Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 18:11
Data rejestracji: 04 Paź 2005 postów: 15
Mam mały problem, a mianowicie z zadaniem takim z krzyżówek:
Skrzyżowano groch zielony z grochem o barwie żółtej (dominujący) jakie segregacje w F2 powstaną ???
Nie kumam ostatnio paru rzeczy z niektórych przedmiotów między innymi są krzyżówki genetyczne z biologi i mam nadzieję że ktoś mi pomoże ...
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 19:27
Data rejestracji: 13 Lip 2005 postów: 498
Albo to jest dla mnie za trudne, albo za proste...
Ale wydaje mi się, że w F2 powstaną dwie żółte heterozygoty, jedna żółta homozygota dominująca i jedna zielona homozygota recesywna...
Khem... Zweryfikujcie
I am against religion because it teaches us to be
satisfied with not understanding the world.
Richard Dawkins
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 19:35
Ja ci wierze
Tylko jak byś mogła mi rozpisac jak do tego doszło, bo ja na biologi to nie kumam nic - ja mam umysł ścisły
Będe wdzieczny
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 19:45
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
wstyd
Podpowiedzi:
- co do P: zaloz uklad heterozygota - homozygota recesywna (w tresci nie jest powiedziana czy mamy do czynienia z homozygatami dlatego tak nalezy zalozyc)
- okresl allele przechodzace do gamet
- zrob F1
- analigocznie F2... (choc mozna prosciej - tylko pewnie by Ci sie pomieszalo)
| MitS napisał/a | | bo ja na biologi to nie kumam nic - ja mam umysł ścisły Laughing |
to powinienes blyszczec - krzyzowka genetyczna to jak matematyka
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 20:03
http://members.lycos.co.uk/estrogen/krz.jpg
Gdzie w F1 krzyżyją się dwie homozygoty - AA dominująca i aa recesywna. Powstają cztery żółte heterozygoty (dlatego że A jest żółty - dominujący)
W F2 krzyżujemy dwie żółte heterozygoty Aa i powstaje to, co napisałam w swoim pierwszym poście
Richard Dawkins
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 20:25
He he dzieki mery :*
| Cytat | | to powinienes blyszczec - krzyzowka genetyczna to jak matematyka |
No nie do końca bo ja nie wiem skad się to wszystko wzieło, co to jest F1, F2 itp :] ale dzieki za pomoc
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 20:30
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
| Mery napisał/a | | Gdzie w F1 krzyżyją się dwie homozygoty - AA dominująca i aa recesywna. Powstają cztery żółte heterozygoty (dlatego że A jest żółty - dominujący) |
Nie. W F1 otrzymamy: Aa, Aa, aa, aa (czytaj wyzej dlaczego).
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 20:34
Nie wiem na jakim chłopak jest poziomie, ale ja założyłam, że w F1 są dwie homozygoty, dlatego, że w początkowych krzyżówkach genetycznych przerabianych w szkole, zazwyczaj tak się bierze żeby było prościej.
Ale dzięki za uwagę, wezmę sobie ją do serca
Richard Dawkins
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 21:27
Ja ucze się w 3 klasie lo poziom rozszerzony z biologii  Niestety przypadkiem znalazłem się na rozszerzeniu ... Ale tak jak mówiłem dzięki za pomoc
Post dodany: |4 Paź 2005|, 2005 22:53
Data rejestracji: 07 Kwi 2005 postów: 453
I prawo Mendla- prawo czystości gamet, dziedziczenie jednej cechy
allel- jedna z odmian, warunkująca daną cechę w tym samym genie (tutaj mamy zółtą lub zieloną barwe groszku)
homozygota- dany akurat tutaj osobnik, który ma jednakowe allele, moze to występować w jednym genie lub we wszystkich genach danego organizmu, ma zawsze gamety jednego typu
moze być sytuacja kiedy dwa allele są dominujące (allel dominujący maskuje allel recesywny, ujawnia sie w heterozygocie- Aa)- czyli homozygota dominująca- oznaczamy np.AA
takze moze być, ze dany osobnik, komórka ma tylko allele recesywne- oznaczamy np. aa-homozygota recesywna
mamy tutaj zygote (po zapłodnieniu) i kombinujemy tak, aby wychodziły po dwa allele
inne oznaczenia: P- pokolenie rodzicielskie, F- pokolenie potomne, G- gamety
P: AA (zółty) aa (zielony)
X
G: (wszystkie dane allele- tutaj z pokolenia P, z którymi robimy krzyzówke- czyli
A,A- od zółtego a,a od zielonego, powiedzmy, ze to są takie składniki, z których "składamy" nowe genotypy, dlatego tez najpierw powiedziałam o zygocie...)
dla mnie najłatwiej zrobić sobie schemacik
F1: 100% Aa (wszystkie zółte, bo A jest dominujący)
F1(Aa- zółty) X F1(Aa- zółty)
G: teraz mamy: A,a i A,a
F2: (wychodzą nam cztery kombinacje)
AA-zólty Aa-zółty Aa-zółty aa-(allele a-recesywne, czyli zielony)
Fenotypowo: (kolory) 3:1
Genotypowo: (ogół genów, pula genowa) 1:2:1 (no bo wyszły nam-1 homozygota dominująca, 2 heterozygoty i 1 homozygota recesywna)
to co przedstawila Mery nazywa sie szachownicą genetyczną
i najwazniejsze: NAUCZYCIEL JEST PO TO, ZEBY UCZEŃ SIE NAUCZYŁ, trzeba poprostu krzyczeć na lekcji, jak sie coś nie rozumie, nauczyciel za to dostaje KASE
deep in the caribbean...
Do odwołania - na forumowym urlopie
Ostatnio zmieniony przez mighty_pirate |10 Gru 2005|, 2005 23:29, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|