Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Lis 2007|, 2007 13:19
Data rejestracji: 06 Lis 2007 postów: 30
1. dokoncz rownania reakcji. zapisz je czasteczkowo, jonowo i w sposób jonowy skrócony.
a) FeCl3+NaOH--->
b) BaCl2+K3PO4--->
2. pH pewnego roztworu wynosi 10. Określ jaki odczyn ma ten roztwor. z podanych substancji zakresl te ktore mogłyby znajdowac sie w tym roztworze:
H2O, HCl,Ca(OH)2,KCl,H2SO4,NaOH
jakie bedzie zabarwienie fenoloftaleiny w tym roztworze?
3. zbilansuj podane niżej równanie reakcji zapisując rownania połówkowe.wskaż proces utleniania i redukcji oraz utleniacz i reduktor.
Br2+HClO+H2O---->HBrO3+HCl
help!
Post dodany: |21 Lis 2007|, 2007 14:30
Data rejestracji: 22 Kwi 2007 postów: 127
ad. 1 FeCl3+NaOH---> Fe(OH)3 + 3NaCl reakcja sól+zasada-->trudno rozpuszczalny wodorotlenek + sól
b) 3BaCl2+2K3PO4---> 6KCl+Ba3(PO4)2 (osad - zaznaczony jako strzałka skierowana w dół)
ad.2 pH<7 - odczyn kwaśny pH=7 - odczyn obojętny pH>7 odczyn obojętny, czyli w Twoim przypadku jest to odczyn obojętny który mają zasady - Na(OH) i Ca(OH)2, zasady barwią fenoloftaleinę na malinowo
pozdrawiam
Lupi2001
Post dodany: |21 Lis 2007|, 2007 14:58
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
1. a) | Lupi2001 napisał/a | | 1 FeCl3+NaOH---> Fe(OH)3 + 3NaCl |
Ok, tylko po lewej stronie równania powinno być 3NaOH.
Równanie jonowe:
Przy powinna być jeszcze strzałka w dół, gdyż jest to nierozpuszczalny osad (dlatego nie podlega zapisowi jonowemu).
Zapis skrócony polega na zapisaniu równania z pominięciem cząsteczek, które występują w takim samym stanie po obu stronach reakcji (w tym przypadku kationy sodowe i aniony chlorowe):
Analogicznie zrób b). Żeby wiedzieć, które powstałe substancje będą nierozpuszczalne, posłuż się tablicą rozpuszczalności.
2. | Lupi2001 napisał/a | | pH>7 odczyn obojętny, czyli w Twoim przypadku jest to odczyn obojętny |
Jeśli pH>7, to odczyn jest zasadowy. W tym przypadku owszem będą to tylko zasady. Jednak zaznaczam, że wodne roztwory soli również mogą mieć odczyn zasadowy lub kwasowy, gdyż np. w hydrolizie kationowej powstaje nadmiar kationów wodorowych, który powoduje wzrost charakteru kwasowego roztworu.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |21 Lis 2007|, 2007 21:40, w całości zmieniany 4 razy
Post dodany: |22 Lis 2007|, 2007 10:03
czyli mam przepisac do nastepnych tak samo? z tymi plusami i minusami czy jak bo nie rozumiem?
[ Dodano: 22 Listopad 2007, 10:04 ]
do 1 ktore jest zapisane jonowo i czasteczkowo
3. ktore to utleniacz i jakis tam reduktor?
Post dodany: |22 Lis 2007|, 2007 15:18
A wiesz co to są jony, jak się je zapisuje za pomocą symboli i na czym polega dysocjacja jonowa?
Post dodany: |22 Lis 2007|, 2007 16:44
nie wiem co to jest i o co tu chodzi nie było mnie na tych lekcjach
Post dodany: |22 Lis 2007|, 2007 17:21
Sama dysocjacja elektrolityczna to rozpad rozpuszczalnych związków chemicznych na jony pod wpływem rozpuszczalnika (np. wody).
Powiedzmy, że wprowadzasz jakiś rozpuszczalny związek do wody. Rozpuszcza się w niej, wiec następuje dysocjacja, czyli rozpad związku na jony, np.:
Cząsteczki po prawej stronie równania to jony, czyli cząstki obdarzone ładunkiem elektrycznym. Jeżeli ładunek elektryczny jest dodatni, to jon nazywamy kationem i oznaczamy jako +, a gdy ładunek jest ujemny - jon nazywamy anionem i oznaczamy jako -. Np. kation sodu:  , kation żelaza  , anion chloru  .
Ilość plusów i minusów ustala się na podstawie wartościowości danego pierwiastka w związku. Np. w związku  żelazo jest trójwartościowe, więc ma 3+, w związku  - żelazo dwuwartościowe, więc powstały kation ma ładunek 2+. Chlor w obu przypadkach jest jedno wartościowy, dlatego ma jeden minus (zapisuje się po prostu -, nie 1-).
Na jakiej podstawie określić, czy ładunek będzie dodatni (+) czy umeny (-)? To już trzeba zapamiętać. Np. metale mają ładunek dodatni, grupy wodorotlenowe (OH) mają ładunek ujemny, wodór - dodatni, reszty kwasowe - ujemny, niemetale zwykle chyba ujemny, to już będziesz musiała sprawdzić np. w podręczniku czy innej pomocy naukowej. Poza tym, jeśli masz np.  , gdzie Mg ma 2+, a chlor -, suma ładunków powinna być równa zeru. W tym przypadku ładunek Mg (2+) + ładunki dwóch atomów chloru 2*(-) dają 0. I tak we wszystkich związkach.
Jakieś pytania?
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |29 Lis 2007|, 2007 21:08, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |22 Lis 2007|, 2007 18:37
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
_Mithrandir ja mam pytanie.
Napisałeś taką reakcję:
A czy nie powinno być:
Dobra, przepraszam, że sie czepiam. Wiem dobrze, że to tylko literówka (raczej cyfrówka) i zrobiona przypadkowo.
Miło poznać tutaj kogoś kto interesuje się chemią i nie tylko.
Pozdrowienia.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |22 Lis 2007|, 2007 19:51
Owszem, masz rację - jak zawsze
Mi też miło, mimo, że jeszcze daleko mi do Twojego poziomu
Pozdrawiam.
pauli670, jak przeanalizujesz to, co napisałem o dysocjacji, to postaram się wyjaśnić także o reakcjach redoks (o utleniaczach i "jakichś tam reduktorach"). Dopiero po tym radzę wziąć się za zadania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|