu, o czym pisałem wcześniej.
| Cytat | a i jeszcze jedno czy ogniskowa nigdy nie może wyjść na minusie nawet jeśli zdolność skupiająca jest mniejsza od 0 ? Bo jak by nie patrzeć ogniskowa to odległość pomiędzy soczewką a płaszczyzną obrazu więc chyba nie bardzo a to nie jest obraz zaden pozorny.
|
O tym jest w linku na wikipedię, który podałem.
| Cytat | | Ok to innaczej : obraz rzeczywisty jest z okularami a pozorny bez okularów tak ? odpowiedz na to pytanie mi wystarczy. |
To nie zależy od tego. Na optyce konstruuje się schematy soczewek i tego, jak powstają w nich obrazy w zależności od położenia przedmiotu względem ogniska. Pamiętasz co to jest obraz pozorny? Jeśli nie, to przypomnij sobie.
Post dodany: |3 Sty 2010|, 2009 21:58
Gdy spełniona jest zależność y<0 lub x<f to wtedy przedłużenia promieni przecinają się za zwierciadłem tworząc obraz pozorny(obraz powstaje po drugiej stronie zwierciadła) i wtedy w równaniu soczewki jest minus "y"
Odpowiednio do tej zależności y>0 lub x>f to wtedy y jest liczbą dodatnią bo obraz powstaje po tej samej stronie zwierciadła co przedmiot.
Z tego co zrozumiałem to ogniskowa może być ujemna w soczewce rozpraszającej jest ognisko pozorne, gdy ż promienie przez to ognisko nie przechodzą
Czyli ogniskowa może być ujemna ale gdy np. podstawiamy wartość ogniskowej do równania soczewki to nie ma tego minusa bo to był obraz pozorny.
Co do tego równania to albo nie wiem o które chodzi albo coś mi źle wyszło ale pewnie to nie o te równanie chodziło:
Jeśli to nie te równanie to prosze napisz mi prawidłowe z rozwiązaniem już sobie powinienem poradzić.
Ostatnio zmieniony przez cdplayer |3 Sty 2010|, 2009 22:02, w całości zmieniany 2 razy
Post dodany: |4 Sty 2010|, 2010 13:33
Nie jestem pewien, już teraz nie pamiętam dokładnie czy do równania soczewki wstawiać z minusem, ale raczej tak, musiałbym to sprawdzić na jakimś zadaniu z gotową odpowiedzią.
Wracając do zadania:
Bez okularów - jest jedna soczewka, ta w oku. Z okularami - układ soczewek.
Najpierw mamy:
 to oczywiście ogniskowa soczewki oka,  - odległość od soczewki do obrazu, a obraz powstaje na siatkówce.  to odległość, z której krótkowidz dobrze widzi przedmiot bez okularów.
Teraz z okularami:
Okulary są blisko oka, więc możemy przyjąć, że zdolność skupiająca układu to  , gdzie  - zdolność skupiająca soczewki okularów. Więc równanie soczewki:
 , gdzie  - odległość dobrego widzenia.
Trzeba więc rozwiązać układ równań:
I wyjdzie równanie tej samej postaci, co Twoje, tyle, że oznaczenia mogą się trochę różnić, bo nie dostosowywałem ich specjalnie do Twoich.
Post dodany: |4 Sty 2010|, 2010 17:46
Post dodany: |4 Sty 2010|, 2010 18:10
Co z tego, jak w tym zadaniu jest wstawione bez minusa, skoro minus i tak został dostawiony przed  - efekt dokładnie ten sam.
Ja bym to zrobił w ten sam sposób, w który zrobiłem poprzednie zadanie - tyle, że czego innego tam szukamy. I wtedy ładnie wychodzi x dodatni, tak jak powinien (ale też o wartości przybliżonej 16,66 cm).
Post dodany: |4 Sty 2010|, 2010 18:12
A czyli rozumiem że zadanie jest dobrze rozwiązane. Mogłbys tak szybko zerknąć na inne czy tez większych błędów nie ma ?? Będe wdzięczny.
Post dodany: |4 Sty 2010|, 2010 18:38
Nie wiem, czy nie ma żadnego błędu, napisałem tylko, że wychodzi mi wynik o tej samej wartości, ale dodatni  (i dodatni być powinien)
Sprawdziłem tylko zad. 1 i 2 z tamtej strony (bo na więcej teraz nie mam czasu) i są ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|