Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Lista lektur na maturę od maja 2009
Niusia18-90

Dodano: |23 Paź 2008|, 2008 17:15. Data rejestracji: 23 Paź 2008- postów: 1

Jaka dziwna kolej losu... matura jest z roku na rok coraz trudniejsza jednak z roku na rok jej dobre nawet wyniki nie gwarantują dobrej pracy w przyszłości... Co do spisu lektur również myślę że Wesele może się pojawić a właściwie to mam taką nadzieje. Lalka była rok temu co mam nadzieje wykluczy ją w tym roku:)

Pozdrawiam wszystkich tegorocznych maturzystów:)
:wink:
^

Saina

Dodano: |26 Paź 2008|, 2008 22:23. -
Jestem tegoroczną maturzystką... i tak patrzę na ten spis lektur i tak czasami się zastanawiam... czy nie za dużo tych wierszy? Szczególnie jak to zauważyła Sceptyczna, że nie wymagają myślenia tylko wymyślenia co autor matury miała na myśli, że ma na myśli autor wiersza, a w końcu interpretacji wierszy jest w sumie tyle co uczniów (miałam w gimnazjum numer, że chłopka zinterpretował Campo di Fiori dosłownie, ale zaliczyła mu polonistka bo sensownie uargumentował, sądzę, ze na maturze by to nie przeszło).
Fakt "Procesu" Kafki tylko na rozszerzeniu, Fausta (jakby tych przeklętych Cierpień nie mogli na rozszerzenie wcisnąć d'oh ><), Boskiej Komedii czy Mistrza i Małgorzaty, to już doprowadzi do zupełnego zaprzestania czytania dzieł wartościowych, po które w dobie obecnej Potteryzacji nikt normalnie nie sięgnie.
Marnie widzę tak tą, jak i przyszłe matury... za niedługo może ograniczymy się do Biblii i Herberta, bo poprawny politycznie?
^

Marzencia

Dodano: |27 Paź 2008|, 2008 16:05. -
ja bardzo bym chciala granica, ludzie bezdomni mam nadzieje ze bedzie to na tej maturze. wesele jest do [color=brown]***[/color].
^

pika18

Dodano: |30 Paź 2008|, 2008 21:30. -
a ja mysle, że jak poczytaja te fora to specjalnie dowala potop a z weselem bedzie mozna się pożegnać;/
^

_Mithrandir

Dodano: |31 Paź 2008|, 2008 13:14. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5113

A ja myślę, że nikt z ludzi odpowiedzialnych za maturę nie zajrzy do tego tematu, a do komentarzy - tym bardziej. Co ma być, to będzie, najlepiej przeczytać wszystkie lektury i ich opracowania, a przed maturą przypomnieć sobie notatki z zeszytu, znowu poczytać opracowania, no i streszczenia. To chyba nie jest aż taki problem.
^

ola

Dodano: |1 Lis 2008|, 2008 18:55. -
czy ta nowa lista lektur będzie nas obowiązywała na maturze w 2009 roku bo największy kłopot to jest z tym Nad Niemnem a tak poza tym to uważam że my będziemy mieli Potop i nas wszystkich pogrąży :shock:
^

Onnaaa;P

Dodano: |2 Lis 2008|, 2008 18:49. -
A mnie dochodzą głosy że bedziemy mieli dwudziestolecie miedzywojenne ... eh w sumi enie jest az tak zle ale aj wacale bym sie nei zdziwila gdyny dali lalkę, bo nam sie wydaje ze nie bedzie ale jakos dwa lata temu byla i w zeszlym roku takze wiec coz... to si ejuz okaze w maju ;) :roll: :razz:
^

_Mithrandir

Dodano: |3 Lis 2008|, 2008 15:48. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5113

Na podstawowej będzie coś z tego:

1. literatura polska
− Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej
− Jan Kochanowski – fraszki , pieśni i treny (wybór)
− Jan Andrzej Morsztyn – wybór wierszy
− Daniel Naborowski – wybór wierszy
− Wacław Potocki – wybór wierszy
− Ignacy Krasicki – bajki, satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny
− Adam Mickiewicz – Romantyczność
− Adam Mickiewicz Pan Tadeusz
− Adam Mickiewicz Dziady cz. III
− Juliusz Słowacki Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6
− Zygmunt Krasiński Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji),
część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa)
− Adam Mickiewicz – wybór wierszy
− Juliusz Słowacki – wybór wierszy
− Cyprian Kamil Norwid – wybór wierszy
− Bolesław Prus Lalka
− Eliza Orzeszkowa Nad Niemnem – fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej
Korczyńskiej z synem, rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem
− Eliza Orzeszkowa Gloria victis
− Maria Konopnicka Mendel Gdański
− Bolesław Prus Kamizelka
− Henryk Sienkiewicz Potop, Quo vadis
− Kazimierz Przerwa-Tetmajer – wybór wierszy
− Jan Kasprowicz – wybór wierszy
− Leopold Staff – wybór wierszy z różnych epok
− Stanisław Wyspiański Wesele
− Władysław Stanisław Reymont Chłopi (t. I)
− Stefan Żeromski Ludzie bezdomni
− Stefan Żeromski Przedwiośnie
− Witold Gombrowicz Ferdydurke – rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV
− Zofia Nałkowska Granica
− Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu ...,
Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem)
− Gustaw Herling-Grudziński Inny świat
− Bolesław Leśmian – wybór wierszy
− Julian Tuwim – wybór wierszy
− Maria Pawlikowska-Jasnorzewska – wybór wierszy
− Czesław Miłosz – wybór wierszy
− Krzysztof Kamil Baczyński – wybór wierszy
− Tadeusz Różewicz – wybór wierszy
− Zbigniew Herbert – wybór wierszy
− Miron Białoszewski – wybór wierszy
− Wisława Szymborska – wybór wierszy
− Stanisław Barańczak – wybór wierszy
− Jan Twardowski – wybór wierszy
− Sławomir Mrożek Tango
− Hanna Krall Zdążyć przed Panem Bogiem
Uwaga: wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych.
2. literatura powszechna
− Sofokles Król Edyp
− Horacy – wybór pieśni
− William Szekspir Makbet
− Molier Świętoszek
− Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera
− Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara
− Joseph Conrad Jądro ciemności
− Albert Camus Dżuma

:P

[ Dodano: 3 Listopad 2008, 15:48 ]
I tego możemy być pewni :cool:
^

KONDZIO

Dodano: |5 Lis 2008|, 2008 19:15. -
NIEWIEM PO CO TYLE TYCH LEKTÓR POŁOWA Z NICH DO NICZEGO NAM SIĘ NIE PRZYDA ZAKRZĄTANIE TYLKO SOBIE GŁOWY NIC WIĘCEJ
^

_Mithrandir

Dodano: |7 Lis 2008|, 2008 11:08. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5113

Informacje o ilości wymaganych lektur są dostępne dla każdego jeszcze przed wyborem szkoły średniej. Jak się nie podoba - trzeba było iść do innej szkoły, a nie do LO/technikum.
^

Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych