Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Lista lektur na maturę od maja 2009

Opublikowane przez: Maksymilian Gajda

Dodano: |12 Wrz 2008|, 2008 00:33

Dyrektor CKE ogłosił listę lektur dla szkół ponadgimnazjalnych na egzamin maturalny od maja 2009 roku.

Pobierz plik PDF: Lista lektur

Zobacz także: segregacja lektur

komentuj publikację

^

Komentarze:
pats

Dodano: |28 Wrz 2008|, 2008 10:19. -
Czyli maturzystów z roku 2009 nie obowiązuje nowy spis lektur? chodzi mi głównie o fragmenty Nad Niemnem.. nasza nauczycielka uparła się, żebyśmy czytali nowe fragmenty, które żeby zrozumieć, trzeba przeczytać całą lekturą albo choociaż zapoznać się z treścią. Uważam, że maturzyści mają już dośc na głowie, żeby jeszcze czytać Nad Niemnem...
^

maturzystka 2009

Dodano: |29 Wrz 2008|, 2008 07:52. -
To zależy od szkoły i nauczyciela języka polskiego. Moja nauczycielka nie kazała nam czytać Nad Niemnem w całości tylko wybrane i najważniejsze fragmenty...A tak po za tym to życzę powodzenia tegorocznym maturzystom...
^

Oluś

Dodano: |1 Paź 2008|, 2008 19:33. -
Zawsze przecież można przeczytać streszczenie, prawda?
^

_Mithrandir

Dodano: |1 Paź 2008|, 2008 19:39. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5107

Streszczenie to nie to samo. Mniej informacji z tego wynosisz, nawet tych podstawowych. Poza tym to niszczy piękno książek, bo streszczenie może być napisane tak, że zniechęci do naprawdę dobrej (nawet na standardy dzisiejszej nie czytającej młodzieży) lektury.
^

misiek

Dodano: |9 Paź 2008|, 2008 19:07. -
Jakiej lektury mozemy się spodziewac w tym roku na maturze. Wypisujcie propozycje Ja sądze że w 2009 na maturze będzie wesele bo jeszcze nigdy nie było wesela. :mrgreen: :mrgreen: :o :grin:
^

sceptyczna

Dodano: |14 Paź 2008|, 2008 20:28. -
matura z polskiego jest demoralizująca...
trzeba zrobić co każa...
bo nic ponadto się nie liczy..
Maturzyści..
MANEKINY..
niczym z wystawy sklepowej Rzeckiego..hmm
^

majka0503

Dodano: |15 Paź 2008|, 2008 09:16. Data rejestracji: 28 Kwi 2006- postów: 1747

Na maturze zazwyczaj robi sie co kaza.
^

escargot

Dodano: |21 Paź 2008|, 2008 15:12. -
"Wesele" było chyba na którejś próbnej, ale nie mam nic przeciwko, żeby było na naszej maturze :) :):) Mogłyby też być "Cierpienia młodego Werter" :D :D:D ale jak walną "Potop" itp to ja leżę :PPPPPP
^

michael

Dodano: |22 Paź 2008|, 2008 21:10. -
spodziewajcie sie raczej "Dżuma", "Dziady" badz tez "Wesele" ale nie bojcie matury. jak nic nie wiecie to sciemniajcie (na pewno jakies fakty z danej lektury kojazycie) tylko nie zostawcie pustego miejsca :/ wazne zeby pisac a na ustnej caly czas mowcie. ja pisalem prace na ustna tydzien przed matura a uczylem sie dzien przed i poszlo rewelacyjnie :D
^

Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych