Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Matematyka obowiązkowa od 2010 roku

Opublikowane przez: Katarzyna Cąkała
kasia_2404

Dodano: |13 Gru 2008|, 2008 23:18. Data rejestracji: 20 Paź 2008- postów: 315

" "
Mi także nie podoba się to że muszę obowiązkowo zdawać maturę. Uważam jednak, że narzekaniem niczego nie zwojujemy. Niestety trzeba wziąć się ostro do roboty. Praktycznie wszyscy, którzy są na "nie" są słabi z przedmiotów ścisłych i moim zdaniem najzwyczajniej w świecie trzeba się do tego przyłożyć.
^

ForeverPrincess

Dodano: |14 Gru 2008|, 2008 19:40. Data rejestracji: 14 Gru 2008- postów: 4

" "
A mnie ten pomysł jest obojetny.

Fakt, słabszym uczniom, w szczególności z humanów zapewne się nie spodoba, ale reszta nie powinna narzekać.

JA np, jestem na biol-chem-fiz, i matematyka jest mi potrzebna bardzo do tego profilu, natomiast większość mojej klasy narzeka na zdawanie obowiązkowe matmy, a i tak muszą umieć matematykę, oraz się nią cały czas zajomować na poziemie wyższym niż podstawa [ szczególne odniesienie do fizyki, którą zdajemy rozszerzoną] No to sory, ale uczyliby się, a nie płakali, że zdawać musza.

Poza tym zapewne osoby przeglądały inrofmatory maturalne "matematyka 2010" zapewne rozwiązywaliście zadanie, więc bardzo dobrze wiecie, że wcale takie to trudne nie jest, i 30% bezproblemu na bardzo niskim poziomie uzyskasz.

Głowy do góryy.!

Pozdrawiam.
^

...

Dodano: |8 Sty 2009|, 2009 19:38. -
" "
coż to ma być ?? chyba im się nudzi bardzo , ze przychodzą im takie pomysły do glowy, albo chcą utrudnić nam, wstęp do dalszego etapu życia... :> sądzę,że jest to zbędny przedmiot, wiadomo przeciez , że humanisci poszli na rozszerzoną historię bo nie przepadają za matematyką... żenada maxxx
^

Moniś

Dodano: |9 Sty 2009|, 2009 16:14. -
" "
kiedyś wszyscy musieli pisać maturę z matematyki i nie narzekali..więc wy też nie narzekajcie :) matematyka jest przynajmniej logiczna... nie to co polski, że trzeba wymyślać jakieś bzdury...a poza tym z polskiego każdy głupi coś wymyśli na te 30%
^

M

Dodano: |25 Mar 2009|, 2009 15:03. -
" "
hah pojechaliście na maksa...
Darmozjady boją się że w przyszłości ktoś się lepiej wykształci i wykurzą ich z posad
pozatym taka maturę na bank po pierwszym roku wycofają bo przecież z połowa tej matury nie zda
niestety ci ktorzy pisza mature w 2010 obowiązkowo, stana się królikami doświadczalnymi którzy zostaną się z poprawką .. ;/
ale oczywiście to nikogo nic nie obchodzi
ale ostro chcą dla młodych jak najlepiej
Właśnie widać . . . żal ;/
^

_Mithrandir

Dodano: |25 Mar 2009|, 2009 17:39. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5107

" "
Podobny problem mają Ci, którzy nie radzą sobie z polskim albo z językiem obcym. Na pewno nie dadzą nie wiadomo czego na poziomie podstawowym z matematyki, bo ktoś musi to zdać. Wystarczy trochę chęci.
^

agusiaaam
[Usunięty]

Dodano: |27 Mar 2009|, 2009 22:14. -
" "
Ja jestem tym ostatnim szczęśliwym rocznikiem, który nie pisze matmy, ale rozumiem Cię doskonale i zgadzam się. Najprawdopodobniej zdałabym taką maturę, na ok. 35%, czyli tym samym - popsułabym sobie resztę wyników. U mnie w klasie i szkole zawsze największe problemy ludzie mają z tym przedmiotem, dlatego powinni mieć to na uwadze, a nie jeszcze dolewać oliwy do ognia i robić z tego obowiązek.

Zostaje mi tylko życzyć powodzenia, chociaż wiem, że dla niektórych będzie to ostateczna klęska. :neutral:
^

niutek

Dodano: |31 Mar 2009|, 2009 09:08. Data rejestracji: 06 Cze 2005- postów: 398

" "
jak czytam niektóre wypowiedzi, to szczerze mówiąc krew mnie zalewa. Jak ktokolwiek chce iść na studia, jeżeli nie potrafi policzyć ułamka? Czy zdajecie sobie sprawę, że matematyka jest wszędzie? pójdziesz na historie socjologię czy poloitologię, też będziesz musiał znać przynajmniej podstawy, żeby skumać statystykę, która NA PEWNO nikogo nie ominie w tym przypadku nie ominie. Nie potrafisz logicznie myśleć? Co zrobisz z logiką, która jet na każdym kierunku humanistycznym?

Mam ochotę poprzeklinać sobie tych wszystkich tępaków.Sorry.
^

_Mithrandir

Dodano: |31 Mar 2009|, 2009 10:14. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5107

" "
agusiaaam, klęska czy nie - po to są właśnie obowiązkowe matury z podstawowych dziedzin powszechnych w życiu, żeby jakoś oddzielić tych, którzy nadają się do wykształconej "elity" kraju, od tych, którzy podstaw nie znają.
^

waruna

Dodano: |31 Mar 2009|, 2009 13:31. Data rejestracji: 29 Lut 2008- postów: 256

" "
Jestem za maturką z matmy, jednak uważam, że zostaje ona za wcześnie wprowadzona. Jeżeli obowiązkową maturę próbną z matmy niezdaje połowa osób
http://www.wiadomosci24.p...tyki_91412.html
, to znaczy, że coś jest nie tak. Jak te osoby mogły zdawać z klasy do klasy (gdzie trzeba uzyskać 50%), a matury na 30% nie zdają? To chyba świadczy o jakimś ogólnym przyzwoleniu na nieznajomość matematyki, usprawiedliwianiu humanistów z braku umiejętności logicznego myślenia. Więc połowa humanistów olewała sobie matematykę, ale od środowiska (nauczycieli, rodziców) otrzymywali sygnały, że mają takie prawo, że i tak się tego nie nauczą, że nie będzie im to do niczego potrzebne.
Doskonale wiem, że pytania są na maturze podstawowej bardzo łatwe, ale to jest pojęcie względne. Najpierw trzeba wymagać od ludzi takich wiadomości w latach wcześniejszych, a to zawiodło. Próbna matura z matematyki pokazuje rozbieżności pomiędzy tym, co się w szkole wymaga, a co jest zapisane w programie nauczania. Nie można więc teraz zwalać na uczniów całej winy za brak danych umiejętności!
^

Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych