Dobrze, przyszła do mnie pewna mądra książka i autor potwierdził moje przypuszczenia, że tego powyższego równania nie da sie rozwiązać analitycznie tylko numerycznie lub znaleźć przybliżone rozwiązanie. W tym celu rozwinął w szereg Taylora funkcję...niespodzianka

czyli to czego robić nie chciałem. Autor otrzymał zwykły wzór na zasięg czego można się było spodziewać i jakiś jeszcze jeden, którego w tej chwili nie pamiętam, ale jutro może znajdę czas na wywiązanie się z kilku obietnic.
[ Dodano: 1 Marzec 2008, 11:56 ]
Wyznaczanie współczynnika oporu:
Siła oporu jest proporcjonalna do kwadratu prędkości. Współczynnikiem proporcjonalności jest
b czyli tzw. współczynniki oporu. każdy kto widział równanie Bernoulliego dla przepływu cieczy i zauważył tam człon

, który oznacza ciśnienie dynamiczne. Jak wiadomo siła to ciśnienie razy powierzchnia czyli

to równanie jest słuszne dla ośrodka nielepkiego.
do wzoru tego dochodzi tzw współczynnik
Cx zależy od kształtu obiektu poruszającego się.
S to pole przekroju poprzecznego poruszającego się obiektu. Płaszczyzna wyznaczająca ten przekrój jest prostopadła do kierunku ruchu obiektu.
Czyli dla cieczy nielepkiej
W przypadku cieczy lepkiej nie bardzo się orientuję jak to dokładnie jest. Wiem tylko, że dla kuli o promieniu
r i małych prędkości wzór na siłę oporu wygląda tak:

i wzór ten jest słuszny tylko wtedy gdy jest spełniony warunek

gdzie człon po lewej stronie nierówności jest zwany liczbą Reynoldsa.
A lepkość wynika z tego, że jeżeli płyn płynie wzdłuż osi
Ox to wraz ze zmianą
y zmienia się prędkość. Wynika to z faktu, że między warstwami cieczy występują siły tarcia, które są proporcjonalne do różnicy prędkości i współczynnikiem proporcjonalności jest właśnie lepkość.

, czyli lepkość wyznacza się doświadczalnie.