Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Mamo, Tato już wiem jak główka pracuje!

Opublikowane przez: Maksymilian Gajda

Dodano: |15 Wrz 2008|, 2008 12:18
" "

W połowie września w szkołach pojawi się projekt edukacyjny „Mamo, Tato już wiem jak główka pracuje”. Jest on odpowiedzią na potrzebę społeczną szybkiej i efektywnej nauki. Patronat nad projektem objął Instytut Badań Edukacyjnych przy Ministerstwie Edukacji Narodowej.

Nadszedł początek roku szkolnego. Dzieci zasiądą do książek i ćwiczeń. Czy są odpowiednio przygotowane do nauki? Czy wyprawka szkolna i biurko w domu to jedyne elementy potrzebne dzieciom do zdobywania wiedzy? Otóż nie. Należy przygotować nie tylko zewnętrzne otoczenie, ale i umysł i ciało. Jak to zrobić? Odpowiedzią na to pytanie jest projekt edukacyjny „Mamo, Tato już wiem jak główka pracuje”.

Jest to program edukacyjny skierowany do dzieci klas I - III oraz ich rodziców i nauczycieli. Jego celem jest podniesienie poziomu wiedzy dzieci, nauczycieli i rodziców o technikach wspomagających naukę, które pomogą zrównoważyć czas spędzony przy książkach
z czasem przeznaczonym na relaks. Dzięki temu nauka będzie trwała krócej, ale będzie bardziej efektywna niż wielogodzinne „siedzenie nad książką”. W myśl przysłowia „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci” organizatorzy programu postawili na naukę dzieci rozpoczynających przygodę z edukacją. Dzięki temu dzieci już na samym początku szkolnej drogi nabiorą pozytywnych nawyków.

Bardzo ważnym elementem projektu jest zaangażowanie rodziców. Dzieci wspólnie
z rodzicami będą wykonywały zadania rodzinne i eksperymenty, mające na celu utrwalenie wiadomości zdobytych w szkole oraz pokazanie rodzicom technik szybkiej i efektywnej nauki. Dzięki temu rodzice będą mogli dostosować omawiane techniki również do swoich potrzeb
i wykorzystywać w swojej pracy zawodowej.

Materiał dydaktyczny opracowała pani Jagoda Wąsowska - ekspert w zakresie metod efektywnego uczenia się oraz trener Szybkiego Czytania i Technik Pamięciowych. Materiały edukacyjne trafią do szkół nieodpłatnie. Na paczkę składają się: zeszyty ćwiczeń dla dzieci, plakaty edukacyjne do powieszenia w klasach, plakat informujący o organizowanym konkursie, konspekt dla nauczyciela, broszura informacyjna dla rodziców. Każda szkoła otrzyma jeden zestaw na 6 klas (po 2 klasy z każdego rocznika I - III). Materiały zostały wpisane na listę środków dydaktycznych zalecanych do użytku szkolnego MEN.

W programie bierze udział 600 szkół podstawowych z piętnastu miast całej Polski. Realizacja projektu rozpocznie się 22 września. Projekt zakończy się konkursem plastycznym dla klas i nauczycieli. Tematem konkursu będzie praca plastyczna nt. „Co lubi mózg?”. Dla laureatów konkursu przewidziane są nagrody: zestawy multimedialne dla dzieci oraz laptopy dla nauczycieli.

Dla wszystkich zainteresowanych technikami szybkiej i efektywnej nauki powstał serwis internetowy, w którym znajdują się artykuły dotyczące projektu, sondy, forum z ekspertem oraz przykładowe ćwiczenia.

Sponsorem projektu jest firma Merck producent marki Kidabion. Za opracowanie i realizację projektu odpowiada Instytut Kreatywnej Edukacji Kids’Lab.
Czy wiesz że...?
wersja BETA
Mamo to ja - polski miesięcznik z poradami dla rodziców, ukazujący się od 1995. Pomysłodawczynią i pierwszym redaktorem naczelnym miesięcznika była Jolanta Pieńkowska. Obecnie "Mamo to ja" ma największy nakład i sprzedaż wśród polskich czasopism o tej tematyce. pełny tekst
Co ty na to, tato? oryginalna nazwa "Parental Control", amerykański program rozrywkowy o zdesperowanych rodzicach szukających nowych partnerów życiowych dla swoich pociech. Ponieważ dotychczasowi partnerzy ich dzieci nie do końca im odpowiadają i jedynym sposobem na pozbycie się tej drugiej osoby jest podsunięcie synowi/córce ciekawych nowych osób, które być może zdołają zainteresować ich dzieci na tyle, że te zdecydują się porzucić dla nich swojego dotychczasowego partnera/partnerkę. Wyboru nowej miłości dokonują zarówno ojcowie, jak i matki. Potem oni i dotychczasowa dziewczyna/chłopak ich pociechy podglądają i komentują poszczególne randki ich synów lub córek z potencjalnymi kandydatkami i kandydatami na przyszłych partnerów, nie szczędząc kąśliwych komentarzy na temat kandydatów. Pod koniec programu dzieci wybierają, z kim mają zostać: z dotychczasowym partnerem czy z nowo poznaną osobą. pełny tekst
Nie wiem czy pisze tu gdzie trzeba ;), ale proponuję zorganizowani takiego skryptu czy czegoś tam na wzór angielskiej wikipedii, aby wszystkie związki chemiczne miały na swoich stronach ustandaryzowaną tabelkę z ich właściwościami - szczerze mówiąc nie wiem jak się za to zabrać, ale byłoby to bardzo ciekawe. Możnaby wyłącznie przetłumaczyć angielskie strony wikipedii o chemii, które są znacznie obszerniejsze. pełny tekst
Poczytaj mi mamo seria książek dla dzieci wydawana przez Naszą Księgarnię od 1951. Książeczki były kolorowe, miały po 24 strony i format 16 cm. Po przerwie seria powróciła w nieco zmienionej szacie graficznej, 12 stron i większym formacie (21 cm). pełny tekst
Sam nie wiem... kościół jest sfotografowany od tyłu - wiem, że z przodu nie ma za dużo miejsca, ale jakoś ten układ mnie nie porywa Pudelek 18:26, 6 paź 2006 (CEST) pełny tekst

Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
^

Komentarze:
ChildOfTomorrow

Dodano: |27 Wrz 2008|, 2008 09:02. Data rejestracji: 11 Mar 2008- postów: 5

" "
No, takich inicjatyw nam potrzeba.
^

Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych