Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Krzywa balistyczna
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 21:49
Post dodany: |26 Lut 2008|, 2008 21:45
Data rejestracji: 26 Lut 2008 postów: 5
" "

dla x(t) wyszlo mi tak:
xo+ln(ktVo+1)/k
ale sie nie sugeruj bo sam liczylem

a tutaj probowalem wyliczyc y(t) ale na tym sie zatrzymalem pewnie cos zle musialem zrobic:(

aha x=t
Ostatnio zmieniony przez Gentleman |29 Lut 2008|, 2008 19:06, w całości zmieniany 2 razy  

^
Post dodany: |29 Lut 2008|, 2008 19:03
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
" "

Dobrze, przyszła do mnie pewna mądra książka i autor potwierdził moje przypuszczenia, że tego powyższego równania nie da sie rozwiązać analitycznie tylko numerycznie lub znaleźć przybliżone rozwiązanie. W tym celu rozwinął w szereg Taylora funkcję...niespodzianka \ln(1+u) czyli to czego robić nie chciałem. Autor otrzymał zwykły wzór na zasięg czego można się było spodziewać i jakiś jeszcze jeden, którego w tej chwili nie pamiętam, ale jutro może znajdę czas na wywiązanie się z kilku obietnic.

[ Dodano: 1 Marzec 2008, 11:56 ]
Wyznaczanie współczynnika oporu:
Siła oporu jest proporcjonalna do kwadratu prędkości. Współczynnikiem proporcjonalności jest b czyli tzw. współczynniki oporu. każdy kto widział równanie Bernoulliego dla przepływu cieczy i zauważył tam człon \frac{\rho v^2}{2}, który oznacza ciśnienie dynamiczne. Jak wiadomo siła to ciśnienie razy powierzchnia czyli |F|\sim \frac{\rho v^2}{2}\cdot S to równanie jest słuszne dla ośrodka nielepkiego.
do wzoru tego dochodzi tzw współczynnik Cx zależy od kształtu obiektu poruszającego się. S to pole przekroju poprzecznego poruszającego się obiektu. Płaszczyzna wyznaczająca ten przekrój jest prostopadła do kierunku ruchu obiektu.
Czyli dla cieczy nielepkiej F=-\frac{1}{2}\rho S C_x v^2

W przypadku cieczy lepkiej nie bardzo się orientuję jak to dokładnie jest. Wiem tylko, że dla kuli o promieniu r i małych prędkości wzór na siłę oporu wygląda tak:
F=-6\pi r \eta v i wzór ten jest słuszny tylko wtedy gdy jest spełniony warunek \frac{vr\rho}{\eta}<5 gdzie człon po lewej stronie nierówności jest zwany liczbą Reynoldsa.
A lepkość wynika z tego, że jeżeli płyn płynie wzdłuż osi Ox to wraz ze zmianą y zmienia się prędkość. Wynika to z faktu, że między warstwami cieczy występują siły tarcia, które są proporcjonalne do różnicy prędkości i współczynnikiem proporcjonalności jest właśnie lepkość. F_t=\eta \frac{dv}{dy}, czyli lepkość wyznacza się doświadczalnie.

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Mar 2008|, 2008 17:36
" "

A co z położeniem po czasie dla sily oporu proporcjonalnej do kwadratu predkości? Probowales policzyc?

^
Post dodany: |7 Mar 2008|, 2008 19:03
" "

Szczerze to nie. Może trudno w to uwierzyć, ale ostatnio na nic nie mam czasu choć chodzę do liceum. Ale widziałem w jakiejś książce, że jest coś tam z tangensem hiperbolicznym. Może postaram się chociaż to przepisać.

[ Dodano: 24 Marzec 2008, 09:00 ]
Gentleman napisał/a
dla x(t) wyszlo mi tak:
xo+ln(ktVo+1)/k
ale sie nie sugeruj bo sam liczylem

a tutaj probowalem wyliczyc y(t) ale na tym sie zatrzymalem pewnie cos zle musialem zrobic:(

aha x=t

J.R. Taylor Mechanika klasyczna, tom 1 napisał/a
No to ustawmy oś Oy pionowo w dół:
m\dot{v_y}=mg-bv_{y}^{2}
Jeśli \dot{v_y}=0 czyli ciało porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym, to można wyliczyć tzw. prędkość graniczną v_{gr}=\sqrt{\frac{mg}{b}}
Zatem równanie wyjściowe podzielone przez m
\dot{v_y}=g-\frac{bv_{y}^{2}}{m}\Leftrightarrow \dot{v_y}=g\left(1-\frac{bv_{y}^{2}}{mg}\right)
Widać, że \frac{b}{mg}=\frac{1}{v_{gr}^2}
Zatem można zapisać, że
\int\frac{dv_y}{1-\frac{v_{y}^{2}}{v_{gr}^2}}=\int gdt
Podstawienie p=\frac{v_{y}}{v_{gr}}\Rightarrow dv_y=v_{gr} dp
Teraz całka może się wydawać trudna, ale to jest zwykła pochodna area tangensa hiperbolicznego: \mbox{artgh} p=\ln\left(\sqrt{\frac{x+1}{x-1}}\right)\Rightarrow (\mbox{artgh} p)^{\prim}=\frac{1}{1-p^2}. Można to sprawdzić. dla ułatwienia można skorzystać z własności logarytmów.
tak czy inaczej nasze równanie wygląda tak:
v_{gr}\mbox{artgh}\left(\frac{v_y}{v_{gr}}\right)=gt\Leftrightarrow v_y=v_{gr}\mbox{tgh}\left(\frac{gt}{v_{gr}}\right)
Zatem
y=v_{gr}\int\frac{\sinh\left(\frac{gt}{v_{gr}}\right)}{\cosh\left(\frac{gt}{v_{gr}}\right)}dt

Tu nie powinno być problemów ze zrozumieniem bo mianownik jest pochodną mianownika więc wystarczy zrobić podstawianie \omega=\frac{gt}{v_{gr}}\Rightarrow dt=\frac{v_{gr}}{g}d\omega, czyli
y=\frac{(v_{gr})^2}{g}\int \frac{\sinh \omega}{\cosh \omega}d\omega \\ y=\frac{(v_{gr})^2}{g}\ln\left[\cosh\left(\frac{gt}{v_{gr}}\right)\right]

Mam nadzieję, że sie nie pomyliłem, ponieważ u Taylora nie ma żadnej policzonej całki. Podane są tylko wyniki i krótki komentarz więc resztę musiałem dorobić sam tak jak radził Taylor.
Ostatnio zmieniony przez Kris |30 Mar 2008|, 2008 11:06, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |25 Mar 2008|, 2008 10:44
" "

Dzięki za odpowiedź będę musiał sobie to jeszcze przetworzyć na swój język:)

Program Balistyczny - Na tej stronie można sobie zrobić symulację rzutu ukośnego w excel'u. Przedstawia wykres krzywej balistycznej dla oporu proporcjonalnego do prędkości i dla rzutu w próżni dla zadanych parametrów początkowych. Szczególnie przydatne dla posiadaczy działek typu "Potato Cannon", czyli dla mnie:)

Kris zobacz tam gdzie przyrównałeś równanie krzywej do zera bo tam chyba x zapomniales dopisac.

I czy mógłbyś policzyć pochodną po x tej części (krzywej) z logartymem naturalnym? Bo mi coś nie wychodzi.
Ostatnio zmieniony przez Gentleman |28 Mar 2008|, 2008 18:13, w całości zmieniany 9 razy  

^
Post dodany: |28 Mar 2008|, 2008 18:38
" "

y(x)=\left(\tan\alpha+\frac{mg}{bv_o\cos\alpha}\right)x+\frac{m^2}{b^2}\ln\left(1-\frac{xb}{mv_o\cos\alpha}\right) \\ y^{\prim}(x)=\left(\tan\alpha+\frac{mg}{bv_o\cos\alpha}\right)+\frac{m^2}{b^2}\frac{\frac{-b}{mv_o\cos\alpha}}{\frac{mv_o\cos\alpha -xb}{mv_o\cos\alpha}}=\left(\tan\alpha+\frac{mg}{bv_o\cos\alpha}\right)-\frac{m^2}{b^2}\left(\frac{b}{mv_o\cos\alpha-bx}\right)
takie coś mi wyszło.

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Mar 2008|, 2008 20:01
" "

dzieki i juz ostatnia rzecz:

^
Skocz do: