Witam ! Jestem nowym użytkownikiem forum i od razu jestem zmuszony poprosić Was niestety o pomoc. Otóż, mam do rozwiązania 3 zadania z zakresu makroekonomii. Są one mi bardzo potrzebne, muszę je zaliczyć w ramach różnic programowych, które mam po przeniesieniu się z innej uczelni. Mój wykładowca mówił, że dla osoby która już miała z nimi kiedyś do czynienia jest to kwestia 10 minut !
Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek zainteresowanie i pomoc ! Ekonomia to nie jest moja mocna strona lecz liczę, że z Waszą pomocą uda mi się wszystko pomyślnie zaliczyć !!
Oto zadania:
1. Załóżmy, że w gospodarce otwartej wydatki na konsumpcje stanowią 80% dochodu do dyspozycji :
- podatki bezpośrednie 10% dochodu
- wydatki rządowe G= 200
- popyt inwestycyjny I = 300
- autonomiczny eksport Ex = 200
- KSI = 0,2
a) Jaki jest poziom dochodu narodowego w punkcie równowagi?
b) Oblicz przy tym poziomie dochodu narodowego jaka jest:
- wielkość oszczędności
- deficyt lub nadwyżkę budżetową
- bilans handlowy
c) Jaką wartość przyjmuje mnożnik gospodarki otwartej?
d) O ile zmieni się produkcja, gdy eksport spadnie o 50 ?
Przedstaw graficznie i zinterpretuj zmianę wielkości produkcji (Ye) w punkcie równowagi ( na modelu zagregowanych wydatków) w przypadku spadku jednej z autonomicznych składowych zagregowanego popytu (autonomicznego eksportu) i wyjaśnij jakie warunki gospodarcze byłby bardziej pożądane dla gospodarki z punktu widzenia tych zmian.
2.
Omów zagadnienie deficytu i nadwyżki budżetu państwa. Ile wynosi wielkość produkcji przy zbilansowanym budżecie państwa, gdy G= 300, a t= 0,2. Odpowiedź uzasadnij ilustracją graficzną.
3.
Oblicz podaż pieniądza (M1), jeżeli:
- baza monetarna wynosi M(0) = 1000 j.p.
- stopa obowiązkowych rezerw gotówkowych C(b)= 0,15
- stopa pieniądza gotówkowego znajdującego się w rękach ludności c(p) = 25 %
Oblicz jak zmieni się podaż pieniądza jeżeli bank centralny poprzez operacje otwartego rynku zredukuje bazę monetarną o 100.
Serdecznie proszę o pomoc
[ Dodano: 8 Luty 2009, 18:27 ]
Nikt nie jest w stanie pomóc ?
Byłbym bardzo wdzięczny.