Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Mamo, Tato już wiem jak główka pracuje!
Dodano:
|15 Wrz 2008|, 2008 12:18
|
|
|
W połowie września w szkołach pojawi się projekt edukacyjny „Mamo, Tato już wiem jak główka pracuje”. Jest on odpowiedzią na potrzebę społeczną szybkiej i efektywnej nauki. Patronat nad projektem objął Instytut Badań Edukacyjnych przy Ministerstwie Edukacji Narodowej.
Nadszedł początek roku szkolnego. Dzieci zasiądą do książek i ćwiczeń. Czy są odpowiednio przygotowane do nauki? Czy wyprawka szkolna i biurko w domu to jedyne elementy potrzebne dzieciom do zdobywania wiedzy? Otóż nie. Należy przygotować nie tylko zewnętrzne otoczenie, ale i umysł i ciało. Jak to zrobić? Odpowiedzią na to pytanie jest projekt edukacyjny „Mamo, Tato już wiem jak główka pracuje”.
Jest to program edukacyjny skierowany do dzieci klas I - III oraz ich rodziców i nauczycieli. Jego celem jest podniesienie poziomu wiedzy dzieci, nauczycieli i rodziców o technikach wspomagających naukę, które pomogą zrównoważyć czas spędzony przy książkach
z czasem przeznaczonym na relaks. Dzięki temu nauka będzie trwała krócej, ale będzie bardziej efektywna niż wielogodzinne „siedzenie nad książką”. W myśl przysłowia „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci” organizatorzy programu postawili na naukę dzieci rozpoczynających przygodę z edukacją. Dzięki temu dzieci już na samym początku szkolnej drogi nabiorą pozytywnych nawyków.
Bardzo ważnym elementem projektu jest zaangażowanie rodziców. Dzieci wspólnie
z rodzicami będą wykonywały zadania rodzinne i eksperymenty, mające na celu utrwalenie wiadomości zdobytych w szkole oraz pokazanie rodzicom technik szybkiej i efektywnej nauki. Dzięki temu rodzice będą mogli dostosować omawiane techniki również do swoich potrzeb
i wykorzystywać w swojej pracy zawodowej.
Materiał dydaktyczny opracowała pani Jagoda Wąsowska - ekspert w zakresie metod efektywnego uczenia się oraz trener Szybkiego Czytania i Technik Pamięciowych. Materiały edukacyjne trafią do szkół nieodpłatnie. Na paczkę składają się: zeszyty ćwiczeń dla dzieci, plakaty edukacyjne do powieszenia w klasach, plakat informujący o organizowanym konkursie, konspekt dla nauczyciela, broszura informacyjna dla rodziców. Każda szkoła otrzyma jeden zestaw na 6 klas (po 2 klasy z każdego rocznika I - III). Materiały zostały wpisane na listę środków dydaktycznych zalecanych do użytku szkolnego MEN.
W programie bierze udział 600 szkół podstawowych z piętnastu miast całej Polski. Realizacja projektu rozpocznie się 22 września. Projekt zakończy się konkursem plastycznym dla klas i nauczycieli. Tematem konkursu będzie praca plastyczna nt. „Co lubi mózg?”. Dla laureatów konkursu przewidziane są nagrody: zestawy multimedialne dla dzieci oraz laptopy dla nauczycieli.
Dla wszystkich zainteresowanych technikami szybkiej i efektywnej nauki powstał serwis internetowy, w którym znajdują się artykuły dotyczące projektu, sondy, forum z ekspertem oraz przykładowe ćwiczenia.
Sponsorem projektu jest firma Merck producent marki Kidabion. Za opracowanie i realizację projektu odpowiada Instytut Kreatywnej Edukacji Kids’Lab.
Czy wiesz że...?
wersja BETA
Co ty na to, tato? oryginalna nazwa "Parental Control", amerykański program rozrywkowy o zdesperowanych rodzicach szukających nowych partnerów życiowych dla swoich pociech. Ponieważ dotychczasowi partnerzy ich dzieci nie do końca im odpowiadają i jedynym sposobem na pozbycie się tej drugiej osoby jest podsunięcie synowi/córce ciekawych nowych osób, które być może zdołają zainteresować ich dzieci na tyle, że te zdecydują się porzucić dla nich swojego dotychczasowego partnera/partnerkę. Wyboru nowej miłości dokonują zarówno ojcowie, jak i matki. Potem oni i dotychczasowa dziewczyna/chłopak ich pociechy podglądają i komentują poszczególne randki ich synów lub córek z potencjalnymi kandydatkami i kandydatami na przyszłych partnerów, nie szczędząc kąśliwych komentarzy na temat kandydatów. Pod koniec programu dzieci wybierają, z kim mają zostać: z dotychczasowym partnerem czy z nowo poznaną osobą.
pełny tekst
Nie wiem czy pisze tu gdzie trzeba ;), ale proponuję zorganizowani takiego skryptu czy czegoś tam na wzór angielskiej wikipedii, aby wszystkie związki chemiczne miały na swoich stronach ustandaryzowaną tabelkę z ich właściwościami - szczerze mówiąc nie wiem jak się za to zabrać, ale byłoby to bardzo ciekawe. Możnaby wyłącznie przetłumaczyć angielskie strony wikipedii o chemii, które są znacznie obszerniejsze.
pełny tekst
Poczytaj mi mamo seria książek dla dzieci wydawana przez Naszą Księgarnię od 1951. Książeczki były kolorowe, miały po 24 strony i format 16 cm. Po przerwie seria powróciła w nieco zmienionej szacie graficznej, 12 stron i większym formacie (21 cm).
pełny tekst
Sam nie wiem... kościół jest sfotografowany od tyłu - wiem, że z przodu nie ma za dużo miejsca, ale jakoś ten układ mnie nie porywa Pudelek 18:26, 6 paź 2006 (CEST)
pełny tekst
Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń.
Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: |
|
ChildOfTomorrow
|
Dodano: |27 Wrz 2008|, 2008 09:02. Data rejestracji: 11 Mar 2008- postów: 5