Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |9 Cze 2009|, 2009 20:07
Data rejestracji: 09 Cze 2009 postów: 1
Witam
Mam problem z takim oto zadaniem:
W pionowym jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B zawieszono na nieważkiej nierozciągliwej nici o długości d = 1,2m punktową masę m = 1g naładowaną ładunkiem q = 10^-8C. Następnie masę wprawiono w ruch po okręgu w płaszczyźnie poziomej, odległej o h = 1m od punktu zawieszenia nici. Mam wyznaczyć częstotliwość obrotów f1 gdy ruch odbywa się zgodnie ze wskazówkami zegara i f2 gdy odbywa się w przeciwnym kierunku. B=0,06T i g=9,81
Proszę o jakieś wskazówki pomocne w rozwiązaniu tego zadania.
Post dodany: |15 Cze 2009|, 2009 14:54
Data rejestracji: 15 Cze 2009 postów: 4
Heja! to jest zadanie z zeszłorocznej 57 olimiady fizycznej. część druga etapu wstępnego... należy rozpisac siły działające na masę; siła lorenza, siła odśrodkowa, siła naciągu linki i siła grawitacji (rozpatrujemu nieinercjalny układ odniesienia związany z masą). muszą się one równoważyć. w ten sposób znajdziesz wyrażenie na prędkośc kulki, promień możesz obliczyc z danych, korzystając z tw. pitagorasa  znając prędkość kulki i promien toru, znajdziesz częstotliwość.
dokładniej: pionowa składowa naciągu równoważy siłę grawitacji, a pozioma składowa siły naciągu, siła odśrodkowa i siła lorenza też się równoważą ( te dwie ostatnie siły działają w tym samym kierunku). w razie problemów ze znalezieniem składowych naciągu, zrób rysunek i skorzystaj z podobienstwa trójkątów. inaczej: cosα=h/d (kosinus kąta wychylenia). ten sam kąt jest między pionową składową naciągu a siłą naciągu. masz wtedy: Npion/N=cosα=h/d, a wiesz, ze Npion=mg. poziomą składową możesz obliczyć z tw. pitagorasa albo korzystając z jedynki trygonometrycznej do znalezienia sinα. różnica ze zgodnie/przeciwnie do ruchu wskazówek zegara polega na tym, że raz jest Fodśr+Fl(siła lorenza)=Npoz, a raz Fodśr-Fl=Npoz. uff.. mam nadzieje, że pomogłem
Ostatnio zmieniony przez toom |15 Cze 2009|, 2009 15:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|