Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |3 Wrz 2005|, 2005 23:21
Data rejestracji: 03 Wrz 2005 postów: 5
Gdy np. ktos chce isc na studia medyczne to jakie przedmioty prucz biologi ma zaliczyc ??
czy musi to byc chemia i fiyka czy nie ??
a i jakbym np. sie nie dostala na te studia to czy jakbym miala chec za nie placic to by mnie przyjeli czy nie ??
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 01:26
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
biologia, fizyka i chemia - poziom rozszerzony + test komept.
co do studiowania zaczonego - to chyba zalezy od uczelni juz. tak czy siak na pewno odpowiednio dobrze zdac musisz  ale po co sie gimnastykowac - zdaj porzadnie i tyle
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 10:14
Mr_Maks, a musi to byc koniecznie poziom rozszerzony ??
i bez tego ani rusz na tes studia :/
a np. na jaki kierunek mozna isc jakby sie napisalo mature z polskeigo,niemieckiego i biologi ??
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 11:29
Data rejestracji: 13 Sty 2005 postów: 1327
| gosza napisał/a | a musi to byc koniecznie poziom rozszerzony ?? Neutral
i bez tego ani rusz na tes studia :/ |
Moim zdaniem nie wybranie poziomu rozszerzonego jest bezsensowne. I tak nie ma minimalnych wymagan, aby go zdac. Dostajesz tylko dodatkowe punkty.
| gosza napisał/a | | a np. na jaki kierunek mozna isc jakby sie napisalo mature z polskeigo,niemieckiego i biologi ?? |
Moze biologia?
Ja proponuje, abys od wrzesnia zaczela sie przygotowywac do matury. Jest duzo czasu, wiec jest szansa na to, ze zda sie dobrze. Powinnas przygotowywac sie pod katem matury, a wiec: Zaliczyc ksiegarnie i antykwariaty i poszukac tam przykladowe zadania maturalne. Im wiecej takich testow tym lepiej. Sproboj takze poszukac w sieci zadan z ostatniej matury, oraz z probnej. W razie klopotow proponuje rowniez skorzystac z korepetytora, ale tylko z dobrego. Jezeli mialby byc student, to co najmniej z 4 roku - i z kierunku ktory chcesz brac korepetycje, oraz najlepiej w trakcie lub z ukonczonym kursem pedagogicznym. (np. nie bierz korepetycji z biologii od studentow medycyny). Oni moga zaszkodzic. Pozniej jest bardzo ciezko naprawic takie bledy. (czesto do mnie przychodzily osoby uczone statystyki przez ekonomistow - i wtedy ciezko bylo wyplenic zle nawyki)
I jesli interesuje Cie medycyna - to proboj tam zdawac. Badz ambitna.
Kazdy kij ma dwa konce...
... a proca nawet trzy
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 11:34
Musi byc rozszerzony (wydziel lekarski/stoma).
polski+niemiecki+biologia -
pojecia nie mam na jakie studia to starczy. Np. na biologie trzeba zdawac:
biologie, chemie oraz j. nowozytny
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 11:37
| Mr_Maks napisał/a | pojecia nie mam na jakie studia to starczy. Np. na biologie trzeba zdawac:
biologie, chemie oraz j. nowozytny Smile |
1) zalezy to na pewno od uczelni
2) jezyk nowozytny i tak trzeba zdawac na maturze
... a proca nawet trzy
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 13:12
| Cytat | | 2) jezyk nowozytny i tak trzeba zdawac na maturze |
zle zrozumiales - te 3 przedmioty sa brane pod uwage przy ustalaniu rankingu kandydatow przez wiekszosc uczelni (kierunek biologia)
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 13:22
| Mr_Maks napisał/a | zle zrozumiales - te 3 przedmioty sa brane pod uwage przy ustalaniu rankingu kandydatow przez wiekszosc uczelni (kierunek biologia)
|
Dobrze zrozumialem. Chodzilo mi o to, ze skoro sie i tak zdaje jezyk na maturze, to warto sie do niego przylozyc.
... a proca nawet trzy
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 16:23
kaczan, ale np. no dobra jakbym zdawala powidzmy rozszerzona biologie,chemie i fizyke i bym miala malo pkt z tego to i tak chyba by mnie nie przyjali,prawda ?
bo oni na uczelniach daja jakas poprzeczke
a i jeszcze jedno...jakbym zdawala te 3 przedmioty (biol,niem,pol) i nie zdawala z tej chemii i fizy a na uczelnie by ona byla potrzeba to wiadomo dostac bym sie nie dosala ale jakbym placila za studia ?? chodizlabym anjwyzej na zaoczne to przyjeliby czy nie ??
bo wkoncu bym za nie placila
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 16:46
| gosza napisał/a | | jakbym zdawala powidzmy rozszerzona biologie,chemie i fizyke i bym miala malo pkt z tego to i tak chyba by mnie nie przyjali,prawda ? |
No na pewno nie przyjeliby, bo na tym polegaja egzaminy, ze bierze sie tych z najwieksza iloscia punktow.
| gosza napisał/a | | a i jeszcze jedno...jakbym zdawala te 3 przedmioty (biol,niem,pol) i nie zdawala z tej chemii i fizy a na uczelnie by ona byla potrzeba to wiadomo dostac bym sie nie dosala ale jakbym placila za studia ?? |
Na Uniwerek w Gdansku bys sie dostala :D
A powaznie, to na zaoczne tez sa egzaminy i nie wszystkich biora. Wiec jesli sa te przedmioty wymagane na studia dzienne, to najczesciej na zaoczne sa te same.
I od razu nie zakladaj, ze nie zdasz. Bo wtedy nie ma sensu w ogole zdawac matury.
Jezeli ciezko przepracujesz najblizsze pol roku, to kto wie... Probuj.
... a proca nawet trzy
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|